به گزارش پایگاه خبری - اطلاع رسانی روابط عمومی:
تاکید مسئولان بخش توانبخشی دانشگاه های علوم پزشکی مستقر در تهران بر تبیین جایگاه "توانبخشی" در نظام سلامت کشور
معاونان و نمایندگان معاونت های درمان دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی و روسای دانشکده های توانبخشی مستقر در تهران طی نشستی در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، بر تبیین جایگاه " توانبخشی " در نظام سلامت کشور و توسعه آن تاکید کردند.
معاونان و نمایندگان معاونت های درمان دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی و روسای دانشکده های توانبخشی مستقر در تهران طی نشستی در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، بر تبیین جایگاه " توانبخشی " در نظام سلامت کشور و توسعه آن تاکید کردند.
در این جلسه که به دعوت رئیس و معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار شد، دکتر" محمد کمالی " استاد و پیشکسوت حوزه توانبخشی، دکتر " اسماعیل ابراهیمی " رئیس هیات ممتحنه بورد فیزیوتراپی کشور، دکتر " مهدی رضایی " معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر " محمدرضا شهبازی " قائم مقام معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور ، دکتر " محمدرضا هادیان " رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر " فرشاد اخوتیان " رئیس مرکز تحقیقات فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، و جمعی از صاحبنظران و فعالان حوزه توانبخشی حضور داشتند.
به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر " امیرمسعود عرب " رئیس این دانشگاه در ابتدای نشست، ضمن خیرمقدم به صاحبنظران و مسئولان حوزه توانبخشی که طی سه دهه گذشته زحمات بسیاری برای آموزش و توسعه این حوزه متحمل شدند، هدف از برگزاری این نشست را " هماهنگی و تبیین نقطه نظرهای کارشناسی در خصوص جایگاه توانبخشی در نظام سلامت و طرح آن در اجلاس آتی معاونان درمان دانشگاه های علوم پزشکی کشور " ذکر کرد.
وی گفت: هرچند که هم اکنون انواع خدمات توانبخشی در تمام نقاط کشور ارائه می شود اما در نظام سلامت و سیستم دولتی، فقط متکی به 85 تخت تنها بیمارستان توانبخشی کشور (بیمارستان رفیده تحت پوشش دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی) هستیم.
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به 128 هزار تخت درمانی کشور که در قالب بیمارستان های جنرال و دانشگاهی ارائه خدمت می کنند، افزود: بخش درمان در کشور ما بلحاظ سطح کمی و کیفی، نزدیک به بسیاری از کشورهای اروپایی است اما متاسفانه بلحاظ تعداد تخت توانبخشی و توسعه خدمات این حوزه، فاصله زیادی دارد.
دکتر عرب ادامه داد: خلاء موجود در کشور ما، که سالهاست در دیگر کشورهای دنیا به آن توجه شده است، عدم وجود بخش های بستری و بیمارستان های خاص خدمات توانبخشی برای ارائه خدمت به بیمارانی است که دوره حاد بیماری را با دریافت خدمات پزشکی گذرانده اند و برای بازگشت به زندگی روزمره و حفظ و تداوم استقلالشان، نیاز به انواع خدمات توانبخشی دارند که توسط تیم کامل متخصصان توانبخشی ارائه شود.
دکتر عرب با اشاره به عزم معاون درمان وزارت بهداشت کشورمان به توسعه حوزه توانبخشی و اهمیتی که برای این حوزه قائل است، گفت: به ایشان پیشنهاد شده که حداقل درصدی از تخت های موجود بیمارستان های جنرال به خدمات خاص توانبخشی اختصاص یابد تا وقفه ای در روند درمان بیماران پس از دریافت خدمات پزشکی، ایجاد نشود.
وی افزود: نظام مناسب ارجاع نیز در این مسیر بسیار راه گشا خواهد بود تا با اتمام فاز حاد بیماری، بجای ترخیص بیمار به سمت منزل، به بخش های بستری توانبخشی و بیمارستان های توانبخشی ارجاع داده شود تا ادامه درمان، از طریق خدمات توانبخشی انجام شود.
******
معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی:
تبیین جایگاه حوزه توانبخشی در نظام سلامت کشور، عدالت در حوزه سلامت را محقق می کند
معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در این نشست، با اشاره به اجلاس سازمان بهداشت جهانی در حدود نیم قرن پیش که بر " عدالت در حوزه سلامت " تاکید داشت، گفت: تبیین جایگاه حوزه توانبخشی در نظام سلامت کشور، عدالت در حوزه سلامت را محقق می کند.
دکتر " بیژن خراسانی " افزود: نگاه جدید توانبخشی در دنیا، بر ارائه خدمات توانبخشی در جهت پیشگیری و جلوگیری از ناتوانی هاست، نه آنکه صبر کنیم تا افراد به ناتوانی برسند و بعد خدمات به آنان ارائه بشود.
وی با توجه به انواع بیماری های غیرواگیر و حوادث و سوانح، " سونامی ناتوانی " را اجتناب ناپذیر دانست و با رشد جمعیت سالمندی در کشور، روند افزایشی جمعیت ناتوان کشور را یادآور شد که اقتصاد درمان را نیز تحت الشعاع قرار خواهد داد.
دکتر خراسانی با توجه به اقتصاد درمان، سهم حوزه توانبخشی از سرانه درآمدی کشور را نامشخص خواند و افزود: خلاء بسیار بزرگی که در کشور ما مشاهده می شود، این است که اگر تخت های درمان (حوزه پزشکی) در کشور، تقریبا با کشورهای اروپایی برابری می کند، اما تخت های توانبخشی کشورمان، فاصله زیادی حتی با میزان تخت های توانبخشی کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد.
معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در عین حال خاطرنشان کرد که این دانشگاه جهت تاسیس و راه اندازی بیمارستان هایی با گرایش توانبخشی، مجوز قانونی از وزارت بهداشت دریافت کرده است، و آئین نامه بیمارستان های توانبخشی تهیه و پیش نویس اولیه آن برای معاونان درمان وزارت بهداشت ارسال شده است که بلحاظ عدم وجود پیشینه این موضوع، نیاز به بررسی و نظرخواهی بیشتر دارد.
وی همچنین به نشست های متعدد با معاون درمان وزارت بهداشت اشاره کرد و ادامه داد که با موافقت دکتر جان بابایی (معاون درمان وزارت بهداشت) مقرر شد تا با تشکیل شورای مشورتی متشکل از معاونان درمان دانشگاه های علوم پزشکی مستقر در تهران و روسای دانشکده های توانبخشی و معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور و صاحبنظران و متخصصان حوزه توانبخشی، بتوانیم نقطه نظرهای مشخص در این ارتباط را تبیین کرده و در اجلاس آتی معاونان درمان دانشگاه های سراسر کشور، به تبادل نظر بگذاریم.
******
رئیس هیات ممتحنه بورد فیزیوتراپی کشور: در آموزش تمامی رشته های پزشکی، جای مباحث مربوط به توانبخشی، خالی است
دکتر " اسماعیل ابراهیمی " رئیس هیات ممتحنه بورد فیزیوتراپی کشور و رئیس دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در این جلسه، به عدم آشنایی متخصصان رشته های مختلف پزشکی و حتی پزشکان عمومی با جایگاه و تاثیر خدمات توانبخشی در درمان بیماران اشاره کرد و گفت که در آموزش تمامی رشته های پزشکی، جای مباحثی مربوط به توانبخشی، خالی است.
وی افزود: هم اکنون در دنیا، از تعریف های جدید علوم توانبخشی استفاده می شود بطوری که درصدد استفاده از این خدمات برای جوان نگه داشتن سالمندان هستند، نه آنکه سالمند به ناتوانی برسد و بعد، از خدمات توانبخشی استفاده کند.
دکتر ابراهیمی تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما، به نیازهای سالمندان از بعد پزشکی توجه می شود، درصورتی که 90 درصد نیازهای سالمندان، با خدمات توانبخشی قابل رفع است.
******
دکتر کمالی: تفکیک حوزه توانبخشی از حوزه پزشکی، به صلاح نیست
دکتر " محمد کمالی " استاد و صاحبنظر حوزه توانبخشی و رئیس سابق دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، ضرورت رعایت عدالت در دسترسی به خدمات سه حوزه " بهداشت، درمان و توانبخشی " را یادآور شد و گفت: 70 تا 80 درصد کار توانبخشی مربوط به حوزه اجتماعی توانبخشی است و 20 تا 30 درصد آن در حوزه وزارت بهداشت دیده می شود که باید به اجرای درست و با کیفیت این سطح از خدمات توجه شود.
وی با تاکید بر اینکه تفکیک حوزه توانبخشی از حوزه پزشکی، به صلاح نیست، افزود: همه تلاش متخصصان حوزه توانبخشی بر این است که افراد نیازمند به خدمات توانبخشی، این خدمات را در حوزه بهداشت و درمان دریافت کنند و سازمان بهزیستی نیز متولی ارائه خدمات اجتماعی و دیگر نیازها در این بخش باشد.
این متخصص و پیشکسوت حوزه توانبخشی توصیه کرد که بیمارستان های توانبخشی با الگوگیری از بیمارستان توانبخشی رفیده (تحت پوشش دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی) تاسیس شوند و یا حداقل بخشی از تخت های بستری بیمارستان های جنرال، به ارائه خدمات خاص توانبخشی اختصاص یابد.
******
قائم مقام معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور:
عدم پوشش خدمات توانبخشی از سوی موسسات بیمه گر، نیازمندان این خدمات را با مشکل روبه رو کرده است
دکتر " محمدرضا شهبازی " با اشاره به عملکرد کلینیک های توانبخشی، گفت که این کلینیک ها، بیمار محور هستند و به بهانه های مختلف از بازتوانی نیازمندان سر باز می زنند.
وی افزود: نقش بیمه ها نیز در پوشش خدمات توانبخشی، درمان و بازگشت بیماران و نیازمندان به جامعه و دستیابی به استقلال، بسیار حائز اهمیت است، درصورتی که هم اکنون عدم پوشش این خدمات توسط موسسات بیمه گر، نیازمندان این خدمات را با مشکل روبه رو کرده است.
******
رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
برغم گذشت 55 سال از فعالیت رشته های توانبخشی بصورت آکادمیک در کشور، هنوز جایگاه مشخصی در نظام سلامت ندارند
دکتر " محمدرضا هادیان " رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست که برای اولین بار برگزار شد، گفت: 55 سال از فعالیت رشته های توانبخشی بصورت آکادمیک در کشور می گذرد، اما متاسفانه هنوز جایگاه مشخصی در نظام سلامت ندارد.
وی تصریح کرد که خدمات توانبخشی نقش پیشگیری از ناتوانی را دارند و باید این نقش مدنظر باشد چرا که رشته های مختلف توانبخشی در جلوگیری از انواع اختلالات، نقش اولیه دارند، در نتیجه باید این بخش را به افراد متخصص حوزه توانبخشی سپرد.
******
رئیس مرکز تحقیقات فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر بازنگری نظام آموزش پزشکی کشور با نگرش " توانبخشی " تاکید کرد
دکتر " فرشاد اخوتیان " رئیس مرکز تحقیقات فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به تحقیقی که میزان آگاهی پزشکان نسبت به خدمات فیزیوتراپی را نشان می دهد، بر بازنگری نظام آموزش پزشکی کشور با نگرش " توانبخشی " تاکید کرد.
******
رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده، پیشنهاد ایجاد " مدیریت توانبخشی " در معاونت درمان وزارت بهداشت را ارائه داد
دکتر "فریدون لایقی " رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده در این نشست، با اشاره به اهمیت خدمات توانبخشی در زندگی تمامی افراد جامعه و از طرفی، کمبود تخت توانبخشی در کشور و مشکل عدم پوشش بیمه ای این خدمات، پیشنهاد ایجاد " مدیریت توانبخشی " در معاونت درمان وزارت بهداشت را ارائه داد.
وی از نقش خدمات توانبخشی در ادامه درمان بیماران و بازگرداندن آنان به زندگی عادی و کسب استقلال در انجام فعالیت های شخصی و روزمره، گفت و وجود حداقل شش هزار تخت توانبخشی در کشور را برای ارائه خدمات این حوزه به نیازمندان جامعه لازم دانست.
وی تصریح کرد که اگر درصدی از تخت های بستری بیمارستان های جنرال به خدمات خاص توانبخشی اختصاص یابد، بیماران بعد از جراحی می توانند خدمات توانبخشی را در همان بیمارستان دریافت کنند و انتقال مستقیم بیمار جراحی شده به بخش توانبخشی، و ارائه انواع خدمات توانبخشی توسط تیم کامل متخصصان این حوزه، در روند درمان بیمار بسیار حائز اهمیت است.
******
نماینده معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران:
باید خدمات توانبخشی متصل به خدمات پزشکی و در ادامه روند درمانی، دیده شود
دکتر " دیانتی " نماینده معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در این نشست بر اتصال خدمات توانبخشی به خدمات پزشکی و در ادامه روند درمانی برای بیماران، تاکید کرد.
وی افزود: اگر نگرش به این گونه باشد که خدمات توانبخشی بخشی از روند درمانی بیمار تلقی شود، موسسات بیمه گر نیز موظف به پوشش این خدمات می شوند.
وی، لزوم آگاهی پزشکان و مردم نسبت به تاثیرگذاری خدمات توانبخشی بر سلامتی جامعه را نیز یادآوری کرد و بازنگری آموزش های پزشکی با نگرش توانبخشی را ضروری دانست.
******
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران:
حوزه توانبخشی نیاز به جایگاه مشخص در ساختار معاونت های درمان دارد
دکتر " مهدی رضایی " معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، در اولین نشست تبیین جایگاه حوزه توانبخشی در نظام سلامت کشور نیز گفت: وجود جایگاه مشخص برای حوزه توانبخشی در ساختار معاونت های درمان وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی، به رفع بسیاری از مشکلات این حوزه کمک می کند.
وی، به مشکل حوزه توانبخشی در سیاستگذاری های کلان و خرد، اشاره کرد و افزود: مثلا در سیاستگذاری های آموزشی، نیاز به نگرش توانبخشی داریم، در اقتصاد درمان نیاز به هماهنگی و همخوانی بین اقتصاد توانبخشی با اقتصاد درمان و اداره بیمارستان های دولتی داریم.
دکتر رضایی که خود متخصص یکی از رشته های علوم پزشکی است، با تایید تاثیرگذاری خدمات توانبخشی بر روند درمان بیماران، از نداشتن جایگاه مشخص در ساختار معاونت های درمان ابراز تاسف کرد.
******
معاون درمان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در پایان این جلسه، ضمن جمع بندی مطالب مطرح شده، با تاکید بر رعایت اقتصاد درمان، و نقشی که خدمات توانبخشی می تواند در بهبود اقتصادی این بخش داشته باشد، گفت: هم اکنون نگاه دانشگاه های علوم پزشکی، مدیکال است، اما با بکارگیری راهکارهای لازم در مدیریت بیمارستان ها که نمونه آن در بیمارستان توانبخشی رفیده و همچنین بیمارستان روانپزشکی رازی (بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی) اجرا می شود، می توان شاهد بهبود وضعیت اقتصادی بخش درمان، با ارائه خدمات توانبخشی بود.
دکتر " خراسانی "، تداوم این جلسات با مسئولان دانشگاه های علوم پزشکی و دانشکده های علوم توانبخشی را اعلام کرد و افزود: نقطه نظرها و راهکارهای لازم برای توسعه حوزه توانبخشی، در این جلسات جمع آوری و به اجلاس معاونان درمان دانشگاه های علوم پزشکی کل کشور جهت عملیاتی شدن این راهکارها، ارائه می شود.
انتهای پیام/
تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور