در هشتمین کنگره سلامت در حوادث و بلایا مطرح شد؛
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس : آموزش انسانی، عاملی برای جلوگیری از بروز بلایا
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انسان توسعه یافته به توسعه پایدار دست پیدا میکند،گفت: انسان در ایجاد بلایا، گرفتاری و رفع آن تاثیر دارد بنابراین باید از آموزش لازم برخوردار باشد.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انسان توسعه یافته به توسعه پایدار دست پیدا میکند،گفت: انسان در ایجاد بلایا، گرفتاری و رفع آن تاثیر دارد بنابراین باید از آموزش لازم برخوردار باشد.
به گزارش وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، دکتر "علی نوبخت" امروز (یکشنبه) در هشتمین کنگره سلامت در حوادث و بلایا که در مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران گشایش یافت، افزود: کشور ما از بعد عملی درگیر حوادث و بلایای مختلفی است در این باره باید گفت که ما شاهد جنگ تحمیلی ۸ ساله، حادثه زلزله ایلام، زنجان و بم، سیل ماسوله و وجود ریزگردها در ۱۰ استان کشور بودهایم.
وی با اشاره به اینکه در مواجه به حوادث و بلایا پیشگیری نقش مهمی را ایفا میکند، بیان کرد: عامل بسیاری از حوادث انسانها هستند؛ به جز زلزله که نمیتوان آن را پیش بینی کرد و فقط میتوان از آن به شکل جزئی پیشگیری کرد، به محض اتفاق افتادن اگر بتوانیم تجارب نظری را به عملی تبدیل کنیم، مرگ و میر کمتر خواهد شد اما در باقی حوادث انسان نقش به سزایی دارد.
نوبخت، ادامه داد: در جنگها انسانها هستند که یا با عدم دیپلماسی یا با یک خوی تجاوزگیری آن را به کشوری تحمیل میکنند.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با تاکید بر اینکه در یک سری از سیلها در کشور عوامل انسانی نقش داشته است، تصریح کرد: قطع بیرویه درختان نقش عوامل انسانی را در سیل متذکر میشود.
وی در ادامه افزود: در توسعه پایدار به نظر میرسید که فقط باید به منابع اقتصادی توجه کرد اما شاهد بودیم افرادی که توانایی مالی بالا داشتند نیز درگیر بلایا شدند، سپس به مقوله تکنولوژی توجه کردند که در نهایت به این موضوع رسیدند که انسان باید توسعه یافته باشد تا به توسعه پایدار دست پیدا کند.
نوبخت، تاکید کرد: انسان در ایجاد گرفتاری و رفع آن تاثیر دارد بنابراین باید از آموزش لازم برخوردار باشد.
وی درباره توجه به مقوله آموزش عمومی گفت: نظر به اینکه آموزش موضوع عمومی است باید از اساتید، معلمان، ائمه جماعات و دیگر مسئولان مملکت استفاده کینم به این دلیل که مسئله جناح و گروه خاصی نیست بلکه مسئله حاکمیتی است و باید بدانیم که حوادث و بلایا مربوط به سه قوه است.
این مقام مسئول به بیان سخنی از مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه "مملکتی زنده است که فرهنگ آن زیبا باشد"، پرداخت و خاطرنشان کرد: جامعه پزشکی امروز از تجارت فرهنگ جنگ دور است، هدایت و مدیریت این امر گسسته شده و فرهنگی که باید از نیروهای جبهه و جنگ جریان پیدا کند اتفاق نیافتاده است.
وی در ادامه افزود: برای ادامه مسیر باید بلافاصله پس از انتخابات ریاست جمهوری یکی از جلسات مجلس را به موضوع مدیریت حوادث و بلایا اختصاص دهیم؛ اینکه چه کنیم تا تشکیلاتی که موازی با یکدیگر کار میکنند مانند سازمان مدیریت بحران، سازمان پدافند غیرعامل و واحدهای مختلف را دور یکدیگر جمع کنیم.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ابراز امیداوری کرد که از کمیسیون سلامت مجلس خیری ساطع شود و همه مسئولان را زیر یک قانون و پرچم جمع کند تا به این شکل تمامی افراد را بسیج کنیم و حوادث و بلایا کمتر شود.
نوبخت، در پایان به بیماریهای مزمن به عنوان یکی دیگر از مشکلات اشاره کرد و گفت: حاشیه نشینیها و اعتیاد از معضلات اجتماعی است و وظیفه ما است که این موضوع را فراموش نکنیم و حوادث حاد و مزمن را نیز با یکدیگر در نظر بگیریم.
********
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور: ضرورت استفاده از تشکلهای مردمی در حوادث
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: سالیانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در سطح روستایی بازسازی میشوند که در مقابل زلزله مقاوم باشند اما با این حال میزان تلفات قابل توجه است، همچنین تعدادی از افراد مجروح به دلیل دیر رسیدن جان خود را از دست میدهند و یا معلول میشوند؛ همچنین بار آثار روانی باقیمانده بسیار مخرب است.
" اسماعیل نجار " در هشتمین کنگره سلامت در حوادث و بلایا افزود: ساز و کار مدیریت بحران کشور پیشگیری است و تمام تلاشها باید به این زمینه معطوف شود.
وی، با بیان اینکه حادثه خبر نمیکند اما باید در کشور حادثه را باور کنیم، ادامه داد: اگر حادثه را باور داشتیم فرآیند تأمین اعتبار برای حوادث حل و به نتیجه میرسید، باید آماده باشیم و جامعه را نیز آماده کنیم تجهیزات زیادی داریم اما نیاز به شناسایی وجود دارد و اینکه بتوانیم در زمان حادثه به طور دقیق از آنها استفاه کنیم.
وی ادامه داد: مشارکت دادن مردم و استفاده از تشکلهای مردمی امر دیگری است که باید به آن توجه کرد تا مردم آموزشهای لازم را نبینند راه به جایی نمیبریم اولین امدادگران ما اعضای خانوادهای هستند که از حادثه جان سالم به در میبرند.
وی در ادامه گفت: آموزش مستمر در تمام سطوح جامعه لازم است، یزد را به عنوان پایلوت برای آموزشها شروع کردهایم، استفاده از رسانه ملی در این بخش نیز ضروری است. ایران کشور حادثهخیزی است و ما تجربه زلزلهای مهیب و سیلهای مخرب فراوانی را داریم هر روز شاهد حوادث گوناگون هستیم و اگر نکات لازم مورد توجه قرار نگیرد کار بسیار سخت خواهد شد.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: سالیانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در سطح روستایی بازسازی میشوند که در مقابل زلزله مقاوم باشند اما با این حال میزان تلفات قابل توجه است همچنین تعدادی از افراد مجروح به دلیل دیر رسیدن جان خود را از دست میدهند و یا معلول میشوند همچنین بار آثار روانی باقیمانده بسیار مخرب است.
نجار، افزود: باید تصور یک زلزله ۷.۵ ریشتری در تهران را داشته باشیم چقدر آمادگی این حادثه را داریم و باید بررسی کرد که آیا پزشکان و پرستاران و تجهیزات آمادگی این حادثه را خواهند داشت یا خیر.
وی ادامه داد: هنوز ما در زمان ایجاد حادثه سر بسیاری از مسائل به نتیجه نرسیدهایم مثلا اینکه در تصادفات جادهای چه سازمانی فوتی را انتقال دهد هنوز نتیجه نگرفتهایم؛ هلالاحمر و اورژانس هر کدام ید طولایی دارند اما هر کدام مسئلهای را عنوان میکنند.
*********
رئیس سازمان پدافند غیرعامل گفت: باید شبکه منسجمی داشته باشیم تا از رسوخ هر تهدیدی جلوگیری کند
رئیس سازمان پدافند غیرعامل گفت: ما باید شبکه منسجمی داشته باشیم که هر تهدید را به خوبی رصد و از رسوخ هر تهدیدی جلوگیری کند.
سردار "غلامرضا جلالی " نیز در هشتمین کنگره بینالمللی «سلامت در حوادث و بلایا» افزود: معمولاً سه منشأ کلی برای حوادث وجود دارد که شامل حوادث طبیعی، حوادث غیرطبیعی و صنعتی و حوادث غیرطبیعی و انسانساز میشود.
وی افزود: در حوادث و تهدیدات بیولوژی و تهدیدات زیستی هم این سه دسته وجود دارند که از درون آن رشد بیماریها، حوادث تروریستی و حوادث انسانساز همچون ساخت ویروسهای جدید بیرون میآید.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل ادامه داد: در ماه گذشته شاهد سخنرانی بیلگیتس (مالک کارخانه مایکروسافت) در کنفرانس مونیخ بودیم و او از یک تهدید امنیتی صحبت کرد و گفت ما در یک بازه زمانی ۱۰ الی ۱۵ ساله باید منتظر یک اپیدمی گسترده از هوا باشیم و اگر دانش دراختیار گروههایی قرار گیرد که علیه منافع جهانی کار میکنند، این میتواند یک تهدید فراتر از تهدید هستهای را ایجاد کند.
وی افزود: بیلگیتس در این کنفرانس خبر از جریان جدیدی یعنی ساخت ویروسهای مصنوعی در حوزه مشترک سایبرـ بیولوژیک داد که از طریق تصویر مانیتور قابلیت انتشار را پیدا میکند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل ادامه داد: در کنفرانس مونیخ بیل گیتس پیشبینی میکند که این ویروس انتشار گستردهای همچون ویروس آنفلوانزا را پیدا میکند و به همین دلیل ما باید سلاحخانهای از واکسن را راهاندازی کنیم.
جلالی تأکید کرد: اینکه صحبتهای بیل گیتس هشدار است یا تهدید یا تجارت، قابل بررسی است، اما اگر بخواهیم تحلیل سیاسی را کنار بگذاریم و برداشت مثبتی از این قضیه داشته باشیم، باید گفت که تلفات بیش از صد میلیون در بازه زمانی ۱۰، ۱۵ ساله یک تهدید جدی است. ما باید به عنوان بخشی از جامعه جهانی این آمادگی را در کشور ایجاد کنیم و اولین گام، تقویت سامانههای رصد و پایش است.
وی افزود: ما باید شبکه منسجمی داشته باشیم که هر تهدید را به خوبی رصد کند. همچنین ضرورت بخشهای تشخیصی وجود دارد و ما نیازمند منسجم کردن شبکههای آزمایشگاهی به یکدیگر هستیم تا از هر رسوخ تهدیدی جلوگیری کند.
جلالی ادامه داد: سامانههای نظارت و کنترل برای بخشهای مختلف نیز ضروری است و در حوزه زیست (غذا، دام، انسان، محیط و آب آشامیدنی) انسجام مهم است. در دارو و واکسن شبیه کارخانه سلاحسازی عمل میکند. زیرا در زمان درگیری، ساختار دارویی کشورها به فکر مردم خود است، پس باید در این بخش یک جزیرهسازی داشته باشیم یعنی جزیرهسازی در شبکه، یعنی علاوه بر اتصال در شبکه جهانی، امکان جزیرهسازی در کشور را داشته باشیم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در پایان سخنانش تاکید کرد: متأسفانه کشور در زمینه سامانههای آمادگی ضعیف عمل کرده است و یک تقسیم کار ملی در این بخش نیاز داریم تا شبیهسازی حادثه ابولا در آفریقا را ایجاد کنیم. آموزش تخصصی عمومی و فراگیر برای همه بخشهای کشور مورد نیاز است و همچنین تمرین و تکرار که هماهنگی بین دستگاهها را ارتقا دهد تا بتوانیم به یک آمادگی جدی برسیم.
انتهای پیام/