برای اولین بار در کشور؛
نرم افزار " پیشگیری از آلزایمر در سالمندان " در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ساخته شد
نرم افزار " پیشگیری از آلزایمر در سالمندان " توسط محققان دو دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و صنعتی شریف و با حمایت دفتر توسعه فناوری سلامت دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی طراحی و ساخته شده است.
نرم افزار " پیشگیری از آلزایمر در سالمندان " توسط محققان دو دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و صنعتی شریف و با حمایت دفتر توسعه فناوری سلامت دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی طراحی و ساخته شده است.
نمونه آزمایشی این نرم افزار که دومین طرح موفق حاصل از اولین فراخوان مشترک طرح های فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و مرکز موفقیان دانشگاه صنعتی شریف است، امروز (سه شنبه) با حضور متخصصان، اعضای هیات علمی، فناوران سلامت، جمعی از مسئولان حوزه سلامت، و دانشجویان در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی مورد رونمایی قرار گرفت.
دکتر " نسیبه زنجری " عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و سرپرست تیم سازنده این نرم افزار با اشاره به اینکه " آلزایمر" جزو بیماری های مزمن است که بار روانی و مالی برای بیمار و اطرافیان ایجاد می کند، تاکید کرد: هنوز درمان قطعی برای این بیماری در دنیا شناخته نشده است و راه اصلی دوری از بیماری آلزایمر، پیشگیری است.
وی افزود: هدف اصلی از طراحی و ساخت این نرم افزار نیز، پیشگیری از بیماری آلزایمر در سالمندان است چرا که با افزایش سن و رسیدن به سن سالمندی، احتمال ابتلای فرد سالمند به این بیماری نیز افزایش می یابد.
دکتر زنجری اظهارکرد: در کشورهای پیشرفته دنیا، نرم افزارهای مشابه وجود دارد اما این نرم افزار که به نام " همیاد " (از همراه یادآوری و یادگیری، گرفته شده است ) توسط متخصصان کشورمان طراحی و اجرا شده، بومی سازی شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: در صورتی که سالمند برخی ریسک فاکتورها را رعایت کند و دارای زمینه ژنتیکی و خانوادگی آلزایمر نباشد، میتوان از یک سوم موارد بروز آلزایمر پیشگیری کرد.
وی با تأکید بر آن که این نرم افزار بر اساس ریسک فاکتورهای پیشگیری از آلزایمر ساخته شده است، گفت: ریسک فاکتورها شامل تغذیه، ورزش، دخانیات، چربی خون، بازیهای تقویت کننده مهارتهای ذهنی و مهمترین آنها "شبکه اجتماعی مخصوص میانسالان و سالمندان" است که در این اپلیکیشن به آنها پرداخته شده است.
وی ادامه داد: در این اپلیکیشن از رنگها و فونتهای مناسب سالمندی استفاده شده است تا میانسالان و سالمندان بتوانند به منظور تبادل اطلاعات خود بهویژه در حوزه سلامت سالمندی با دیگر سالمندان، از طریق تلفن همراه خود، این نرمافزار را نصب کرده و از آن استفاده کنند.
زنجری در توضیح کارکرد این نرم افزار گفت: با ورود سالمند، فرزند سالمند و یا مراقب سالمند به نرم افزار و ثبت نام اولیه، نرم افزار در پنج حوزه " سلامت بالینی، سلامت روان، فعالیت فیزیکی، سلامت تغذیه و سلامت اجتماعی "، از کاربر سئوال هایی می کند و با تکمیل اطلاعات و دریافت داده ها از سوی نرم افزار، پاسخ و توصیه های لازم در هر بخش به سالمند و یا کاربر این سیستم ارائه می شود و با راهنمایی نرم افزار، سالمند آگاهی پیدا می کند که برای داشتن سبک سالم زندگی که به پیشگیری از آلزایمر نیز کمک می کند، در هر بخش چه کارهایی باید انجام بدهد و چه کارهایی نباید انجام بدهد.
بگفته وی، در بحث سلامت اجتماعی، یکی از مهمترین عوامل موثر بر ابتلا به آلزایمر، روابط اجتماعی موثر است و در واقع، اگر روابط اجتماعی ضعیف باشد و یا اصلا نباشد، احتمال ابتلا به آلزایمر افزایش می یابد.
وی افزود: همچنین در بحث سلامت تغذیه، توصیه به مصرف سبزیجات و میوه جات بیشتر از چربی ها شده، مصرف امگا 3 بیشتر و مصرف کربوهیدرات ها نیز باید کنترل شود.
وی، اظهارداشت: وجود بازی فکری در چهار سطح " آسان ، متوسط ، سخت و خیلی سخت " و وجود شبکه اجتماعی که بصورت ساده، طراحی شده است ، این امکان را بوجود آورده که توصیه های مرتبط با سلامتی را با همدیگر به اشتراک گذاشته و تبادل نظر کنند.
دکتر زنجری تاکید کرد که ساخت این اپلیکیشن، نقطه شروع است، چرا که ایده های بسیاری در حوزه سالمندی وجود دارد که اگر بخواهیم به فناوری دست یابیم، باید داده ها و این نرم افزار را بعنوان پیش نیاز داشته باشیم.
وی افزود: استفاده از این نرم افزار محدودیت سنی ندارد اما چون هدف پیشگیری از آلزایمر در سالمندان است، سنین 60 تا 70، مخاطبان اصلی این برنامه هستند.
این محقق حوزه سالمندی پس از ارائه توضیحات مربوط به کارکرد این برنامه، پیشنهادهای شرکت کننده در این نشست را مورد توجه قرار داد که " بزرگ کردن فونت، ایجاد قابلیت صوت و ذره بین روی این برنامه برای سالمندانی که بینایی ضعیفی دارند و دیدن مطالب روی برنامه برایشان سخت است و همچنین، قابلیت کمک به بیمار برای مصرف درست داروها " ، از جمله این پیشنهادها بود.
دکتر زنجری درپاسخ به این سئوال که در چه زمانی این نرم افزار به بازار می آید، افزود: نسخه نهایی این برنامه بصورت آزمایشی اجرا می شود و پس از دریافت بازخوردهای سالمندان، و اصلاح و تکمیل آن، طی دو ماه آینده برای عرضه به بازار آماده می شود.
وی درپایان خاطرنشان کرد: طرح فوق در همکاری بین دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف (دکتر ابولفضل مطهری عضو هیات علمی گروه مهندسی کامپیوتر و دانشجویان هدی ترابی و فاطمه زربانی) و با حمایت دفتر توسعه فناوری سلامت و مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اجرا شده است.
*****
رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی: زیرساخت های لازم برای رویارویی با روند رو به رشد جمعیت سالمندی را در کشور نداریم
دکتر " احمد دلبری " در ابتدای این نشست در ضرورت اجرای این طرح فناورانه، گفت: با نگاه به روند رو به رشد جمعیت سالمندان در کشور، متوجه می شویم که زیرساخت های لازم برای رویارویی با این رشد جمعیتی را در کشور نداریم.
وی افزود: هم اکنون بغیر از مراکز شبانه روزی و نگهداری، کار دیگری نکردیم و در مقابل ، دنیا فرصت برنامه ریزی برای رشد جمعیت سالمندان را داشته است، اما با توجه به پیش بینی انجام شده در سال 1400، 14 الی 15 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند.
دکتر دلبری با اشاره به عزم جدی همه نظام بهداشت و درمان در بسیج ملی کنترل موالید و کاهش مرگ و میر کودکان و مادران در سال های گذشته، گفت: باید در جهت فراهم کردن امکانات برای جمعیت آینده سالمندان نیز همین عزم جدی وجود داشته باشد.
وی سپس به بیماری آلزایمر و شیوع آن در دوران سالمندی اشاره کرد و افزود: یکی از بیماری های اصلی در دوران سالمندی ، بحث آلزایمر است که در دنیا و در کشور ما دغدغه خانواده ها شده و ورود جدی در این زمینه را می طلبد.
رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی، شیوع آلزایمر را بین 8 تا 10 درصد در جمعیت سالمندان ذکر کرد و افزود: با توجه به اینکه سن، ریسک فاکتور مهمی در این بیماری تلقی می شود، بنابراین هرچه سن بالاتر می رود، احتمال ابتلا را به 35 الی 40 درصد جمعیت سالمندان می رساند.
دکتر دلبری ادامه داد: هر 20 سال نیز شیوع بیماری آلزایمر در دنیا دو برابر می شود، بنابراین طبق آخرین آمار، 47 میلیون نفر مبتلا به آلزایمر هستند که در حدود 20 سال آینده، این رقم به 132 میلیون نفر خواهد رسید.
وی به کاهش چشمگیر آمار مرگ و میر ناشی از سکته قلبی و مغزی در سالهای 2003 تا 2012 میلادی اشاره کرد و گفت: به رغم کاهش آمار مرگ در این سالها، مرگ ناشی از آلزایمر 70 درصد افزایش پیدا کرده است و با توجه به اینکه درمان موثری در هیچ جای دنیا وجود ندارد، باید به پیشگیری از این بیماری توجه شود چرا که 30 تا 40 درصد بیماری آلزایمر، قابل پیشگیری است.
وی همچنین طراحی و اجرای نرم افزار " پیشگیری از آلزایمر در سالمندان " را که کار مشترک با محققان دانشگاه صنعتی شریف است، در زمینه پیشگیری از بیماری آلزایمر، بسیار ارزشمند خواند.
*****
مدیر توسعه فناوری دانشگاه: معتقدم که فناوران ما باید با همکاری و استفاده از تخصص یکدیگر، به فناوری برسند
مدیر توسعه فناوری سلامت دانشگاه علوم بهزیستی نیز در بخشی از این نشست به فراخوان مشترک دو دانشگاه علوم بهزیستی و شریف اشاره کرد و گفت: معتقدم که یک دست صدا ندارد و دانشگاه علوم بهزیستی بعنوان قطب توانبخشی و دانشگاه شریف که قطب فنی محسوب می شود، با همکاری یکدیگر می توانند به فناوری ارزشمند در حوزه توانبخشی برسند، و لذا دکتر زنجری با شکل دادن تیم ، هدف مشترک و استفاده از ادبیات مشترک توانست از همکاری جناب مطهری و دانشجویان دانشگاه شریف استفاده کند.
انتهای پیام/
تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور