• 1403/08/06 - 13:14
  • - تعداد بازدید: 237
  • - تعداد بازدیدکننده: 220
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده:

اقدامات توانبخشی چند تخصصی در 24 تا 48 ساعت اول پس از سکته آغاز شود

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده در آستانه روز جهانی سکته مغزی گفت: اقدامات توانبخشی چند تخصصی در 24 تا 48 ساعت اول پس از سکته در حد تحمل بیمار آغاز شود. روزانه بین 250 تا 300 نفر در کشور دچار سکته مغزی می‌شوند.

اقدامات توانبخشی چند تخصصی در 24 تا 48 ساعت اول پس از سکته آغاز شود

به گزارش روابط عمومی بیمارستان توانبخشی رفیده، دکتر محمد صیادنصیری رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده  به مناسبت روز جهانی سکته مغزی (29 اکتبر مصادف با 8 آبان) گفت: سالانه حدود 15 میلیون نفر در سراسر جهان دچار یکی از انواع سکته مغزی می‌شوند؛ از این تعداد 5 میلیون نفر به دلیل اثرات و عوارض سکته مغزی فوت می‌کنند و حدود 5 میلیون نفر دیگر دچار ناتوانی‌های دائمی می‌شوند که بر کیفیت زندگی آنها و اطرافیان‌شان اثرات منفی می‌گذارد و از سویی دیگر بار مراقبتی زیادی بر نظام‌های سلامت تحمیل می‌کند.

رئیس بخش استروک بیمارستان توانبخشی رفیده در ادامه به تعریف سکته مغزی پرداخت و گفت: سکته مغزی نوعی اختلال نورولوژیک است که در اثر اختلال خون‌رسانی به ناحیه‌ای از بافت مغز رخ می‌دهد و در حین بروز سکته مغزی به طور ناگهانی جریان خون به قسمتی از مغز متوقف می‌شود و به دلیل نرسیدن اکسیژن و مواد مغذی، سلول‌های مغزی در آن منطقه از بین می‌روند و عملکردی که ناشی از فعالیت منطقه آسیب دیده مغز است، مختل می‌شود.

وی افزود: این اختلال در خون‌رسانی مغز به دلیل انسداد یک رگ به دلیل لخته خون یا پارگی در یک رگ مغزی ایجاد می‌شود. لذا دو نوع اصلی از سکته مغزی وجود دارد: سکته مغزی ایسکمیک که در آن یک رگ مغزی با لخته مسدود می‌شود و سکته مغزی هموراژیک که در آن یک رگ مغز دچار پارگی می‌شود و خون‌ریزی در بافت مغزی رخ می‌دهد. البته لخته خون می‌تواند در خود مغز شکل گرفته و یک رگ را مسدود کند یا ممکن است در قلب یا جداره عروق بزرگ خارج جمجمه ایجاد شود و به سمت مغز آمبولی شود.

 

با رعایت یک سبک زندگی سالم می‌توان از بروز سکته‌های مغزی پیشگیری کرد

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در رابطه با عوامل زمینه‌ساز سکته مغزی گفت: عوامل خطر (ریسک فاکتور) متعددی برای بروز سکته‌های مغزی تعیین شده‌اند که قسمت عمده‌ای از آنها قابل تعدیل هستند و با رعایت یک سبک زندگی سالم می‌توان از بروز سکته‌های مغزی پیشگیری کرد.

دکتر صیادنصیری تصریح کرد: عوامل خطری مانند فشار خون بالا، دیابت، کلسترول بالا، چاقی، عدم تحرک کافی، مصرف سیگار، بیماری های قلبی و... از جمله مواردی هستند که می‌توان با تغییر سبک زندگی و در نهایت درمان‌های مناسب مدیریت‌شان کرد.

وی افزود: سکته مغزی اگر چه بیماری سنین بالا محسوب می‌شود، اما افراد در هر سنی در صورت قرار گرفتن در معرض عوامل خطر ممکن است به آن دچار شوند. همچنین اگر چه وجود سابقه سکته مغزی در خانواده یک عامل خطر غیر قابل تعدیل است اما این افراد نیز می‌توانند با مدیریت سایر ریسک فاکتورها، خطر بروز سکته را کاهش دهند.

این متخصص مغز و اعصاب ضمن اشاره به علائم سکته مغزی گفت: شایع‌ترین مجموعه علایم سکته مغزی افتادگی نیمه صورت، ضعف در یک دست و پا و بروز سنگینی زبان در حین صحبت کردن است که در صورت مشاهده این علایم بدون فوت وقت، باید به مراکز درمانی مراجعه کرد.

دکتر صیادنصیری افزود: بر حسب اینکه کدام قسمت از بافت مغزی به دنبال سکته مغزی آسیب دیده است بیمار علایم حرکتی، حسی یا شناختی مختلفی را تجربه می‌کند که می‌تواند شامل کاهش قدرت یا فلجی اندام‌ها (به ویژه در یک نیمه بدن)، کاهش حس اندام‌ها (بویژه در یک نیمه بدن)، اختلال در صحبت کردن، تاری دید یا دوبینی، سرگیجه و عدم تعادل و بروز سردرد شدید به همراه تهوع و استفراغ باشد. و نکته مهم این است که همه این علایم وقتی ناشی از سکته باشند بصورت کاملا ناگهانی بروز می‌کنند، اگر چه ممکن است در ابتدا خفیف باشند و در دقایق آینده به تدریج بر شدت آنها افزوده شود.

وی در ادامه با توجه به اهمیت تشخیص زود هنگام سکته مغزی گفت: تشخیص زود هنگام سکته مغزی اهمیت فراوانی دارد و هر چه از زمان شروع سکته مغزی بگذرد بافت مغزی بیشتر از دست می‌رود. بنابراین همه افراد جامعه باید از علایم و نشانه‌های سکته مغزی آگاه باشند و به محض مشاهده هر یک از این علایم در خود یا افراد خانواده هر چه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کنند یا با اورژانس تماس بگیرند.

دکتر صیادنصیری در خصوص درمان‌هایی که برای بیماران مبتلا به سکته مغزی حاد ارائه می‌شود، گفت: این درمان‌ها به نوع سکته مغزی بستگی دارد. به طور مثال، در بیماران ایسکمیک که در آنها انسداد عروق رخ داده است هدف از درمان بازکردن مسیر جریان خون است و در مورد سکته‌های مغزی هموراژیک از اقدامات جراحی استفاده می‌شود.

وی افزود: خوشبختانه در سال‌های اخیر درمان‌های موثری اعم از دارویی و غیر دارویی در این زمینه ارائه شده و چون این درمان‌ها در ساعت‌های اولیه بروز سکته ایسکمیک موترند، رساندن هر چه سریع‌تر بیمار به اورژانس حیاتی است.

دکتر صیادنصیری در ادامه به عوامل تاثیرگذار در روند بهبودی بیماران پس از سکته مغزی اشاره کرد و گفت: پس از بروز سکته مغزی در اغلب بیماران درجاتی از بهبودی در ناتوانی‌های که ایجاد شده است رخ می‌دهد. اما میزان و دوره این بهبودی به عواملی مانند نوع سکته، شدت و وسعت آسیب بافتی، دریافت به موقع داروهای فاز حاد و شرایط عمومی سلامت بیمار بستگی دارد.

رئیس بخش استروک بیمارستان توانبخشی رفیده خاطرنشان کرد: بهبودی در عملکردهای از دست رفته بیماران پس از سکته مغزی ممکن است هفته‌ها، ماه‌ها و در برخی موارد چند سال به طول انجامد اما نکته مهم این است که بدانیم اقدامات توانبخشی شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی نقش مهمی در تسریع روند بهبودی بیماران دارد.

اقدامات توانبخشی پس از سکته مغزی، امکان زندگی مستقل و با کیفیت را برای بیمار فراهم می‌کند

دکتر صیادنصیری در ادامه با تاکید بر اهمیت اقدامات توانبخشی پس از سکته مغزی گفت: این اقدامات موجب تسریع در روند بهبودی جسمی، شناختی و ارتقای توانایی‌های ارتباطی بیماران شده و از عوارض پس از سکته نظیر زخم بستر، عفونت یا سفتی‌های عضلانی و مفصلی جلوگیری می‌کند و امکان یک زندگی مستقل و با کیفیت را برای بیمار فراهم می‌کند.

 وی افزود: در حال حاضر توصیه این است که اقدامات توانبخشی چند تخصصی در 24 تا 48 ساعت اول پس از سکته در حد تحمل بیمار آغاز شود و تا زمانی که بیمار سود می برد، ادامه یابد.

رئیس بخش سکته مغزی بیمارستان توانبخشی رفیده گفت: با توجه به اهمیت توانبخشی موثر پس از سکته و تاثیر ثابت شده ارائه خدمات توانبخشی بستری به این بیماران، در بیمارستان توانبخشی رفیده، یک بخش مستقل برای بیماران دچار سکته مغزی راه اندازی شده است که خدمات چند تخصصی توانبخشی را در قالب یک کار تیمی ارائه می دهد.

وی ادامه داد: بیماران حداقل 3 ساعت در روز و حداکثر 5-6 روز در هفته خدمات به‌روز و تخصصی توانبخشی را توسط یک تیم که شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، ارتوپدی فنی، روانشناسی و مددکاری اجتماعی بوده و توسط پزشک متخصص هدایت می‌شوند، دریافت می‌کنند و فرایند بهبودی و سرعت بازگشت به زندگی در این بیماران تسریع می‌شود.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده در پایان ابراز امیدواری کرد با تاسیس مراکز مشابه در مراکز سایر استان‌ها خدمات توانبخشی در دسترس‌تر باشد و بیماران بیشتری بتوانند از توانبخشی موثر و به هنگام سود ببرند.

بیمارستان توانبخشی رفیده، با 80 تخت بستری، تنها بیمارستان تخصصی توانبخشی در کشور است که تحت پوشش دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، با بهره‌گیری از توان تخصصی اعضای هیئت علمی دانشگاه و بکارگیری تجهیزات پیشرفته، انواع خدمات تخصصی حوزه توانبخشی را با تعرفه‌های دولتی به صورت بستری و سرپایی، به بیماران، افراد دارای معلولیت و نیازمندان ارائه می‌دهد.

تهیه و تنظیم خبر: رویا شاهی

انتهای پیام/

 

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 31219
خبرنگار

رضا پیرهادی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: