گالری تصاویر(کلیک کنید)
درباره واحد توانبخشی شنوایی و تعادل بیمارستان توانبخشی رفیده
کلینیک جامع تخصصی شنوایی و تعادل بیمارستان توانبخشی رفیده،کاملترین مجموعه خدمات تشخیصی و توانبخشی را در حوزه اختلالات شنوایی و تعادل توسط متخصصین مجرب با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و منحصر به فرد برای تمامی گروههای سنی ارائه مینماید. لازم به ذکر است با توجه به اینکه اغلب آزمونهای مربوط به شنوایی و تعادل نیاز به آمادگی قبلی دارد و زمان انجام آزمونها نیز طولانی است، حتما قبل از مراجعه حضوری، با شماره تماس 02123570 داخلی 7 هماهنگیهای لازم را به عمل بیاورید.
خدمات زیر در بخش شنوایی و تعادل بیمارستان توانبخشی رفیده، با تعیین وقت قبلی انجام میگیرد:
ارزیابی پایه شنوایی(ادیومتری و تیمپانومتری-PTA.IA)
ادیومتری جهت بررسی سیستم شنوایی و تعیین میزان افت شنوایی انجام میگیرد که برای افراد بزرگسال و کودکان بالای 5 سال قابلیت انجام دارد. برای کودکان زیر 5 سال، از آزمونهای جایگزین (ABR و ASSR) استفاده میشود.
تیمپانومتری برای بررسی وضعیت گوش میانی، سلامت پرده گوش و شیپور استاش مورد بررسی قرار میگیرد.
ادیومتری بازی
این آزمون جهت بررسی رفتاری وضعیت شنوایی کودکان و با استفاده از تکنیکهای شرطیسازی و بازیهای متناسب با سن آنها انجام میشود.
آزمون گسیلهای صوتی گوش (OAE)
- این آزمون به بررسی عملکرد سلولهای مویی خارجی میپردازد.
- از آنجایی که نیاز به همکاری فرد ندارد، به عنوان آزمون غربالگری شنوایی برای نوزادان مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمون پاسخهای شنیداری ساقه مغز (ABR و ASSR)
در این آزمون پاسخهای الکتریکی عصب شنوایی تا ساقه مغز مورد ثبت و بررسی قرار میگیرد. مواردی که از این آزمون استفاده میشود به شرح زیر است:
- بررسی آستانه شنوایی در کودکان زیر 5 سال و افرادی که توانایی همکاری در آزمون ادیومتری را ندارند.
- بررسی مسیر عصب شنوایی و اطمینان از سلامت آن
در آزمون Speech ABR پاسخهای شنیداری ساقه مغز به محرکات پیچیده، مانند گفتار مورد بررسی قرار میگیرد. از آزمون Speech ABR برای بررسی میزان پیشرفت قبل و بعد از توانبخشی شنیداری نیز استفاده میشود.در مواردی که نتوان در آزمون ABR پاسخی ثبت کرد، از آزمون ASSR استفاده میشود.
پاسخهای شنوایی تالامیک و کورتیکال
مجموعه ای از آزمونها شامل MLR، LLR، MMN، P300 و ... در این گروه قرار میگیرند که صحت پردازشهای شنوایی در سطح تالاموس و قشر شنوایی را ارزیابی میکند.
ارزیابی وزوز و بیش شنوایی
- وزوز عبارت است از احساس شنیدن صدا در گوش یا سر، در زمانی که محرک صوتی خارجی وجود ندارد و دیگران این صدا را نمیشنوند.
- در بیش شنوایی افراد در درک بلندی صدا دچار مشکل هستند و حساسیت زیادی نسبت به صداهای بلند دارند.
با بررسی و ارزیابی وزوز و بیش شنوایی، اطلاعاتی به دست میآید که بر اساس آن میتوان مشاورههای لازم در جهت کاهش شدت یا آزاردهندگی آنها ارائه داد.
ارزیابی پردازشهای شنیداری مرکزی(CAPD)
اختلال پردازش شنوایی مرکزی ناشی از نقص در پردازش محرکات شنوایی گفتاری و غیر گفتاری است که ممکن است در کودکان و بزرگسالان با شنوایی هنجار نیز وجود داشته باشد. افراد مبتلا به CAPD در عملکردهای مهم مرتبط با پردازشهای شنیداری، به ویژه در درک گفتار در حضور نویز مشکل دارند. از دیگر مشکلات این افراد میتوان به اختلال در جهتیابی صوت، تمایز شنوایی و پردازشهای زمانی اشاره کرد. تشخیص به موقع این اختلال و ارائه راهکارهای مناسب درمانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. عدم تشخیص و توانبخشی به موقع آن در کودکان، منجر به اختلال یادگیری و افت تحصیلی در آنان میشود.
آزمون ویدئونیستاگموگرافی(VNG)
این آزمون به ارزیابی سرگیجههای محیطی و مرکزی و مسیرهای عصبی مربوط به آنها میپردازد و برای افتراق سرگیجههای با منشا گوش، از دیگر انواع سرگیجه و نیز شناسایی محل ضایعه مورد استفاده قرار میگیرد.
آزمون الکتروکوکلئوگرافی (ECoch G)
از این آزمون برای تعیین فشار مایع گوش داخلی در افراد مبتلا به سرگیجه و مشکوک به بیماری منیر استفاده میشود. در مواردی که نتوان از طریق این آزمون به نتیجه رسید، آزمون CHAMP نیز انجام میگیرد.
پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی(VEMP)
در این آزمون به بررسی عملکرد ساکول(یکی از بخشهای سیستم تعادلی) و عصب مربوط به آن در افراد مبتلا به سرگیجه پرداخته میشود.
آزمون VHIT
در افراد مبتلا به سرگیجه و عدم تعادل برای بررسی مجاری نیم دایره ای انجام میشود.
مرتعش کننده استخوانی
از این آزمون برای بررسی قرینگی پاسخهای سیستم تعادلی دو گوش استفاده میشود.
آزمون SVV
از این آزمون برای بررسی سیستم اتولیتی دستگاه تعادلی که باعث درک راستای عمودی سر و بدن میشود، استفاده میشود.
پوسچروگرافی
این آزمون به بررسی وضعیت کلی تعادل بدن میپردازد. پس از ارزیابی میتوان با استفاده از تکنیکهای توانبخشی این دستگاه، وضعیت تعادلی فرد را بهبود بخشید.
خدمات توانبخشی شنوایی و تعادلی(سرگیجه)
برای کودکان و بزرگسالانی که دچار اختلالات شنوایی یا تعادلی مزمن بوده و این اختلالات با درمانهای دارویی یا جراحی به طور کامل بر طرف نمیشود، میتوان با ارائه برنامههای توانبخشی مدون و اقدامات لازم، تا حد امکان اختلالات را تخفیف و پیامدهای ناشی از آن را کاهش داد و کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشید.
توانبخشی های شنوایی شامل:
- تجویز و تنظیم وسایل کمک شنوایی مانند سمعک
- توانبخشی اختلالات شنوایی مرکزی
- توانبخشی وزوز و بیش شنوایی
- انواع قالبهای ضد صوت و ضد آب
توانبخشی های تعادلی و سرگیجه شامل:
- مانورهای توانبخشی BPPV(سرگیجه وضعیتی)
- تمرینات توانبخشی نقص عملکرد دهلیزی یک طرفه و دو طرفه
|