به مناسبت هفته سلامت اعلام شد؛
رییس دانشگاه علوم بهزیستی : این دانشگاه، در پیشگیری و مراقبت از دیابت نیز نقش دارد
رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به مناسبت آغاز هفته سلامت ، گفت: هرچند که دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، تخصصی است ، اما به دلیل شیوع بالای "دیابت " در کشورمان و تحقق شعار هفته سلامت (غلبه بر دیابت)، در زمینه پیشگیری و مراقبت از دیابت نیز نقش دارد.
رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به مناسبت آغاز هفته سلامت ، گفت: هرچند که دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، تخصصی است ، اما به دلیل شیوع بالای "دیابت " در کشورمان و تحقق شعار هفته سلامت (غلبه بر دیابت)، در زمینه پیشگیری و مراقبت از دیابت نیز نقش دارد.
دکتر " حمیدرضا خرم خورشید " این مطلب را روز چهارشنبه ( اول اردیبهشت ماه) به خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و در حاشیه برگزاری اولین برنامه هفته سلامت در این دانشگاه که نسبت به " اندازه گیری قد و وزن ، میزان فشار و قند خون " و همچنین " خدمات مشاوره تغذیه و دارویی " اقدام کردند، بیان داشت.
وی افزود: این دانشگاه نیز همچون دیگر دانشگاههای علوم پزشکی کشور ، وظیفه آموزش و آگاهی رسانی جامعه را در ارتباط با سلامتی و بهداشت دارد و از هر فرصتی مانند هفته سلامت ، در این جهت استفاده می کند.
هفته سلامت ، از اول اردیبهشت ماه جاری با شعار " غلبه بر دیابت " با همکاری وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، دانشگاههای علوم پزشکی ، وزارت آموزش و پرورش ، وزارت ورزش و جوانان ، صدا و سیما و شهرداری تهران ، در سراسر کشور برگزار شده است.
رییس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اظهارداشت: در سالهای 61 و 62 ، مشکل نظام سلامت کشور ، بیشتر در زمینه مهار بیماریهای عفونی و بخصوص در میان کودکان ، جلوگیری از مرگ و میر نوزادان بود، اما هم اکنون " بیماریهای غیرواگیر مانند " قلبی – عروقی ، فشار خون و سرطانها "، از شیوع بالایی در جامعه برخوردارند .
دکتر خرم خورشید با تاکید بر اینکه آموزش و مراقبت از این بیماریها با روشهای ساده و بسیار عملی ، سبب خواهد شد که 70 درصد آنها، کنترل و پیشگیری شوند، افزود: اگر این بیماریها مانند " دیابت " ، کنترل و پیشگیری نشوند ، کشنده خواهند بود ، و اگر باعث مرگ بیمار نشوند ، سبب گرفتاری و معلولیت فرد شده و ضمن کاهش توانایی و آسیب به اندامهای بدن ، بار اقتصادی زیادی را بر خانواده و جامعه تحمیل می کنند.
وی به انتخاب شعار " غلبه بر دیابت " برای هفته سلامت امسال از سوی سازمان جهانی بهداشت اشاره کرد و اظهارداشت: سازمان جهانی بهداشت ، به دلیل اهمیت و شیوع بالای این بیماری طی سالهای اخیر در جهان ، توجه به دیابت و مراقبت های لازم در این خصوص را که بسیار ساده و راحت خواهد بود ، محور و شعار هفته سلامت امسال قرار داده است .
وی با تاکید بر وجود روش های ساده در کنترل و پیشگیری از دیابت افزود: جلوگیری از رفتارهای پرخطر مانند مصرف سیگار ، مصرف الکل ، کم تحرکی و استرس که سبب افزایش فشار خون می شود و همچنین داشتن رژیم مناسب غذایی و استفاده از سبزیجات و از سویی عدم مصرف موادی مانند فست فودها ، شیرینی ها و غذاهای چرب که باعث چاقی و افزایش قند خون می شوند ، و داشتن برنامه غذایی مناسب همراه با ورزش ، در پیشگیری از ابتلا به دیابت ، بسیار موثر ند.
وی گفت ، هرچند با رعایت چند نکته ساده که مربوط به سبک زندگی و تغذیه می شود ، می توان بیماری دیابت را پیشگیری و کنترل کرد ، اما متاسفانه شیوع این بیماری در جهان و ایران بالاست بطوری که براساس آمارهای منتشره ، هم اکنون در هر پنج ثانیه ، یک نفر در دنیا به دیابت مبتلا می شود و هر هشت ثانیه ، یک نفر در دنیا در اثر دیابت ، می میرد ، و این درحالی است که کشورهای منطقه خاورمیانه مانند کویت ، امارات و عربستان ، بخاطر رژیم غذایی پرقند و مصرف بسیار زیاد آن ، از شیوع بالایی برخوردارند و بیشترین آمار افراد مبتلا به دیابت ، مربوط به کشورهای هند و چین می شود.
دکتر "خرم خورشید" با بیان اینکه در ایران نیز حدود هشت درصد جمعیت بالای 25 تا 60 سال کشورمان مبتلا به دیابت هستند، افزود: 90 درصد بیماران دیابتی ، مبتلا به دیابت نوع دو می باشند که سن ابتلا به دیابت نوع 2 در دنیا ، 55 تا 65 سالگی است درصورتی که در ایران ، سن ابتلا به دیابت نوع 2 ، حداقل ده تا 15 سال پائین تر از سن شایع در کشورهای توسعه یافته ، یعنی بین 45 تا 50 سالگی است .
این متخصص و محقق علم ژنتیک که سالها برای ساخت داروی زخم پای دیابتی ، تحقیق کرده ، ادامه داد: اهمیت امر پیشگیری در خصوص بیماری دیابت، بسیار بالاست ، چرا که دیابت ، یک بیماری سیستماتیک است که کل بدن را درگیر می کند بطوری که شایع ترین علت قطع عضو در دنیا و شایع ترین علت کم بینایی و نابینایی در ایران ، دیابت است ، 50 درصد بیماران دیابتی در اثر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق ، و ده تا 20 درصد مبتلایان ، در اثر عوارض کلیوی ، فوت می کنند ، 50 درصد بیماران دیابتی ، دچار عوارض عصبی دیابت می شوند ، ضمن آنکه دیابت ، پرهزینه ترین بیماری غدد در جهان است .
وی همچنین به عنوان رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تصریح کرد که تمامی بیماران دیابتی در اثر بیماری و عوارض آن مانند، قطع عضو ، کم بینایی و نابینایی ، نارسایی های قلبی و کلیوی ، در نهایت نیاز به خدمات توانبخشی پیدا می کنند ، پس چه بهتر که سیستم توانبخشی به این مسایل آگاه باشد و مشارکت جدی در پیشگیری و کنترل بیماریها داشته باشد.
دکتر خرم خورشید با اشاره به برنامه های هفته سلامت با محوریت " غلبه بر دیابت " در بیمارستانها و مراکز پزشکی – توانبخشی وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در طول هفته سلامت ، گفت: خدمات رایگانی که امروز چهارشنبه ( روز اول هفته سلامت ) از طریق تیم پزشکی و پرستاری دانشگاه جهت اندازه گیری قد و وزن و کنترل فشار و قند خون و همچنین خدمات مشاوره دارویی و تغذیه ، به مراجعان ارائه شد ، در ایام هفته سلامت ، در تمامی مراکز درمانی و توانبخشی تابعه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ارائه می شود .
وی افزود: این خدمات ، جدای از خدمات تیم های توانبخشی متشکل از کاردرمانگران ، گفتاردرمانگران ، روانشناسان و روانپزشکان است که در هفته سلامت ، برای ارائه خدمات رایگان به مناطق محروم استان تهران و جنوب شهر تهران اعزام می شوند.
شایان ذکر است، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با 21 دپارتمان تخصصی و هشت مرکز تحقیقات ، به تعلیم و تربیت بیش از یک هزار و 800 نیروی متخصص در رشته های خاص حوزه های " رفاه و سلامت اجتماعی ، سلامت روانی و توانبخشی" می پردازد ، که در برخی از این رشته ها به عنوان تنها برگزارکننده دوره های تحصیلات تکمیلی و phd ، و در تعدادی از آنها ، نخستین مجری دوره های تحصیلات تکمیلی در کشور و حتی کشورهای منطقه شناخته شده است.
این دانشگاه در مجموعه دانشگاههای علوم پزشکی کشور قرار دارد، و با دو بیمارستان توانبخشی رفیده و روانپزشکی رازی (امین آباد) و دو مرکز پزشکی و توانبخشی نظام مافی و اسماء ، زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت می کند.
تمام /
تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور