• 1400/07/13 - 12:36
  • - تعداد بازدید: 2233
  • - تعداد بازدیدکننده: 260
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه
به همت مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و با همکاری معاونت بهداشتی وزارت بهداشت؛

وبینار « کاربرد اصول مدیریت خطر، در مدیریت کووید 19 » در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برگزار شد

وبینار « کاربرد اصول مدیریت خطر، در مدیریت کووید 19 » با حضور دکتر فرشید رضایی رئیس دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، رئیس و محققان مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رصدخانه اجتماعی کووید 19، در سالن اجتماعات این دانشگاه برگزار شد.

   وبینار « کاربرد اصول مدیریت خطر، در مدیریت کووید 19 » با حضور دکتر فرشید رضایی رئیس دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، رئیس و محققان مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رصدخانه اجتماعی کووید 19، در سالن اجتماعات این دانشگاه برگزار شد.


   به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دکتر حمیدرضا خانکه رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا این دانشگاه، با سخنرانی خود تحت عنوان « برنامه ملی مقابله با کووید 19 با رویکرد تلفیقی »، آخرین تحولات در ایران و جهان در رابطه با کووید 19 را ارائه داد.


   وی با اشاره به روند شکل گیری ستاد ملی مقابله با کرونا و آمادگی وزارت بهداشت از ابتدای پاندمی کرونا در ایران، گفت: وزارت بهداشت با آغاز پاندمی در ایران، بسرعت مدیریت و کنترل بیماری را بعهده گرفت و تلاش زیادی کرد، اما بیماری غیرقابل پیش بینی و تجربه دنیا برای این نوع بیماری کم بود، لذا نیاز داشتیم که همه کشورهای جهان، یافته های علمی خود را به اشتراک بگذارند و هدف این وبینار نیز به اشتراک گذاری مطالعات و تجارب در این خصوص است.


   دکتر خانکه تصریح کرد: دانشگاهیان طی این مدت، شواهد علمی تولید کردند و حوزه اجرا نیز اعتماد به حوزه علمی کشور داشت که این، اتفاق مبارکی است که ان شاالله گسترش می یابد.


   وی با نمایش نمودار، اظهار داشت که تاکنون 233 میلیون نفر در جهان مبتلا به کرونا شدند که حدود چهار میلیون و 700 هزار نفر از آنان فوت کردند. در ایران نیز پنج میلیون و 600 هزار نفر مبتلا و 120 هزار کشته از کرونا داشتیم که با توجه به عوامل مختلفی که می تواند در عدم ثبت مبتلایان و فوت شدگان موثر باشد، پیش بینی می شود که آمار جهانی بیشتر از تعداد اعلام شده، باشد.


   رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19 افزود: با توجه به سرعت واکسیناسیون کرونا در ایران، پیش بینی می شود که اگر پیک ششم را هم داشته باشیم و مبتلایان افزایش یابند، آمار فوت شدگان افزایش نمی یابند.


   وی در مورد اجرای برنامه واکسیناسیون کرونا در ایران و جهان گفت: هم اکنون 46 درصد مردم دنیا، یک دوز واکسن را دریافت کردند و اکثر کشورهای دنیا بصورت متوازن بپیش می روند. در کشور ما نیز یک تاخیر کوتاه در ابتدای امسال در انجام واکسیناسیون داشتیم ولی از مرداد ماه و بر اساس آمارهای جهانی، 42 تا 43 درصد مردم ما حداقل یک دوز را تزریق کرده اند.


  رئیس مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه، کشورهای آلمان و امریکا را در اجرای برنامه واکسیناسیون کرونا موفق ندانست و گفت: بنظر می آید که حجم زیادی از مردم در ایران، آگاهی برای ثبت نام اینترنتی و استفاده از امکانات دیجیتال را ندارند و این، یکی از دلایل عدم انجام واکسیناسیون در ایران است که باید راهکارهای لازم برای آن اندیشیده شود.


   دکتر خانکه وضعیت کرونا در ایران و جهان بلحاظ اپیدمیولوژی را توضیح داد که در کل دنیا، روند ابتلا رو به پائین است و مردان بیشتر از زنان مبتلا می شوند، اما از بعد تاثیر روانی و اجتماعی کووید، زنان بیشتر متاثر از آن هستند که در دانشگاه ما مطالعات مختلفی بر روی این موضوع انجام شده است.


   وی با توجه به اینکه منابع مالی در کنترل و مدیریت کووید موثر است، افزود: اگر به کشورهای فقیر، منابع لازم نرسد، ممکن است عدم کنترل در آن کشورها منجر به بروز انواع کووید در آن کشورها، و سرایت به دیگر کشورها شود.


   رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19 تاکید کرد: بنابر این برای کنترل و مدیریت کووید، باید دست در دست همدیگر، به اجرای سیاست ها و برنامه ها بپردازیم و در عین حال، به فکر وضعیت کشورهای همسایه خود نیز باشیم، چرا که وضعیت آنها، در روند اجرای برنامه ها و نتایج آن در کشور ما نیز موثر است.


   وی با اشاره به اینکه پاندمی کرونا به ما نشان داد که باید آمادگی کافی برای مقابله با اینگونه بیماری ها را داشته باشیم، افزود: چالش هایی که در ایران وجود داشت، در بسیاری از کشورهای دنیا نیز مطرح بود. زیرساخت ها و ظرفیت ها در همه کشورهای دنیا برای مقابله با کووید، کافی نبود و مشخص شد که امکانات موجود، تخت های بیمارستانی و ICU (مراقبت های ویژه) باید گسترش یابد، ضمن آنکه توزیع منابع و چگونگی دستیابی به آن، خوب نبود.


   دکتر خانکه تصریح کرد: باید قبل از هر بحرانی، سیستم مراقبت بازنگری و تقویت شود، مشارکت هرچه بیشتر مردم جلب شود، اقتصاد سلامت بگونه ای دیگر تعریف شود، سیستم بیمه ها و ارجاع تقویت شود، پزشک خانواده گسترش یابد، هزینه های مردم بالا نرود، سیاست هایی برای واکسیناسیون، خدمات درمان، حمایت از گروه های آسیب پذیر، برنامه ریزی و هماهنگی بین سازمانی و سازمان های مردم نهاد در کنار هم فعالیت کنند، اطلاعات را به اشتراک بگذارند، اطلاعات پایه علمی از طریق دانشگاه ها در اختیار مردم قرار بگیرد و ستاد و قرارگاه، به دانشگاه ها تکلیف بدهند و نقاط ضعف و قوت مشخص شده و برای آنها برنامه ریزی صورت بگیرد.


   وی همچنین افزود: بخشی از خدمات بیمارستانی، به افراد آسیب پذیر و بیمار غیر کرونایی اختصاص یابد، زیرساخت های سلامت مورد نظارت و ارزیابی قرار بگیرند، مشارکت مردم بصورت جدی جلب شده و جنبه های مختلف اجتماعی و اقتصادی کووید به اندازه جنبه پزشکی آن، مورد توجه قرار بگیرد.


   دکتر خانکه در بحث مدیریت خطر و بلایا، اظهار داشت: استراتژی ما این است که نباید بگذاریم " بحران یا تهدیدی اتفاق بیافتد و اگر اتفاق افتاد، باید میزان آسیب و صدمات ناشی از آن را به حداقل برسانیم ".


   وی افزود: شناخت شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی هر جامعه ای، به این مدیریت کمک می کند و با توجه به اینکه ایران دارای سابقه 53 مخاطره شناخته شده است، لذا باید به جنبه های مختلف در قبل و بعد از آن توجه کرده و برای هریک برنامه ریزی داشت.


   وی گفت که توصیه های سازمان جهانی بهداشت بر " رعایت توصیه ها و نکات بهداشتی "، " وجود منابع خوب " و " هماهنگی بین دستگاه های مجری " است ، و سه اصل در زمینه مدیریت کووید حائز اهمیت است که عبارتند از : واکسیناسیون، فاصله گذاری اجتماعی و حمایت از گروه های آسیب پذیر.


   وی به عنوان مثال، به ضرورت وجود برنامه پنج ساله واکسیناسیون در کشور اشاره کرد و افزود: باید نقاط قوت و ضعف را استخراج کنیم و با انجام مطالعات علمی، بصورت یکپارچه در رفع نقاط ضعف تلاش کنیم.


*****


   در ادامه، دکتر فرشید رضایی مدیرکل آموزش سلامت وزارت بهداشت در سخنرانی خود تحت عنوان " ارتباط دو سویه بحران پاندمی و HPE  " ، به نقش اساسی آموزش و ارتقای سلامت در کنترل پاندمی اشاره کرد و " آموزش و تسهیل شرایط برای رفتارهای محافظتی پایدار، عادت سازی، ایجاد نرم های اجتماعی مناسب، توانمندسازی و اعتماد مردم و تقویت داشته ها برای جلب اعتماد و افزایش تاب آوری در برابر شناخت راه های دستیابی به اطلاعات صحیح و موثق بجای انبوه پیام " را لازم دانست.


   وی افزود: تقویت جوامع در انجام کارستانی براساس داشته ها و فرصت ها و همچنین، توانمندسازی سازمان هایی که در معرض عوارض پیامدهای نامطلوب ناشی از طولانی شدن پاندمی هستند، در کنترل پاندمی بسیار حائز اهمیت می باشند.


*****


   دکتر مهرداد فرخی عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و مسئول دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید 19 در خصوص ارتباط پاندمی با اقلیم سخن گفت و بحث خود را برای کنترل پاندمی کرونا، از بحث پیشگیری آغاز کرد.


   وی با تاکید بر اینکه باید سلامت در میان همه موجودات زمین تامین شود، افزود: مدیریت، زمانی اتفاق می افتد که سلامت در میان همه موجودات مورد توجه قرار بگیرد و در دستورالعمل های ابلاغی برای مدیریت پاندمی، باید اولویت هایی مانند " دسترسی به آب، فقر منطقه و ساکنان آن، تراکم مناطق مسکونی " مورد توجه قرار بگیرد.


   دکتر فرخی، نقش " سلامت محیط " را در میزان شیوع و مدیریت آن حائز اهمیت خواند و با طرح چند مثال، گفت: در زندگی مدرن امروزی ما، فاکتورهای جدید وجود دارند که حالا، با پاندمی کووید ترکیب شده اند.


   وی با تاکید بر اینکه مدیریت پاندمی، مدیریت چند جانبه است، افزود: برای پاسخ به سئوال هایمان، باید شواهد علمی تولید کنیم و اینکه جنبه های سلامت محیط مثلا آلودگی هوا، چقدر در مدیریت کووید و بحران موثر است؟، و یا پیامدهای کرونا بر سلامت اجتماعی انسان چه بوده است ؟ باید مورد بررسی و مطالعه قرار بگیرند.


*****


   دکتر علی نصیری سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و مدیرگروه حوادث و بلایا دانشگاه بقیه الله، در سخنانی تحت عنوان " مدیریت بحران کرونا در شهر تهران "، ساختار ستاد مدیریت بحران کرونا در شهرداری تهران را تشریح کرد و گفت: در شهرداری تهران، علاوه بر تشکیل ستاد مدیریت بحران کرونا، ساختار این ستاد تعریف، و برنامه جامع مدیریت بحران کرونا تدوین شد.


   وی، « هماهنگی، فرماندهی و کنترل، مدیریت یکپارچه اطلاعات و برنامه، بودجه و مدیریت منابع » را از الزامات تحقق برنامه جامع مدیریت بحران کرونا در شهر تهران که در قالب 140 عنوان تدوین شده است، معرفی کرد.


   دکتر نصیری، با اشاره به اینکه ابعاد برنامه مدیریت کووید در شهر تهران، شامل 14 عنوان می شود، گفت: هر یک از عناوین برنامه، بلحاظ سه محور « بهداشت و درمان، فاصله گذاری هوشمند فیزیکی و خدمات و حمایت های اجتماعی » بررسی شد، ضمن آنکه پویش " تهران دوباره جان می گیرد " شکل گرفته است.


   سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، تمرکز آموزش سلامت مردم را بر موضوع واکسن و تشویق مردم به استفاده از واکسن ذکر کرد و اهم برنامه ها در بحث بهداشت و درمان را برشمرد.


   بگفته وی، " استفاده گسترده از تست های سریع تشخیص منطبق بر آخرین شیوه نامه های مصوب، توسعه مراکز واکسیناسیون که به حدود 30 مرکز افزایش یافت، ارائه خدمات ارزان قیمت درمانی و مراقبتی در منزل به عموم شهروندان، ارائه گسترده خدمات ارزان قیمت و در دسترس سلامت روانی و رفتاری به بیماران، مراجعه کنندگان و کارکنان مراکز درمانی " از جمله برنامه های اجرا شده شهرداری در بخش بهداشت و درمان بود.


      دکتر نصیری، اهم برنامه های شهرداری در بحث فاصله گذاری هوشمند فیزیکی را ذکر کرد و افزود: " بازنگری در طرح جامع هوشمند محدودیت ها (تردد درون و برون شهری، اجتماعات، مشاغل و ... )، استفاده از ظرفیت های مردمی جهت کنترل و رصد فاصله گذاری فیزیکی، راه اندازی ماژول بیماریابی و ردیابی هوشمند در سامانه یکپارچه مدیریت کرونا، الزام رعایت فاصله گذاری در وسائط حمل و نقل عمومی با افزایش زیرساخت ها و کنترل ورودی ها و نظارت بر اجرای آن " ، از جمله این برنامه هاست.


   وی همچنین، " راه اندازی واحد واکسیناسیون سیار محله محور به منظور تزریق واکسن در منزل گروه های ویژه، ایثارگران و جانبازان، سالمندان وابسته به خانه و جمعیت پنهان شهری، کودکان کار و حاشیه نشینان و ...، طراحی و پیاده سازی الگوی بومی مشارکت بومی در مدیریت کرونا، مبتنی بر نظام تشویق هوشمند شهروندان با مشارکت اصناف و ...،  و توزیع بسته های کمک های مومنانه به اقشار کمتر برخوردار " را از برنامه ها و خدمات شهرداری در حمایت اجتماعی از اقشار آسیب پذیر ذکر کرد.


   نصیری با تاکید بر بهره گیری از ظرفیت های داوطلبانه و مشارکت های مردمی در مدیریت پاندمی کووید، اقدامات انجام شده از سوی شهرداری تهران را بیان داشت که " افتتاح مرکز ثابت، خودرویی و سیار واکسیناسیون، تشکیل 10 تیم سیار بمنظور واکسیناسیون اقشار آسیب پذیر، " از جمله آنهاست.


   وی طرح هایی را که در شهرداری تهران تحت بررسی قرار دارد را نیز ذکر کرد که طراحی شناسنامه الکترونیک مراکز واکسیناسیون، اضافه نمودن لایه اطلاعاتی مکانی مراکز واکسیناسیون حمایتی / واکسن بر روی نقشه " تهران من " و طرح منزل به منزل پیرامون موضوع کرونا با هدف ارائه خدمات مورد نیاز و حمایت های اجتماعی، از جمله این طرح ها می باشد.


    سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران همچنین در پایان سخنانش، " هماهنگی بین بخشی بخصوص در میان نهادهای دولتی، مدیریت غیریکپارچه داده های سلامت، تمایل به رفتارهای نمایشی در بخش های مختلف و چالش های قانونی و عدم تفویض برخی اختیارات " را به عنوان چالش های مدیریت شهری در ارتباط با کرونا مطرح و در مورد آنها توضیح داد.


    گفتنی است که در این وبینار، جمعی از اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری گروه آموزشی و مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی بصورت حضوری و مجازی شرکت داشتند.





انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 20549
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: