به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی؛
جوانی جمعیت، چشم انتظار افزایش حمایت اجتماعی / ۱۰ درصد جمعیت کشور، سالمند هستند
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: زوجینی که فرزند دار می شوند، به نوعی نیروی کار متخصص را تضمین می کنند و باید جامعه در قبال آنان، احساس مسئولیت کرده و خدمات اجتماعی دریافت کنند.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: زوجینی که فرزند دار می شوند، به نوعی نیروی کار متخصص را تضمین می کنند و باید جامعه در قبال آنان، احساس مسئولیت کرده و خدمات اجتماعی دریافت کنند.
به گزارش خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دکتر حمیدرضا خانکه در گفت و گو با خبرنگار "دوربین سلامت" شبکه سلامت سیمای جمهوری اسلامی ایران، افزود: ایران هجدهمین کشور پر جمعیت دنیاست. اما در حال حاضر ۱۰ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند. متاسفانه میزان رشد سالانه جمعیت کاهش پیدا کرده که معضل جهانی است، اما در کشور ما پررنگ تر است و شاخص توليد مثل یک خانم در سال های باروری کاهش پیدا کرده است .
وی اظهارداشت: براساس پیش بینی های انجام شده، جمعیت کشور ما در سال ۲۰۵۰ میلادی، به حدود ۱۰۰ میلیون می رسد که ۳۰ درصد آنها را سالمندان بالای ۶۵ سال تشکیل خواهند داد و در سال ۲۱۰۰ میلادی، مجددا جمعیت به ۷۰ میلیون کاهش پیدا می کند که بیشتر آنان سالمندان و نیازمندان خدمات سالمندی و توانبخشی می باشند.
دکتر خانکه در ادامه گفت: هر زوج باید میانگین حداقل ۲/۳ فرزند داشته باشد که جمعیت ثابت با افزایش تدریجی را حفظ کنیم، اما در حال حاضر آمار ما زیر این عدد است، برخی منابع ۱/۶ را گزارش می کنند و بطور کل میزان رشد جمعیت ما منفی است و به ازای هر زوج جایگزینی نداریم .
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تصریح کرد: قانون جوانی جمعیت، اتفاق خوبی بود که در کشور افتاد. این حساسیت و توجه تمام آحاد جامعه را به جوانی جمعیت و نسل جوان نشان داد ، قانون توسعه یافته ای است و امکان توسعه و بهبود را دارد.
وی افزود: در کشور های مختلف دنیا برای جلوگیری از کاهش جمعیت یا باروری، مداخلات متعددی انجام می شود و خدمات اجتماعی را برای زوجین افزایش می دهند و جامعه، حجمی از مسئولیت های زوجین را عهده دار می شود. اگر زوجی فرزنددار شود، خدمات رایگان در مهدهای کودک و مدارس، خدمات حمایتی، دورکاری مادران و ... لحاظ می شود و تمام کشور هایی که در بحث جمعیت، موفق بوده اند، کشورهایی هستند که در کار و زندگی زنان توازن ایجاد کردند، صرف حمایت مستقیم اقتصادی، کافی نیست، بلکه باید جنبه های متعدد حمایتی در نظر گرفته شود.
دکتر خانکه اظهارداشت: متاسفانه افزایش سن ازدواج، افزایش سن در زمان تولد اولین بچه، تجرد قطعی، تک فرزندی و ... مشکلاتی است که باید رسیدگی شود.
وی همچنین گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، شاهد افزایش امید به زندگی زنان تا ۷۸ سال و در مردان حدود ۷۵ سال بودیم، اما این امید به زندگی همراه با بیماری های متعدد غیر واگیر، اختلالات اسکلتی عضلانی ، بیماری های مزمن و ... است و به واسطه سبک نادرست زندگی، همه افراد بالای ۵۰ سال درگیر محدودیت های گوناگون شده و نیازمند خدمات سلامتی هستند.
وی افزود: بطور مثال، آمار معلولان در جامعه جهانی، ۱۵ در صد و در کشور ما ۱۷در صد است، در جامعه جهانی حدود ۳۰ درصد افراد نیازمند خدمات توانبخشی و در کشور ما ۳۳ درصد جمعیت نیازمند این خدمات هستند، و در جامعه جهانی ۲۵ درصد از تجهیزات کمک توانبخشی استفاده می کنند.
یکی از پرمخاطره ترین کشورهای دنیا بلحاظ حوادث ترافیکی، ایران است
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در بخش دیگری از این گفت وگو، به افزایش قشر نیازمندان جامعه به خدمات توانبخشی در اثر حوادث ترافیکی اشاره کرد و گفت: یکی از پرمخاطره ترین کشورهای دنیا بلحاظ حوادث ترافیکی، ایران است. بطوری که سالانه حدود ۴۰ هزار معلول دائمی ناشی از حوادث ترافیکی به جمعیت نیازمندان خدمات توانبخشی اضافه می شوند ، و حجم بالایی از گروه های سنی جوانان به واسطه حوادث ترافیکی فوت می کنند و در واقع، این گروه ها که در سن باروری هستند، متاسفانه فوت شده یا معلول دائم می شوند.
دکتر خانکه که مسئولیت گروه آموزشی و مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی را نیز بعهده دارد، افزود: با مسئولیت پذیری خودروسازها و ایمن سازی خودروها، قوانین بازدارنده، ایمن سازی جاده ها، و رعایت استاندارد ها می توان گام های موثری برداشت. در ۹۰ درصد حمل و نقل کشور ما، جاده پایه است، در صورتی که جهان به سمت ریل پایه حرکت می کند، اما در کشور ما ، همه ترغیب به خرید وسیله نقلیه غیر استاندارد می شوند، بنابراین، برای داشتن سالمندی سالم در کشور و کنترل جوانی جمعیت، کنترل حوادث ترافیکی مهم است .
وی گفت: در جامعه ای که به سمت سالمندی پیش می رود، باید خدمات استاندارد و به روز توانبخشی و قابل دسترس برای مردم فراهم شود، درصورتی که با وجود جمعیت ۱۷ هزار نفری معلول و نیازمند خدمات توانبخشی در کشور، تعداد فارغ التحصیلان حوزه توانبخشی، تعداد مراکز توانبخشی و تخت های بیمارستان توانبخشی، کفایت این جامعه را ندارد .
وی افزود: در حال حاضر ۸۰ تخت توانبخشی داریم، لذا لازم است مراکز جامع توانبخشی توسعه پیدا کنند و در دسترس باشند، تربیت نیروهای متخصص توانبخشی در سراسر کشور را مد نظر داشته، تعرفه های توانبخشی واقع بینانه شود تا درمانگران متخصص جذب مراکز دولتی شوند و برنامه هایی برای ماندگاری نیروهای متخصص در مناطق محروم، طراحی شده و خدمات توانبخشی در نظام شبکه بهداشتی کشور ادغام شود .
تربیت نیروهای متخصص توانبخشی، متناسب با نیاز کشور نیست
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تصریح کرد: متاسفانه تربیت نیروهای متخصص توانبخشی، متناسب با نیاز کشور نیست و شخص وزیر بهداشت تاکید بر عدالت در سلامت دارند، البته تربیت نیروی تخصصی توانبخشی وابسته به تجهیزات و زیرساخت هاست. نیروهای متخصص توانبخشی طرح اجباری ندارند که این یک آسیب است، در صورتی که این افراد از خدمات رایگان آموزشی استفاده می کنند و باید برابر یا چند برابر مدت تحصیل را در مناطق محروم و نیازمند، خدمت کنند .
وی افزود: تعرفه های توانبخشی در بخش دولتی و خصوصی فاصله زیادی دارد که باعث می شود فارغ التحصیلان توانبخشی تمایل خدمت در بخش دولتی را نداشته باشند.
دکتر خانکه در خصوص گسترش خدمات توانبخشی در سطح کشور نیز به برنامه های پیش بینی شده در این زمینه اشاره کرد که امضای تفاهم نامه بین وزارت بهداشت و بنیاد شهید انقلاب اسلامی برای فعال شدن 30 مرکز ایثار بنیاد شهید در مراکز استان ها، برای ارائه خدمات توانبخشی به هموطنان در اقصی نقاط کشور، از جمله این برنامه هاست.
انتهای پیام/