• 1401/11/19 - 13:39
  • - تعداد بازدید: 1349
  • - تعداد بازدیدکننده: 255
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی؛

رئیس دانشکده سلامت اجتماعی: نقشه اولیه برای پیشرفت حوزه سلامت اجتماعی، تهیه شده است

رئیس دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی روز سه شنبه در نشست مشترک با اعضای گروه تخصصی سلامت اجتماعی فرهنگستان علوم پزشکی کشور، اعلام کرد که نقشه اولیه برای پیشرفت حوزه سلامت اجتماعی، تهیه شده است.

   رئیس دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی روز سه شنبه در نشست مشترک با اعضای گروه تخصصی سلامت اجتماعی فرهنگستان علوم پزشکی کشور، اعلام کرد که نقشه اولیه برای پیشرفت حوزه سلامت اجتماعی، تهیه شده است.


    به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دکتر فرهاد نصرتی نژاد تصریح کرد که چون وزارت بهداشت، مرجعیت حوزه سلامت اجتماعی را به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی محول کرده است، این نقشه راه تهیه شد تا سمت و سوها را به ما نشان بدهد و مشخص کند که در چهار، پنج یا ده سال آینده، دانشکده سلامت اجتماعی چه اهدافی دارد و چه اقداماتی برای تحقق آنها باید انجام بدهد.


    وی از اعضای گروه سلامت اجتماعی فرهنگستان علوم پزشکی ایران خواست که در خصوص تکمیل این نقشه راه کمک کنند تا متخصصان و متولیان حوزه سلامت اجتماعی بتوانند مسیر پیشرفت این حوزه را دقیق تر و پرشتاب تر طی کنند.


   وی بر خاص بودن دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تاکید کرد و گفت که بنظر من این دانشگاه، پتانسیل بی بدیلی در میان دانشگاه های علوم پزشکی کشور دارد و می تواند به سویه هایی از نظام سلامت که در دانشگاه های دیگر نیست، بپردازد و به ادغام ابعاد اجتماعی در نظام سلامت کمک کند.


   رئیس دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تصریح کرد: این دانشکده، ظرفیت لازم را دارد که بازوی علمی وزارت بهداشت در حوزه سلامت اجتماعی باشد. این دانشکده در پی تصمیم و حمایت هیات رئیسه تشکیل شد و  هفت گروه آموزشی مهم و تاثیرگذار" مددکاری اجتماعی، سلامت در حوادث و بلایا، مدیریت سلامت، امنیت و محیط زیست، سالمندشناسی، اپیدمیولوژی و آمار، معارف اسلامی و رفاه اجتماعی " را در ذیل خود دارد.


    دکتر نصرتی نژاد همچنین افزود:  گزارشی هم در ارتباط با برنامه هفتم توسعه کشور که مربوط به سه یا چهار حوزه می شود، تهیه شد که برای فرهنگستان علوم پزشکی، سازمان بهزیستی کشور و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ارسال شده است.


    وی خاطرنشان کرد که  تلاش ما بر تقویت ارتباطات با نهادهایی که بنوعی تولیت اجرایی حوزه سلامت اجتماعی را دارند، و در صورت لزوم، انعقاد تفاهم نامه های همکاری با آنهاست.


******


    دکتر احمد دلبری رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، طی سخنانی در این نشست تخصصی، گفت: کشور برغم توفیقاتی که در دیگر بخش ها کسب کرده است، متاسفانه در حوزه سالمندی، عقب ماندگی فاحشی دارد و پیش بینی می شود که این موضوع، به یک ابربحران در کشور تبدیل شود.


    وی افزود: در حوزه سالمندی، 50 تا 70 سال نسبت به دنیای توسعه یافته، عقب ماندگی داریم و هر چند که در برنامه سوم توسعه کشور به صراحت ذکر شد  که دولت باید در حوزه سالمندی ورود جدی داشته باشد، اما متاسفانه بعد از 21 سال که از تدوین و تصویب این برنامه گذشته، ما تازه رسیدیم به داشتن سند ملی سالمندی، که بعد از چهار بار رونمایی، و بعد از سه سال ابلاغ آن، هنوز به اجرا نرسیده است.


    دکتر دلبری، تاکید کرد که موضوعات سالمندی و مشکلات آن حتما در کشور با مقیاس شدید اتفاق می افتد و این درحالی است که متاسفانه در هیچ یک از پارامترهای  مورد نیاز این بخش، کار نشده است. مثلا براساس استانداردهای جهانی و براساس جمعیت فعلی سالمندان کشورمان، باید تعداد دو هزار و 300 متخصص طب سالمندی در کشور داشته باشیم، اما این رشته پس از سه دوره تربیت رزیدنتی، متوقف و از کار افتاد و هم اکنون فقط 23 متخصص طب سالمندی در کشور داریم.


    وی تصریح کرد: در حوزه بیمه ای، 60 درصد منابع بیمه ای کشور، برای 9 میلیون و 300 نفر سالمند که 10 درصد جمعیت کل کشور را تشکیل می دهد، هزینه می شود و پیش بینی ها نشان می دهد که بعضی از سازمان ها مانند بنیاد شهید و امور ایثارگران در سال 1410، 75 درصد جامعه هدفشان را "سالمندان" تشکیل خواهند داد.


    رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با اشاره مجدد به این نکته که موضوع سالمندی در کشور، کاملا مغفول مانده است، نمونه هایی از بی توجهی به این بخش را بیان داشت و افزود: زیرساختی برای این حوزه وجود ندارد، درصورتی که یکی از مباحث مهم در بخش سلامت اجتماعی است، چرا که تهدید اصلی سالمندی، تهدید اجتماعی است. آشیانه خالی، تنهایی و انزوا، بازنشستگی و ...،  با این قشر در ارتباط است.


     دکتر دلبری در پایان سخنانش خاطرنشان کرد که مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی از سال 1376، فعالیت می کند و بیش از 200 دانشجوی ارشد و دکتری در رشته سالمندشناسی این دانشگاه فارغ التحصیل شده اند و لذا، ظرفیت خوبی در این بخش وجود دارد تا با حمایت اساتید و پیشکسوتان فرهنگستان علوم پزشکی، بتوانیم فعالیت بیشتری در این بخش انجام دهیم.


*****


   دکتر محمد سبزی خوشنامی مدیر گروه آموزشی مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز با معرفی کوتاهی از ظرفیت این گروه آموزشی، گفت که گروه مددکاری اجتماعی از سال 1373 پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی، از سال 1378 در مقطع کارشناسی ارشد و از سال 1384 دانشجو در مقطع دکتری این رشته را پذیرش کرده است. و در حال حاضر،  80  دانشجوی کارشناسی، 40 دانشجو در مقطع ارشد و 20 دانشجو در مقطع دکتری این رشته مشغول به تحصیل هستند.


    وی افزود: تلاش شده تا با سازمان های کلیدی کشور در ارتباط باشیم و آنچه مهم است، اکثر پروتکل های نظام سلامت، سازمان بهزیستی و قوه قضائیه را اعضای هیات علمی این دانشگاه با همکاری دانشجویان تدوین کرده اند.


    دکتر سبزی با اشاره به اینکه وزارت بهداشت طی سه سال اخیر، در پی گسترش رشته مددکاری اجتماعی در چند دانشگاه علوم پزشکی کشور بوده، تاکید کرد که دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در حیطه مددکاری اجتماعی، دانشگاه متولی و قطب است و نگاه مشورتی درحوزه سیاستی، بستر مهمی است که نیروهای متخصص این دانشگاه می توانند به آن کمک کنند.


    مدیر گروه آموزشی مددکاری اجتماعی دانشگاه، همچنین چند نکته را مورد توجه قرار داد و گفت: جایگاه مددکاران اجتماعی هم اکنون، در مراکز درمانی است، اما باید این فعالیت، عقب تر و پیش از رسیدن افراد به مراکز درمانی، آغاز شود. می توانیم اقدامات مددکاری اجتماعی را از نظام شبکه آغاز کنیم و چه بهتر که این اقدامات از مسیر سلامت اجتماعی شروع شود. در نظام شبکه این ظرفیت وجود دارد و می توان راهکارهای لازم برای حل مشکلاتی مانند کودک آزاری، تصادفات، بیماری های غیرواگیر و ... را که با کمک مددکاران اجتماعی در دانشگاه و تسهیلگری فرهنگستان علوم پزشکی بدست می آید، از طریق نظام شبکه که بهترین دسترسی و شرایط را دارد، اجرا کرد.


   دکتر سبزی از دیگر پیشنهادهای خود، به پژوهش ها و مدل های طراحی شده توسط اساتید و دانشجویان دکتری مددکاری اجتماعی اشاره کرد که می تواند در قالب ترجمان دانش، به حل مشکلات جامعه کمک کنند.


    وی افزود: با دعوت از سازمان ها و نهادهای متولی، می توان نتایج مطالعات و پژوهش ها را در اختیار آنان قرار داد. ضمن آنکه نقش مشورتی مددکاران اجتماعی بر روی طرح های کلان سلامت اجتماعی می تواند به ارزیابی اثربخشی طرح ها کمک کند و در جریان سازی مباحث سلامت اجتماعی که با گفتمان ها، نشست ها و با حضور در ساختارها، امکانپذیر است، مثمرثمر باشند.


   *****


   دکتر راضیه بیدهندی یارندی عضو هیات علمی و معاون دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، نیز طی سخنانی به تجربه خود که نشاندهنده خلاء موجود در زمینه منابع مربوط به این حوزه بزبان فارسی است، اشاره کرد و اظهار داشت: کتب فرهنگستان علوم پزشکی از نتایج سمپوزیوم ها و پژوهش های ارزنده ای که در زمینه سلامت اجتماعی تهیه و منتشر شده  نیز انعکاس زیادی در جامعه نداشتند.


    وی در همین راستا، پیشنهاد داد که بحث ترجمان دانش و کاربرد نتایج پژوهش ها در جامعه، و یا حتی، اطلاع رسانی عمومی و رسانه ای این نتایج، تقویت شده و انعکاس بیشتری در جامعه داشته باشند.


    دکتر بیدهندی با اشاره به اینکه فهرستی از نیازها و حلقه های مفقوده در حوزه سلامت اجتماعی تهیه شده است، افزود: یکی از ابزار مهم در این خصوص، وجود بانک های اطلاعاتی جامع است که از دل آنها، طرح های پژوهشی ارزنده و اثرگذار خارج شود و بتوانیم با کمک نهاد ها و یا حتی حمایت مالی شهرداری تهران و دیگر ارگان ها، به اجرای آنها در حل معضلات جامعه کمک کنیم.


*****


   دکتر سعید فطوره چی مدیر آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز در سخنان کوتاهی ضمن تشکر از دکتر نصرتی نژاد که در تشکیل دانشکده سلامت اجتماعی، زحمت زیادی متحمل شدند، گفت: از ایشان برای ارتقای دانش در حیطه سلامت اجتماعی نیز تشکر می کنم که باعث شد، بر اهمیت فعالیت دانشکده سلامت اجتماعی، بیش از پیش تاکید داشته باشم.


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم گزارش: نعیمی پور



  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 25418
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: