به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی روابط عمومی؛
دکتر کولیوند: باید فعالیت های جهادگونه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در دوره کرونا، ثبت و مستند شود
دکتر کولیوند رئیس اورژانس کشور و فرمانده قرارگاه پشتیبانی طرح شهید قاسم سلیمانی، روز شنبه در نشست ستاد مقابله با کرونا دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، گفت: فعالیت های این دانشگاه در دوره کرونا، و تلاش کادر درمانی در مراکز تابعه آن که برغم مشکلات مختلف، بصورت جهادگونه انجام شده، باید ثبت و مستند شود.
دکتر کولیوند رئیس اورژانس کشور و فرمانده قرارگاه پشتیبانی طرح شهید قاسم سلیمانی، روز شنبه در نشست ستاد مقابله با کرونا دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، گفت: فعالیت های این دانشگاه در دوره کرونا، و تلاش کادر درمانی در مراکز تابعه آن که برغم مشکلات مختلف، بصورت جهادگونه انجام شده، باید ثبت و مستند شود.
به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر پیرحسین کولیوند در این نشست پس از توجه به گزارش های ارائه شده از عملکرد معاونان دانشگاه علوم بهزیستی و روسای مراکز درمانی تابعه این دانشگاه در دوران شیوع کرونا در کشور، با عرض خداقوت به مسئولان این دانشگاه و مراکز درمانی تابعه، خدمات خاص و فعالیت ویژه همه بخش های این دانشگاه و کادر درمان مراکز تابعه را با وجود مشکلات خاص، فعالیتی ارزشمند و جهادگونه دانست.
وی، با اشاره به تلاش کادر درمان در مرکز روانپزشکی رازی (امین آباد) در رعایت سختگیرانه پروتکل های بهداشتی و پیشگیری از شیوع بیماری کرونا در این مرکز که دارای بیش از یک هزار بیمار حاد و مزمن روانی است، افزود: فوت فقط چهار بیمار مزمن روانی از مجموع سه هزار نفر پرسنل و بیمار روانپزشکی این مرکز، نشان از تلاش قابل تقدیر کادر درمانی در رعایت پروتکل های بهداشتی دارد، چرا که این آمار با مرگ و میر در مراکز درمانی و سالمندان کشورهای اروپایی که با تحریم مواجه نیستند و کمبودی بلحاظ امکانات ندارند، قابل مقایسه نیست.
وی همچنین راه اندازی دو بخش پست کووید در دو بیمارستان توانبخشی رفیده و روانپزشکی رازی جهت ارائه خدمات به بیماران بهبودیافته از کرونا برای کاهش عوارض جسمی و اعصاب و روان این بیماران را لازم دانست و با اشاره ای به تجربه خود در ابتلا به بیماری کرونا، بر تاثیر بسیار چشمگیر خدمات توانبخشی و سلامت روان در کاهش عوارض این بیماری، و ارتقای سلامتی بیماران بهبودیافته از کرونا ، جهت برگشت به زندگی شخصی و اجتماعی تاکید کرد.
فرمانده قرارگاه پشتیبانی طرح شهید قاسم سلیمانی، افزود: به دلیل جایگاه خدمات توانبخشی و خدمات سلامت روان در کاهش عوارض جسمی و اعصاب و روان بیماران بهبود یافته از کرونا، ارائه خدمات توانبخشی، مددکاری و سلامت روان از سوی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، در سند مربوط به طرح شهید قاسم سلیمانی مشخص شده و در مجموعه خدمات مجریان این طرح قرار گرفته است.
وی افزود: براساس بررسی که انجام شد، متوجه شدیم که نه همه بیماران، بلکه بعضی از بیمارانی که در بخش های مراقبت های ویژه (ICU) بیمارستان ها بستری بودند، بدلیل عدم تحرک، دچار مشکلات عضلانی، و بخاطر استرس و نگرانی ناشی از بیماری کرونا، با اختلالات اعصاب و روان روبه رو شدند، که برنامه ارائه خدمات تیم های تغذیه، روانشناسی و فیزیوتراپی برای آنان اجرا ، و به نتایج بسیار خوبی منجر شد.
دکتر کولیوند همچنین ارائه خدمات سلامت روان و روانشناسی به کادر درمان و خانواده های آنان را لازم دانست و گفت: این خدمات قبل از بیماری، حین بیماری و بعد از آن، قابل ارائه خواهد بود.
وی افزود: عملکرد ارزشمند دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و مراکز درمانی تابعه آن، و آمادگی متخصصان این دانشگاه برای ارائه خدمات حوزه های توانبخشی، سلامت روانی و اجتماعی را به دانشگاه های علوم پزشکی مستقر در تهران و همچنین روسای دانشگاه های سراسر کشور اطلاع خواهم داد و در ارتباط با رفع نیازهای این دانشگاه و مراکز وابسته به آن، از هیچ کمکی دریغ نخواهم کرد.
فرمانده قرارگاه پشتیبانی طرح شهید قاسم سلیمانی، با توجه به پتانسیل علمی و تخصصی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در حوزه های توانبخشی، سلامت روانی و اجتماعی، اظهار داشت: این دانشگاه علاوه بر پذیرش بیماران بهبود یافته از کرونا (پساکرونا)، می تواند تجربه خود در چگونگی ارائه خدمات توانبخشی و سلامت روان به بیماران بهبودیافته را با دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور که تمایل به راه اندازی این بخش ها داشته باشند، به مشارکت بگذارد.
رئیس سازمان اورژانس کشور همچنین در زمینه رفع کمبود آمبولانس مرکز روانپزشکی رازی، قول مساعد داد و افزود: در اولین فرصت که این امکان فراهم شود، برای افزایش تعداد آمبولانس های این مرکز روانپزشکی، کمک خواهد شد.
دکتر کولیوند در پایان سخنانش، از مسئولان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی خواست تا سازمان اورژانس کشور را در آموزش پرسنل اورژانس برای چگونگی مواجهه با بیماران روانپزشکی، یاری کنند.
******
پیش از سخنان دکتر کولیوند، رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، معرفی کوتاهی از این دانشگاه داشت که با 23 گروه آمورشی و هشت مرکز تحقیقاتی در سه حوزه (توانبخشی، سلامت روانی و اجتماعی) ، علاوه بر تربیت دانشجو، تولید شواهد علمی در سه حوزه سلامت را بعهده دارد.
دکتر حمیدرضا خانکه با اشاره به نیاز بیماران بهبودیافته از کرونا به خدمات توانبخشی و سلامت روان جهت کاهش عوارض جسمی و روانی ناشی از کرونا، افزود: با راه اندازی دو بخش خاص این بیماران در دو بیمارستان توانبخشی رفیده و روانپزشکی رازی (امین آباد) که از جمله مراکز درمانی این دانشگاه هستند، خدمات مورد نیاز این دسته از بیماران در دو حوزه توانبخشی و سلامت روان ارائه می شود.
وی همچنین به پیگیری برای تامین چند دستگاه آمبولانس، سی تی اسکن و تجهیزات آزمایشگاهی ، از وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: با مسئولان در بخش های مختلف وزارت بهداشت مذاکره شده و امیدوارم با پشتیبانی فرمانده محترم قرارگاه پشتیبانی طرح شهید سلیمانی، بتوانیم نیازهای تشخیصی و درمانی مراکز تابعه را تامین کنیم.
در ادامه این نشست، دکتر بیژن خراسانی معاون درمان دانشگاه، گزارشی از اقدامات انجام شده از شروع پاندمی کرونا (اسفندماه سال گذشته) ارائه داد و گفت: بیمارستان روانپزشکی رازی ، حدود 1400 تخت مصوب دارد و حدود یک هزار و 100 بیمار حاد و مزمن روانی در این مرکز بستری هستند، که بیش از 500 بیمار مزمن در این مرکز اقامت آسایشگاهی و دائمی دارند و به دلیل نداشتن خانواده و یا ترک خانواده، رفع تمامی نیازهای آنان به عهده بیمارستان رازی است.
وی افزود: بیمارستان تخصصی توانبخشی رفیده با حدود 100 تخت برای ارائه خدمات تخصصی توانبخشی بصورت بستری و دو کلینیک پزشکی و توانبخشی در شرق و غرب تهران برای ارائه این خدمات بصورت سرپایی ، از دیگر مراکز درمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی هستند.
دکتر خراسانی، با اشاره به اینکه بیمارستان توانبخشی رفیده تنها بیمارستان تخصصی توانبخشی بصورت دانشگاهی و با تعرفه دولتی در کشور است که انواع خدمات تخصصی استاندارد را براساس برنامه مشخص برای هر یک از بیماران، ارائه می دهد، گفت: متاسفانه تخت های این بیمارستان برای رفع نیاز همه مددجویان و نیازمندان در سراسر کشور کافی نیست و درحالی که طی چند سال اخیر، به تخت های بیمارستان های جنرال و پزشکی اضافه شده و میانگین آن در کشور ما نسبت به کشورهای اروپایی، فاصله چندانی ندارد، اما تعداد تخت های توانبخشی در کشور ما بسیار کم است، و اگر به همین روال ادامه پیدا کند، در آینده ای نزدیک با پیرشدن جمعیت و افزایش نیاز به خدمات توانبخشی، با چالش های جدی در این زمینه روبه رو هستیم.
وی با اشاره به فعالیت این مراکز در دوران کرونا اظهار داشت: با آغاز پاندمی کووید، فعالیت دانشگاه بویژه در بیمارستان روانپزشکی رازی، در جهت حفظ و صیانت از بیماران روانپزشکی بود، چرا که با توجه به داشتن بیماری، زندگی جمعی و عدم کنترل آنان برای رعایت پروتکل های بهداشتی، احتمال شیوع در میان این بیماران بمراتب بیشتر از بیماران عادی بود، که برای کمک به کادر درمانی این مرکز و پیش بینی تامین نیروی انسانی متخصص در صورت لزوم، "کمپین مهر دانشگاه" راه اندازی شد که در همان هفته اول، حدود 170 تن از پرسنل درمانی اعلام آمادگی کردند تا در صورت لزوم، کمک کنند. و بعد از مدتی نیز کمپین " نذر تخصص " برای جذب نیروهای متخصص برای ارائه خدمات رایگان، تشکیل شد که بیش از 150 متخصص برای مشاوره های تلفنی به مردم، کادر درمان و خانواده های آنان ، آمادگی خودشان را اعلام کردند.
معاون درمان دانشگاه همچنین افزود: بخش قرنطینه برای بیماران تازه وارد به بیمارستان روانپزشکی رازی، و بخش درمانی کرونا برای درمان پرسنل دانشگاه و همچنین، جهت بیماران روانپزشکی مرکز رازی و یا دیگر بیماران روانی مراکز دیگر که به بیماری کرونا مبتلا شوند، پیش بینی شد.
دکتر خراسانی ادامه داد: به دلیل رعایت سختگیرانه پروتکل های بهداشتی در مرکز روانپزشکی رازی، و اجرای برنامه های پیشگیری و آموزش های لازم، از مجموع 3 هزار پرسنل و بیماران بستری در مرکز روانپزشکی رازی، فقط 4 بیمار مزمن که دارای کهولت سن، بیماری های زمینه ای و مشکلات عدیده جسمانی نیز بودند، در اثر بیماری کرونا فوت شدند.
وی در ادامه اقدامات انجام شده براساس شرایط کرونایی ، اظهار داشت: طی ماه های اخیر براساس رسالت دانشگاه، دو بخش پست کووید برای بیماران بهبودیافته از کرونا که با عوارض جسمانی و اعصاب و روان ناشی از کرونا روبه رو هستند، در دو بیمارستان توانبخشی رفیده و روانپزشکی رازی دایر شد.
وی افزود: 50 درصد تخت های بیمارستان توانبخشی رفیده به این بیماران اختصاص یافته است تا با ارائه خدمات توانبخشی از سوی متخصصان توانبخشی، عوارض اسکلتی – عضلانی ناشی از بی تحرکی در بستری طولانی را کاهش داده و آنان را برای برگشت به زندگی عادی شخصی و اجتماعی آماده کنند.
دکتر خراسانی، گفت: بخش پست کووید در بیمارستان روانپزشکی رازی نیز آماده ارائه خدمات روانپزشکی، روانشناسی و مشاوره جهت کاهش عوارض اعصاب و روان ناشی از بیماری کرونا ، به مردم است و با مکاتبات انجام شده با سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی، از آنان خواستیم تا بیماران کرونایی ترخیص شده از بیمارستان را برای دریافت خدمات توانبخشی و سلامت روان، به دو بیمارستان تحت پوشش دانشگاه ما هدایت کنند. ضمن آنکه در دو بیمارستان و کلینیک اسماء امکانات توانبخشی از راه دور و مشاوره های روانشناسی از راه دور فراهم شده و متخصصان از این طریق نیز به بیماران بهبود یافته از کرونا که تمایل به دریافت خدمات از منزل دارند، ارائه خدمت می کنند.
در ادامه، دکتر محمدرضا خدایی معاون آموزشی دانشگاه نیز از اقدامات این معاونت در دوران کرونا گفت که ضمن تدوین دستورالعمل ها و پروتکل های لازم برای قشرهای مختلف آسیب دیده از کرونا جهت استفاده در مراکز کل کشور که مورد تقدیر وزارت بهداشت نیز قرار گرفت، با تشکیل کمیته آموزشی، گروه های آموزشی در سه حوزه سلامت روانی، اجتماعی و توانبخشی فعال شدند تا با برگزاری وبینارها، تهیه پمفلت ها و بروشورهای آموزشی، به بیماران، کادر درمانی و خانواده های آنان آموزش بدهند و یا با هماهنگی معاونت درمان، در ارائه خدمات بصورت بستری، سرپایی یا تلفنی، مشارکت کنند.
دکتر خدایی افزود: هم اکنون متخصصان و اعضای هیات علمی در ارائه خدمات به بیماران پست کووید و یا درمانگران و خانواده های آنان آمادگی دارند، علاوه بر اینکه رزیدنت های روانپزشکی در مشاوره های تلفنی از طریق سامانه پاسخگویی 4030 وزارت بهداشت مشارکت دارند.
در ادامه نشست نیز دکتر اخوان معاون درمان بیمارستان توانبخشی رفیده، دکتر دانشمند، دکتر موسویان و دکتر مطلبی روسای بیمارستان روانپزشکی رازی، و دو کلینیک پزشکی و توانبخشی نظام مافی و اسماء، از آمادگی این مراکز درمانی برای ارائه خدمت به بیماران بهبودیافته از کرونا گفتند.
دکتر امین اجلی رئیس اداره پرستاری معاونت درمان دانشگاه، از زحمات شبانه روزی کادر پرستاری در دوران کرونا گفت و حفظ سلامتی بیماران بستری و پیشگیری از گسترش شیوع بیماری کرونا در مراکز درمانی تابعه را مرهون ازخودگذشتگی و زحمات بی وقفه کادر پرستاری دانست .
وی همچنین تصریح کرد، درصورت دسترسی به لیست بیماران کرونایی ترخیص شده با شماره تلفن آنان، می توانیم آنان را از وجود بخش های پست کووید دو بیمارستان رفیده و رازی مطلع کرده و از آنان برای دریافت خدمات جهت کاهش عوارض کرونا، دعوت کنیم.
دکتر فرخی معاون توسعه مدیریت و دکتر آزادی مدیر توانبخشی معاونت درمان دانشگاه و همچنین دکتر سعید معاون درمان مرکز روانپزشکی رازی نیز در سخنان کوتاهی، بر ضرورت دریافت خدمات از سوی بیماران کرونایی بهبود یافته، جهت کاهش عوارض جسمانی و اعصاب و روان ناشی از کرونا، تاکید کردند.
دکتر حسن شاکری معاون فرهنگی – دانشجویی دانشگاه نیز با ارائه گزارش کوتاهی، ضمن اشاره به تعداد کل دانشجویان و دانشجویان خوابگاهی که به دلیل شیوع کرونا، خدمات آموزشی را از راه دور دریافت کردند، گفت: با گذر از موج سوم کرونا و کاهش مبتلایان، بازگشایی خوابگاه ها با رعایت سختگیرانه پروتکل های بهداشتی برای دانشجویانی که نیاز به گذراندن دوره های کارورزی دارند، بتدریج آغاز می شود.
انتهای پیام/
تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور