• 1402/10/07 - 12:53
  • - تعداد بازدید: 431
  • - تعداد بازدیدکننده: 421
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
دبیر بورد سلامت در بلایا و فوریت ها :

توسعه تاب آوری باید با مشارکت اجتماعی همراه باشد

دومین همایش ملی-دانشجویی "مدیریت خطر حوادث و بلایا در نظام سلامت" با شعار جهانی "مدیریت خطر یکپارچه‌ در نظام سلامت»"، به همت دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و با همکاری معاونت تحقیقات و فن‌آوری وزارت بهداشت، سازمان جمعیت هلال احمر، جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی و ... در روزهای ۶ و ۷ دی‌ماه امسال برگزار شد.

به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دکتر حمیدرضا خانکه دبیر بورد سلامت در بلایا و فوریت ها در دومین "همایش ملی - دانشجویی سلامت در حوادث و بلایا در نظام سلامت" با شعار مدیریت خطر یکپارچه در نظام سلامت گفت : توسعه تاب آوری باید با مشارکت اجتماعی همراه باشد.

وی در دومین "همایش ملی - دانشجویی سلامت در حوادث و بلایا در نظام سلامت" با شعار مدیریت خطر یکپارچه در نظام سلامت افزود: زلزله بم زمین‌لرزه‌ای بود با بزرگی ۶/۶ ریشتر که در ساعت ۵:۲۶ بامداد روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲ به مدت ۱۲ ثانیه شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند و بیشترین تلفات انسانی (حدود ۵۰هزار نفر) را درمیان تمام زمین لرزه‌های تاریخ ایران بر جای گذاشت.

مدیر گروه سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با اعلام یک دقیقه سکوت برای گرامیداشت و یاد و خاطره جانباختگان زلزله بم گفت: زلزله بم به زنگ خطری برای مدیریت کلان شهرها و نشانه‌ای از لزوم توجه به اصول علمی و مهندسی در ساخت و توسعه‌ی شهرها تبدیل شد و وقوع بیش از ۲۱ زلزله‌ی بالای ۶ ریشتر در یک قرن اخیر در ایران گواه خطر بزرگی است که همواره تهدیدکننده جان و مال و زندگی‌های مردم ماست.

دکتر خانکه گفت: در زلزله بم با جان باختن تعداد زیادی از هموطنانمان، بزرگترین باغ شهر ایران و بزرگترین سازه گلی کشور نیز از بین رفت و تکرار چنین حواددث تلخی  را در زمین‌لرزه رودبار و منجیل در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد به وقت ایران یعنی در آغازین لحظات ورود به روز پنجشنبه ۳۱ خرداد ماه ۱۳۶۹ (برابر با ۲۰ ژوئن ۱۹۹۰ در ساعت ۲۱ به وقت گرینویچ) در فاصله حدود ۱۶ کیلومتری رودبار به مرکزیت روستای پاکده و روستاهای تابعه در استان گیلان شاهد بودیم که تا شعاع ۱۰۰ کیلومتری از مرکز زمین‌لرزه موجب خسارات جانی و مالی فراوان شد و  شاهد ۵۵ هزار جسد در رودبار بودیم که نشان می دهد باید در عرصه حوادث بلایا با دانش تخصصی ، بهره مندی از متخصصان، نگاه جامع و یکپارچه مسئولان گام برداریم تا کار بهتر پیش برود.

معاون تحقیقات و فن‌آوری دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: پس از تشکیل سازمان مدیریت بحران، دانشگاه ما نیز با هدف حضور متخصصان و مشاوران در بخش اجرایی مدیریت خطر، به راه‌اندازی رشته‌ سلامت در بلایا و فوریت ها و تربیت دانشجو در دو مقطع کارشناسی‌ارشد و دکترا از سال ۱۳۸۹ پرداخت، که خوشبختانه در سطح ملی مورد اعتماد قرار گرفت و محور بسیاری از پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های ملی و بین‌المللی شد و با توجه به اینکه بهره مندی از ظرفیت دانشجویان نتایج بهتری را نشان داده است، دومین همایش ملی-دانشجویی "مدیریت خطر حوادث و بلایا در نظام سلامت" با شعار جهانی "مدیریت خطر یکپارچه‌ در نظام سلامت" نیز کار خود را برای دومین سال متوالی آغاز کرد.

وی  با اشاره به فراوانی تولید دانش مرتبط با مدیریت خطر در نظام سلامت در سطح جهان گفت:در همین مدت نسبتا کوتاه توانستیم در زمینه‌ تولید علم مدیریت خطردرجهان سرآمد شویم اما هنوز جای کار داریم و آمار رو به افزایش حوادث ترافیکی، تغییرات اقلیمی، بحران های زیست محیطی، نادیده گرفتن بستر و ظرفیت محیط زیست نظیر دامداری‌های و کشاورزی سنتی و غیره نشان می دهد که باید به مردم جامعه آگاهی دهیم و توجه مسئولین را به سمت مدیریت یکپارچه حوادث و بلایا سوق دهیم.

دکتر خانکه با اشاره به آمار و ارقام حوادث و بلایای بزرگ جهان و ایران و متناظر آن میزان خسارت به دولت‌ها، میزان کشته شدگان، عوارض ناشی از حوادث بلایا و ... گفت: حوادث و بلایا موضوعاتی چند جانبه و پیچیده هستند و به راحتی ریشه‌اش پیدا نمی‌شود به عنوان مثال در بحث آلودگی هوا که موضوعی قابل حل اما بسیار پیچیده است عوامل متعددی دست دارند.

وی، مجوزغیر اصولی ساخت مسکن و سازه ها، خودروهای فرسوده ، جاده‌های نا ایمن، برنامه‌های توسعه ای بدون ارزیابی ریسک خطر را از مصادیق فساد دانست و گفت: بحث حوادث ترافیکی و آمار کشته شدگان مقابل قانون جوانی جمعیت است، مدیریت خطر و بلایا نیازمند مشارکت همگان است و متولیان باید برای مدیریت خطر و بلایا با فساد مقابله کنند.

دکتر خانکه گفت: در توسعه‌ها باید ارزیابی‌ ریسک انجام شود و برنامه‌های توسعه‌ای باید مبتنی بر نگاه ارزیابی ریسک باشند و بطورکلی مداخلات، مبتنی بر دانش باشد تا شاهد کاهش ریسک باشیم و در این مسیر سیاستگذاران باید تصمیمات مبتنی بر دانش بگیرند و مداخلات مبتنی بر دانش باشد.

وی ضمن بیان اهمیت توسعه‌ همه‌جانبه و پایدار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در مدیریت خطر افزود: اگر توسعه مبتنی بر ریسک نباشد، آسیب‌رسان خواهد بود و آسیب‌پذیری و خسارت را در کشور بیش‌تر می‌کند؛ هم‌چنین در عمل، معکوس پیش می‌رود.

دکتر خانکه در ادامه استفاده از هوش مصنوعی و تکنولوژی در مدیریت خطر در حوادث و بلایا را موضوعی اساسی دانست و گفت: با استفاده از هوش مصنوعی می‌توانیم داده‌های قابل اعتمادی را تولید کنیم و در اختیار پژوهشگران قرار دهیم .

وی به برخی از پالش های مدیریت بحران کشور و راهکارهای پیشنهادی آن اشاره کرد و افزود: امیدواریم شواهد علمی تولید شده در محیط‌های دانشگاهی ، پایه تصمیم گیری­های سیاستگذاران باشد.

دومین همایش ملی-دانشجویی «مدیریت خطر حوادث و بلایا در نظام سلامت» با شعار جهانی «مدیریت خطر یکپارچه‌ در نظام سلامت»، به همت دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و با همکاری معاونت تحقیقات و فن‌آوری وزارت بهداشت، سازمان جمعیت هلال احمر، جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی و ... در روزهای ۶ و ۷ دی‌ماه امسال برگزار شد.

گفتنی است، این همایش در ۶ و ۷ دی ماه برگزار شد که روز ششم دی ماه به برگزاری کارگاه و روز هفتم به برگزاری پانل ها و نشست های علمی اختصاص یافت.



  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 28842
خبرنگار

جعفر دخیلی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: