• 1400/07/15 - 16:43
  • - تعداد بازدید: 1240
  • - تعداد بازدیدکننده: 106
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
رئیس اداره پرستاری دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی پیشنهاد داد؛

« تریاژ توانبخشی »، به پیشگیری از مشکلات جسمی و روانی در دوره سالمندی کمک می کند

رئیس اداره پرستاری دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی همزمان با هفته سالمندان، « راه اندازی تریاژ توانبخشی » را پیشنهاد داد و آن را راهی برای پیشگیری از مشکلات جسمی و روانی در دوره سالمندی و ارائه خدمات مورد نیاز توانبخشی به سالمندان عنوان کرد.

   رئیس اداره پرستاری دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی همزمان با هفته سالمندان، « راه اندازی تریاژ توانبخشی » را پیشنهاد داد و آن را راهی برای پیشگیری از مشکلات جسمی و روانی در دوره سالمندی و ارائه خدمات مورد نیاز توانبخشی به سالمندان عنوان کرد.


   دکتر امین اجلی در گفت وگو با خبرنگار وبدای دانشگاه، در این باره گفت: دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی می تواند اولین تریاژ توانبخشی در کشور را تجربه کند، چرا که نیروهای متخصص مورد نیاز در سه حوزه توانبخشی، سلامت روان و سلامت اجتماعی در اختیار این دانشگاه است، ضمن آنکه امکاناتی مانند تنها بیمارستان توانبخشی کشور، تحت نظارت این دانشگاه فعالیت می کند و می تواند اولین تجربه « تریاژ توانبخشی » از بیمارستان توانبخشی رفیده آغاز شود.


   وی اظهارداشت: مفهوم تریاژ، جداسازی و تفکیک است و هم اکنون در سطح  دوم خدمات نظام سلامت (درمان) و در اورژانس مراکز درمانی، تریاژ وضعیت جسمی بیماران مراجعه کننده به اورژانس را در چهار سطح دسته بندی می کند و براساس سطح بندی بیماران، کادر درمان متوجه خواهد شد که چه سطح از خدمات را باید به هر یک از بیماران ارائه بدهد.


   وی افزود: در واقع در تریاژ سطح دوم خدمات نظام سلامت (درمان)، بیماران به خواست خودشان و بصورت مستقیم به اورژانس و مراکز درمانی مراجعه می کنند، ولی جمعیت سالمندان جامعه که افزایش روزافزون پیدا کرده است، خودشان به دلیل محدودیت های مختلف، مراجعه ای به مراکز درمانی ندارند، و از مشکلات جسمی و روانی رنج می برند، درصورتی که پیش از اینکه به این مرحله برسند، اگر مورد اقدامات پیشگیری بلحاظ بیماری های دوران سالمندی قرار می گرفتند، شدت بیماری و مشکلات در این دوران افزایش نمی یافت و یا مورد درمان و توانبخشی بموقع قرار می گرفت.


   دکتر اجلی با اشاره به اینکه خدمات پیشگیری و خدمات توانبخشی، بترتیب سطح اول و سوم نظام سلامت را تشکیل می دهند، گفت: هم اکنون افراد جامعه از خدمات پیشگیری برای جلوگیری از مشکلات جسمی و روانی در دوران سالمندی استفاده نمی کنند و در دوره سالمندی نیز به دلیل ناتوانی در مراجعه به مراکز توانبخشی، نداشتن حامی، ابتلا به افسردگی و یا عدم بضاعت مالی، از خدمات توانبخشی بی بهره اند.


   وی با ارائه پیشنهاد " راه اندازی تریاژ توانبخشی " برای این قشر از جامعه، توضیح داد: همانطور که وضعیت بیماران در تریاژهای درمانی مورد ارزیابی قرار می گیرند، می توان سالمندان را در تریاژ توانبخشی، مورد ارزیابی جسمی و روانی قرار داد و برای عملی کردن این پیشنهاد، می توانیم از پرستاران حوزه توانبخشی و یا افراد آموزش دیده به این منظور، استفاده کنیم  و با مراجعه این افراد به محل های تجمع سالمندان، مانند کانون های بازنشستگان، پارک ها، فرهنگسراهای محلات و یا حتی در منزل آنان، وضعیت جسمی و روانی سالمندان را مورد ارزیابی قرار داده و آنان را نیز مانند چهار سطح تریاژهای درمانی، دسته بندی کنیم.


   این متخصص حوزه پرستاری و عضو هیات علمی دانشگاه، با مطابقت دادن چهار سطح ارزیابی بیماران که هم اکنون در تریاژهای درمانی اورژانس مراکز درمانی اجرا می شود، با چهار سطح ارزیابی وضعیت سالمندان که می توان برای تریاژ توانبخشی پیش بینی کرد، گفت: هم اکنون، سطح چهار تریاژ بیماران در درمان، نشانگر  وضعیت بیمار بگونه ای است که کادر درمانی فرصت لازم برای ارائه خدمت را دارد، و همین سطح را اگر با سطح چهار تریاژ توانبخشی مطابقت بدهیم، می توانیم سطح چهار تریاژ توانبخشی را به پیشگیری از مشکلاتی مانند فشارخون، دیابت، افسردگی و ... در سالمندان اختصاص بدهیم که با یک سری آموزش ها به سالمندان، آنان را در پیشگیری از بیماری های جسمی و روانی کمک کند.


   دکتر اجلی افزود: معنی سطح سوم تریاژ درمانی، رسیدگی به بیمار در اولین فرصت است، که با مطابقت دادن آن در تریاژ توانبخشی، می توانیم سطح سوم خدمات در این تریاژ را به سالمندانی اختصاص بدهیم که با علائم ابتدایی مشکلات جسمی و روانی روبه رو شده و کم کم این علائم بروز کرده است، و لذا باید در اولین فرصت، خدمات توانبخشی دریافت کنند.


   وی، سطح دوم تریاژ درمانی را وضعیت اورژانسی و فوری برای بیمار ذکر کرد که معادل آن در تریاژ توانبخشی، تشخیص بروز مشکلات جسمی یا روانی است که باید مداخلات توانبخشی برای فرد سالمند اجرا شده و خدمات فوری به او ارائه شود.


  وی همچنین سطح یک تریاژ درمانی برای بیماران را نیز توصیف وضعیت بد بیماران و ارائه بلافاصله و بی درنگ خدمات درمانی به آنان عنوان کرد و افزود: معادل این سطح از تریاژ درمانی را در تریاژ توانبخشی، نشانگر مشکلات جدی در سالمند و دستور بستری برای او، جهت ارائه خدمات مستمر و روزانه توانبخشی به سالمند خواهد بود.


  رئیس اداره پرستاری دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، هدف از اجرای تریاژ توانبخشی را « پیشگیری و توانبخشی » سالمندان ذکر کرد و گفت: با توجه به رسالت این دانشگاه در حوزه توانبخشی و رویکرد تخصصی آن در این حوزه، می توان این خدمات را در بستر جامعه تعریف کرد (خدمات جامعه محور)، و بیمارستان توانبخشی رفیده نیز پیشگام اجرای این تریاژ به عنوان اولین تجربه در کشور باشد.


   دکتر اجلی تصریح کرد: دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی می تواند با کمک سازمان بهزیستی و یا شهرداری تهران، راه اندازی تریاژ توانبخشی برای سالمندان را بصورت آزمایشی از محلات و یا بعضی از مناطق شهرداری تهران آغاز کند و بتدریج با رفع نقاط ضعف آن، ارائه این نوع خدمات را به مناطق بزرگتر گسترش داده و جمعیت بیشتری از سالمندان، را تحت پوشش قرار بدهد.


   وی اظهار داشت: می توان افرادی را برای کار در تریاژ توانبخشی آموزش داد و یا از پرستاران که بصورت چند بعدی تربیت می شوند و آشنایی اولیه با مشکلات جسمی، روانی و عضلانی دارند، استفاده کرد، تا پس از ارزیابی اولیه سالمندان، و با توجه به شرایط جسمی و روانی آنان، دسته بندی در یکی از چهار سطح تریاژ توانبخشی انجام شود و سپس، متخصصان توانبخشی جسمی و روانی براساس نیاز هریک از سالمندان، وارد عمل شده و با ارائه خدمات توانبخشی، به پیشگیری و یا توانبخشی سالمندان کمک کنند.


   گفتنی است؛ دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با 23 گروه آموزشی و 8 مرکز تحقیقات تحت نظارت وزارت بهداشت، علاوه بر تعلیم و تربیت نیروی متخصص در رشته های سه حوزه سلامت (توانبخشی، سلامت اجتماعی و سلامت روانی)، از طریق مراکز درمانی تابعه، نسبت به ارائه خدمات مربوط به این سه حیطه فعالیت دانشگاه اقدام می کند.


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور


  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 20558
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: