• 1401/07/11 - 08:27
  • - تعداد بازدید: 1170
  • - تعداد بازدیدکننده: 104
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
محقق و عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی:

باید درصدد مشارکت پذیری هر چه بیشتر سالمندان در "محیط دوستدار سالمند" باشیم

محقق و عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با گرامی داشت هفته ملی سالمند، گفت: سالمندی در کشور ما یک پدیده زنانه است، چرا که زنان سالمند نسبت به مردان آسیب پذیرترند و باید در محیط دوستدار سالمند، درصدد مشارکت پذیری هرچه بیشتر این گروه ها باشیم.

   محقق و عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با گرامی داشت هفته ملی سالمند، گفت: سالمندی در کشور ما یک پدیده زنانه است، چرا که زنان سالمند نسبت به مردان آسیب پذیرترند و باید در محیط دوستدار سالمند، درصدد مشارکت پذیری هر چه بیشتر این گروه ها باشیم.


    دکتر فرحناز محمدی در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه در خصوص حضور و فعالیت زنان سالمند افزود: سالمندی سالم باید در مسیر آموزش و تغییر رفتار قرار بگیرد و می توان دانش سالمندی را از دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی که سردمدار عرصه سالمندی است، به نهادهای گوناگون منتقل کرد.


   وی در ادامه گفت: برای سالمندی سالم که  بتوان جوانی تا پیری را روی مسیر سلامت پیش برد، عوامل مختلفی مطرح است که یکی از مهمترین آنها تغییر رفتار سالمندان است، ما همواره در بحث ارتقای سلامت به مقوله ارتقای سبک زندگی توجه ویژه داشتیم و این موضوع درمورد بزرگسالانی که خودشان  اختیار سلامتشان را دارند، مورد تاکید  بیشتری قرار می‌گیرد، چون این افراد مسئولیت اختیار سلامت خود را دارند و باید برای انتخاب روش های مناسب زندگی، دانش کافی را در اختیار داشته باشند.


    دکتر محمدی تصریح کرد: باید با  آموزش و توانمندسازی سالمندان، تغییرات لازم در محیط هم  ایجاد کنیم تا توانمندی این گروه ها، مشارکت پذیری در عرصه های اجتماعی و ... بروز و ظهور پیدا کند و  سالمندان باید از سنین پایین با کسب دانش، اندیشمندی و خرد ورزی را در رفتار نشان دهند و با دقت و ظرافت رفتارها را تعدیل کنند که مرحله بالاتر از آن یعنی ایجاد تغییر و ماحصل آن ارتقای سلامت و کیفیت زندگی است.


    وی گفت: برای سالمندان باید محتواهایی را آماده کرد و در اختیار آنان و افراد جوان قرار داد تا وقتی به سن سالمندی رسیدند، شاهد رفتارهایی با دقت و ظرافت بیشتری از آنان باشیم و در این عرصه سالمندان نیازمند محیط دوستدار سالمند است، محیطی که اجازه بدهد مشارکت سالمندان در جامعه افزایش داشته باشد، محیطی که اجازه بدهد سالمندان فعالیت جسمی، حرکتی و اجتماعی داشته باشند و از جامعه حذف نشوند مثلا اگر سالمند قصد ورزش در سالن یا پارک داشته باشد، وسیله نقلیه با پله های مناسب، معابر شهری، پله های استاندارد، کفپوش مناسب ورزشی، رمپ، نورکافی و ... نیاز است تا آموزش ها در رفتارها و در یک محیط دوستدار سالمند بروز و ظهور پیدا کند.


    وی افزود:  مثلا شهرداری ها می توانند با دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی که پیشرو حوزه سالمندی است، مذاکره داشته باشند و دستورالعمل های تخصصی را بکار بگیرند، زیرا  دانشگاه عرصه تولید علم کارآمد است  و با ارتباطات بین بخشی می توان به این مهم رسید که خوشبختانه دانشگاه با توجه به‌ ارتباطات متعدد، درصدد انتقال دانش به مراکز و نهادهای مرتبط در سطح جامعه است.


   عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تاکید کرد که  این دانشگاه، سردمدار حوزه سلامت سالمندی است و نقش بسزایی داشته و خواهد داشت. دانشگاه ما در درجه اول با تولید دانش کاربردی و معتبر و بکارگیری از طریق تحصیلات تکمیلی فرصت بسیار خوبی دارد که  دانش کاربردی تولید کند  و آن را از طریق ارتباطات به دانشجویان که در اقصی نقاط جامعه فعالیت خواهند کرد، انتقال دهد و  حتی می توانیم سفارش گیرنده تولید دانش در عرصه ارتقای سلامت سالمندان باشیم.


   وی با بیان اینکه  سالمندی در کشور ما، یک پدیده زنانه است گفت: جمعیت زنان سالمند در کشور ما به دلایل و عوامل مختلف، چند درصدی بالاتر از جمعیت مردان است، و مسئولان کشور وقت دارند که برای سالمندان برنامه‌ریزی کنند و در برنامه ریزی ها، به بحث زنان سالمند، توجه ویژه داشته باشند.


   دکتر محمدی تصریح کرد: مولفه های اجتماعی سلامت درحوزه زنان سالمند، موضوع مهمی است و امروزه بر این باور هستیم که عوامل اجتماعی دخیل چه بسا نقششان از وجود میکروب در بحث سلامت موثرتر است، یکی از این مولفه های اجتماعی که بر سلامت افراد تاثیر می گذارد، جنسیت است، تحقیقات نشان می دهد که زنان همواره در مقابل مردان از توجه کمتری برخوردار بودند و به دلیل وجود فرهنگ غلط در جامعه و یا سیاست‌گذاری‌های غلطی که در جوامع گوناگون وجود داشته، زنان کمتر مورد توجه قرار گرفته اند.


   وی افزود: مثلا برای زنان و مردان فرصت های شغلی برابر وجود ندارد، در دنیا به این نتیجه رسیدند که زنان،  سلامت خود را نسبت به مردان در رتبه پایین تر قرار می‌دهند.


    وی افزود: طبق مولفه های اجتماعی باید زنان را مورد حمایت و توجه بیشتری قرار دهیم و به دلایل متعدد شعار امسال روز جهانی سالمندی، توجه بیشتر به زنان، است، تا فرصت های بیشتری را برای زنان فراهم کنیم، و با این شعار،  بحث های سلامت زنان نادیده گرفته نشود.


    دکتر محمدی خاطر نشان کرد: موضوعاتی وجود دارند که باید در حوزه زنان به آن اشاره کرد. بطور مثال، در سالهای اخیر شاهد افزایش آمار سرطان پستان و رحم در زنان هستیم،  بنابراین باید روی روش‌های پیشگیری و در واقع غربالگری زنانی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری ها قرار دارند، برنامه ریزی داشته باشیم.


    وی اظهار داشت: در مورد بیماری استئوپروز (پوکی استخوان) نیز باید با آموزش‌های لازم به زنان یاد بدهیم که توجه به استفاده از نور خورشید، استفاده از مکمل های ویتامین د، مصرف کلسیم، تحرک کافی و سبک زندگی سالم را  بیشتر مدنظر قرار دهند، از سوی دیگر طی سال های اخیر شاهد بودیم که مثلاً قرص آهن در مدارس دختران نوجوان توزیع می‌شد، زیرا  دختران، مادران و سالمندان آینده هستند، پس باید توجه ویژه به سلامت آنان داشته باشیم.


    دکتر محمدی بیان کرد: زنان نسبت به مردان از نظر موقعیت های شغلی آسیب‌پذیرتر هستند و در موقعیت‌های کمتری قرار دارند که  به مقوله مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت برمی گردد. " شغل "، یکی از این مولفه‌ها هست که به شدت بر روی سلامت تاثیرگذار است،  اگر فرصت‌های شغلی برابر وجود نداشته باشد و گروه زنان مورد بی عدالتی قرار بگیرند، بیشتر در معرض آسیب‌ قرار می گیرند.


    وی، گفت: باید برای جامعه زنان سالمند، محیط مناسب، پوشش راحت متناسب با شرع و فرهنگ در عرصه های گوناگون جهت مشارکت پذیری، خوداشتغالی، دانشگاه هایی برای کسب مهارت سالمندان، ایجاد فضا توسط شهرداری ها نظیر نمایشگاه های خیریه ای که محل فروش محصولات سالمندان باشد و  فعالیت هایی جهت درآمدزایی با مشارکت بیشتر سالمندان داشته باشیم،  ایجاد فرصت شغلی و کارافرینی سالمندان، آموزش مهارت های سالمندان به سایر گروه ها موضوع اساسی است و اگر این تفکر باشد می توان فعالیت هایی را انجام و توسعه داد.


    وی همچنین تصریح کرد: ما به سلامت، به عنوان یک سرمایه مهم توجه می کنیم، سلامت محوریت توسعه پایدار است و برای سلامت سالمندان از طریق مشارکت اجتماعی باید برنامه ریزی داشته باشیم.


    دکتر محمدی افزود: به عنوان مثال، در کشور کره با آموزش و ایجاد فرصت در راستای  مشارکت پذیری سالمندان، زنان و مردان سالمند در میادین شهر و در فصل هایی که توریست زیاد است،  مستقر می شوند و با آموزش هایی از طریق پمفلت های گوناگون، نکات آموزشی مانند اینکه " توریست ها چه غذایی بخورند "، " چه سوغاتی بخرند " ارائه می دهند و نمونه هایی از این قبیل فعالیت های اجتماعی دارند.


    وی در پایان این گفت وگو  خاطرنشان کرد که رسیدگی به نیازهای سالمندان، فقط بر عهده وزارت بهداشت نیست، بلکه تمام نهادهایی که در سند سالمندی مطرح شده اند، در این عرصه سهیم هستند و این مهم نیازمند مشارکت بین بخشی است .


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: گلرخ


  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 23903
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: