• 1400/08/29 - 13:40
  • - تعداد بازدید: 1336
  • - تعداد بازدیدکننده: 118
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی؛

تبیین جنبه هایی از نقش ارگونومی در کاهش عوارض روانی و اجتماعی کرونا

جمعی از اعضای هیات علمی گروه آموزشی ارگونومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، با برگزاری وبینار « ارگونومی محیط کار در دوران کرونا: ملاحظات فیزیکی، شناختی و طراحی »، جنبه هایی از نقش ارگونومی در کاهش عوارض روانی و اجتماعی کرونا را بیان کردند.

  جمعی از اعضای هیات علمی گروه آموزشی ارگونومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، با برگزاری وبینار « ارگونومی محیط کار در دوران کرونا: ملاحظات فیزیکی، شناختی و طراحی »، جنبه هایی از نقش ارگونومی در کاهش عوارض روانی و اجتماعی کرونا را بیان کردند.


    به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دکتر فرهاد طباطبایی قمشه عضو هیات علمی گروه آموزشی ارگونومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در سخنرانی خود تحت عنوان « ملاحظات بهداشتی محیط کار »، با اشاره به توصیه های بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا، مبنی بر شستشوی مرتب دست ها، استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی، گفت: یکی از مهمترین این توصیه ها برای افزایش ایمنی در مقابل کرونا، روش درست شستشوی دست هاست که علاوه بر رعایت زمان لازم برای اینکار، مالیدن انگشتان دست ها به یکدیگر هنگام شستشو است.


    وی همچنین بیشترین امکان تماس ویروس با دست های افراد و انتقال بیماری را به هنگام لمس دستگیره در خودرو، دستگیره در اتاق ها و اماکن و دکمه های آسانسورهای ساختمان ها ذکر کرد و برای هریک راهکارهایی را پیشنهاد داد، بطوری که برای لمس دستگیره در خودرو، " استفاده از دستمال کاغذی، دستکش های پلاستیکی یا جراحی، و شستشوی دست ها با استفاده از اسپری ضدویروس پس از لمس دستگیره ها " را پیشنهاد داد.


   دکتر طباطبایی، برای کاهش ضریب انتشار ویروس از طریق دستگیره در اتاق ها و اماکن، " استفاده از اهرم ساعدی، پدال که با پا امکان باز کردن در را فراهم کند، و باز کردن در اتاق ها با فرامین صوتی، نوری یا تصویری " را پیشنهاد کرد.


    وی همچنین، برای کاهش ضریب انتشار ویروس از طریق دکمه های آسانسورها ، " استفاده از خلال دندان، دستمال کاغذی، حلقه مغناطیسی و فرامین صوتی، نوری یا تصویری " را امکانپذیر دانست.


    وی ، استفاده از صابون های جامد را برای شستشوی دست ها مناسب ندانست و گفت: صابون جامد می تواند وسیله ای برای انتقال ویروس محسوب شود، چرا که صابون استفاده شده توسط فرد بیمار یا ناقل بیماری، می تواند نفر بعدی را که از آن صابون استفاده می کند، آلوده کند و لذا، به جای آن باید از مایع صابون با وسایل پمپی آن استفاده کرد. ضمن آنکه برای باز و بسته کردن شیر آب ، از شیرهای مجهز به چشم الکترونیک یا پدال استفاده شود.


    دکتر طباطبایی در پایان سخنانش، با اشاره به اینکه ساده ترین ابزار می تواند در مناطق دور دست کشور، از انتقال بیماری جلوگیری کند، نمونه هایی از ابزاری که برای رعایت نکات بهداشتی در محیط کار طراحی شده را پیشنهاد داد.


*****


   در ادامه، دکتر امیرسالار جعفرپیشه عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با ارائه سخنرانی خود تحت عنوان " استفاده از بیوفیدبک در توانبخشی ارگونومی از راه دور " ، به محدودیت های دوران کرونا و  استفاده از امکانات توانبخشی از راه دور، اشاره کرد.


    وی با اشاره به اینکه در انواع یادگیری باید دو نوع از حافظه درازمدت را بشناسیم، اظهار داشت: در نوروفیدبک از نوعی یادگیری استفاده می شود و سیستم های بیوفیدبک که از حدود 50 سال پیش شناسایی شدند، می توانند الگوهای حرکت صحیح را بعد از یک آسیب، به فرد منتقل کنند.


    دکتر جعفرپیشه، بیوفیدبک ها را شامل دو نوع معرفی کرد و افزود: دسته ای، وضعیت بیمار را با نمایش عددی نشان می دهند، و دسته دیگر، کمیت را با چیزی متناسب با آن (مانند، سیگنالی یا حسی) به نمایش می گذارند.


   وی در ادامه سخنرانی خود، به توضیح در مورد کمیت های فیزیولوژیک پرداخت.


*****


   سپس، مهندس مرضیه ایزدی دانشجوی دکتری رشته ارگونومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، سخنرانی خود تحت عنوان " بار ذهنی کار کارمندان و شاغلان در دوران کرونا، ارزیابی و ملاحظات ارگونومیکی در تعامل انسان در محیط کار " را ارائه داد.


    وی با اشاره به تاریخچه ای از شیوع کرونا ویروس در ایران، تصریح کرد که عوارض این بیماری، سبب اختلالات روانی و اجتماعی در جامعه شدند و افزایش بار کاری ذهنی افراد در این دوران، ریسک های روانی و اجتماعی را در جامعه ایجاد کرده است.


    وی، یکی از مهمترین عوارض بیماری کرونا را " افزایش بار کاری ذهنی " ذکر کرد و در مورد اختلالات مربوط به این موضوع، معیارهای لازم برای اندازه گیری آن و روش های ارزیابی بار کاری ذهنی را بلحاظ ارگونومی توضیح داد.


    بگفته مهندس ایزدی، بار کاری ذهنی که تعادل بین کار و زندگی افراد را بهم زده و سبب کاهش کیفیت زندگی می شود، در اقشار مختلف مانند کارکنانی که در شیفت شب کار می کنند، و یا افرادی که بعنوان کادر درمان خدمت می کنند، قابل توجه و دارای روند افزایشی است.


   وی، حمایت های اجتماعی، برنامه ریزی استراتژیک، تقسیم کار، مدیریت زمان کار و تدوین خط مشی سلامت محیط کار را برای بهبود این وضعیت پیشنهاد داد و گفت: می توانیم با ارزیابی دقیق از بار کاری ذهنی، توزیع مجدد وظایف و مسئولیت ها را داشته و وسایل و شرایط لازم برای کاهش بار کاری ذهنی را داشته باشیم.


    مهندس ایزدی همچنین به نقل از سازمان جهانی بهداشت، توصیه کرد: بین شیفت های کاری سنگین تر و کمتر، تعادل ایجاد کنیم و با اقدامات مدیریتی، شیفت های طولانی تر برای وظایف سبک تر در نظر گرفته شود، ضمن آنکه دولت ها می توانند دستورالعمل های مختلف ارگونومیک برای خود ارزیابی مراقبتی و جهت پیشرفت سلامت ذهنی در نظر بگیرند.


*****


    در ادامه، مهندس رضا اسکویی زاده عضو هیات علمی گروه ارگونومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی ضمن ارائه سخنرانی خود تحت عنوان " خود ارزیابی تناسب اندام در شرایط دورکاری در دوران پاندمی "، برغم محدودیت های کرونایی و عدم تحرک کافی، بر لزوم حفظ تناسب اندام و مدیریت برنامه هایی که در این ارتباط وجود دارد، تاکید کرد.


    وی افزود: براساس مطالعاتی که اطلاعات آن از طریق برنامه ها و یا سنسورهایی که بصورت داوطلبانه روی گوشی های موبایل نصب و جمع آوری شده، مشخص شده است که در دوران کرونا، از 25 یا 26 درصد تا 50 درصد وضعیت تناسب بدنی در افراد، دچار افت و اختلال شده است.


    مهندس اسکویی زاده با ارائه تعریفی از فیزیکال بدن اظهار داشت: بدن باید این توانایی را داشته باشد که مشکلات خودش را مدیریت کند و یا از نظر سلامتی، به تعادل و بالانس لازم برسد.


    وی، روش های اندازه گیری و خود ارزیابی تناسب اندام و همچنین، چگونگی ارزیابی مهارت های افراد را بیان داشت و راهکارهای ارگونومیک دستیابی به تعادل و تناسب در فیزیک بدن را توضیح داد.


   گفتنی است؛ وبینار « ارگونومی محیط کار در دوران کرونا: ملاحظات فیزیکی، شناختی و طراحی »، با هدف " بررسی نقش ارگونومی در شرایط پاندمی کرونا در محیط کار افراد و بررسی ملاحظات شناختی و فیزیکی محیط کار افراد " برگزار شد و متخصصان برگزارکننده آن معتقدند که محدودیت های ایجاد شده در اثر شیوع کرونا، نحوه انجام کارها و موقعیت انجام کارها، میزان بار فیزیکی و بار ذهنی کار که در این دوره افزایش پیدا کرده است، می توانند اثرات منفی روی کارکرد و بازدهی افراد داشته باشند و  حوزه تخصصی ارگونومی با سه حیطه عمده آن (فیزیکی، محیطی و شناختی)، برای بهبود این شرایط، راهکار دارد.


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور


  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 21021
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: