در راستای بازدید رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی از مرکز تحقیقات سالمندی اردکان یزد؛
مرکز منحصربفرد تحقیقات سالمندی اردکان، با مطالعه ای بی نظیر برای سیاستگذاری و برنامه ریزی در حوزه سالمندی
مرکز تحقیقات سالمندی در شهرستان اردکان یزد وابسته به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، اولین مرکز در نوع خود، و در خارج از محدوده جغرافیایی پایتخت با هدف پرداختن به موضوع سالمندی در تمامی ابعاد آن می باشد.
مرکز تحقیقات سالمندی در شهرستان اردکان یزد وابسته به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، اولین مرکز در نوع خود، و در خارج از محدوده جغرافیایی پایتخت با هدف پرداختن به موضوع سالمندی در تمامی ابعاد آن می باشد .
دکتر احمد دلبری متخصص طب سالمندی و رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی پس از بازدید رئیس این دانشگاه، نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه این شهرستان و چند تن از مسئولان استان از مرکز تحقیقات سالمندی اردکان، به خبرنگار وبدای دانشگاه گفت: ایده راه اندازی مرکز تحقیقات سالمندی اردکان از حدود سال 1380 با توافق اولیه مسئولان ذیربط در این شهرستان شکل گرفت، اما تا تحقق آن زمانی حدود 18 سال گذشت.
وی افزود: این مرکز در سال 1398 مورد بهره برداری قرار گرفت و در حال حاضر با بهره مندی از رویکرد «کوهورت» که گونه های مطالعه طولی می باشد، جمعیتی بالغ بر شش هزار نفر را از میانسالی تا سالمندی در یک بازه زمانی 20 ساله تحت مطالعه و بررسی قرار داده است و با استفاده از کارشناسان و متخصصان رشته های مختلف نظیر " روانشناس، مددکار، کارشناس تغذیه، بهداشت، علوم آزمایشگاهی، پزشک، و تنسنج "، جمعیت تحت بررسی را در حوزه های مختلف سالمندی، به صورت کاملاً رایگان مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است.
*****
نماینده مجلس: ردیف اعتباری برای راه اندازی دانشکده توانبخشی و سلامت اجتماعی در اردکان یزد اختصاص می یابد
دکتر دلبری با اشاره به بازدید نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه این شهرستان و چند تن از مسئولان استان از مرکز تحقیقات سالمندی اردکان، همزمان و همراه با رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و معاون توسعه مدیریت ایشان، گفت که در این بازدید، دکتر دشتی نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی، از اقداماتی که تاکنون توسط دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در این شهرستان و در حوزه سالمندی انجام شده، ابراز خرسندی کرد و به حمایتهای مجلس شورای اسلامی که بارزترین آن تصویب ردیف اعتباری مختص مرکز « تحقیقات سالمندی اردکان »، ذیل اعتبارات دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی است، اشاره نمود.
بگفته دکتر دلبری، نماینده شهرستان اردکان در مجلس، همچنین از کسب موافقت اولیه و نیز تصویب ردیف اعتباری برای مطالعه و راه اندازی «دانشکده علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در شهرستان اردکان » در ردیف بودجه سال 1401 کشور خبر داد.
« وی خواستار اقدامات مؤثر و پیگیری هر چه بیشتر برای راه اندازی «دانشکده علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، بیمارستان توانبخشی، و همچنین کلینیک تخصصی سالمندی در شهرستان اردکان شد. »
« نماینده شهرستان اردکان در مجلس شورای اسلامی، از این شهرستان به عنوان شهر دوستدار سالمند و نمونه در ارایه خدمات به جمعیت سالمندان که حاصل مطالعات و نیز پژوهشهای کاربردی است، یاد کرد .»
« وی مشارکت بخش صنعت در موضوع تکالیف اجتماعی را از موضوعات مهم و قابل توجه ذکر کرد. »
در ادامه این گفت وگو، دکتر دلبری عضو هیات علمی و رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، به شرکت دکتر خانکه رئیس این دانشگاه در نشست اعضای هیات امنای مؤسسه خیریّه و غیرانتفاعی تحقیقات سالمندی اردکان اشاره کرد و گفت: دکتر خانکه، پس از ارائه گزارش دکتر عفتی رئیس مرکز تحقیقات سالمندی اردکان از فعالیتها و برنامه های جاری این مرکز ، از نزدیک در جریان روند فعالیت های پژوهشی و پاره ای از مشکلات این مرکز قرار گرفت.
وی افزود: رئیس و معاون توسعه مدیریت دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در این نشست، ضمن بیان نقش این دانشگاه به عنوان مرجع تخصصی حوزه توانبخشی در کشور و ارائه خدمات به جامعه هدف، از برنامه ها و طرحهای مرتبط با حوزه توانبخشی در شهرستان اردکان حمایت کردند و در خصوص راهاندازی بخشهای توانبخشی در این شهرستان، قول مساعد دادند.
وی یادآوری کرد که در این نشست، پیرامون وضعیت سالمندان کشور و ضرورت گسترش اقدامات و فعالیتهای علمی در زمینه مطالعات سالمندشناسی، نکاتی به اطلاع مسئولان این استان رسید و اجرای مطالعه «کوهورت» از میانسالی تا سالمندی در شهرستان اردکان، به عنوان موفقترین برنامة مطالعاتی سالمندی در کشور معرفی شد و خواستار مشارکت هر چه بیشتر « مؤسسه خیریه و غیرانتفاعی تحقیقات سالمندی اردکان» در توسعة این فعالیتها شدیم.
« دکتر تابش، رئیس هیات مدیره مؤسسه خیریه و غیرانتفاعی تحقیقات سالمندی اردکان نیز ضمن تقدیر و تشکر از اقدامات صورت گرفته، خواستار گسترس طرحها و برنامه های این مرکز و انجام مراحل صدور موافقت شورای عالی گسترش دانشگاهها توسط دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و همچنین توسعه فعالیتهای این دانشگاه در شهر اردکان شد. »
بگفته دکتر دلبری، حجت الاسلام والمسلمین شاکر، امام جمعه شهرستان اردکان نیز با حضور در برنامه بازدید رئیس دانشگاه، برنامه های اجرا شده در حوزه سالمندی را موثر دانست و خواستار حل مشکلات پیش روی فعالیتهای مرکز تحقیقات سالمندی اردکان شد.
لازم به ذکر است، پروژه تحقیقاتی « کوهورت سالمندی کشور » از دی ماه 1399 به همت مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و با همکاری اداره بهزیستی استان یزد، دانشگاه علوم پزشکی یزد و مرکز تحقیقات شهرستان اردکان، رسما آغاز به کار کرد.
در این پروژه ملی، اطلاعات مربوط به حدود شش هزار نمونه از افراد میانسال با 50 سال سن تا سالمندان (حتی 90 ساله) که در طرح شرکت داده شده اند، جمع آوری می شود و در طول 15 سال، براساس حدود یک هزار متغیر، تغییرات جسمی، روانی، اجتماعی، معنوی و محیطی این افراد مورد بررسی قرار می گیرد، تا مسایل و مشکلات این جمعیت نمونه استخراج ، و علت و عوامل مربوط به آنها مشخص شود.
اطلاعات استخراج شده از اجرای اولین مرحله، در اختیار محققان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار می گیرد و این ظرفیت خوبی برای اجرای پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی ایجاد کرده تا پروپوزال های خود را به شورای علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه ارائه بدهند و با بررسی پروپوزال ها، و پذیرش آنها از سوی شورای علمی، بتوانند از اطلاعات بدست آمده از اجرای اولین مرحله از طرح استفاده کنند.
نتایج و اطلاعات بدست آمده از اجرای مرحله اول پروژه، راهنمایی برای سند ملی سالمندی کشور است و می تواند به سازمان هایی که درگیر سالمندی هستند، کمک کند تا برای رفع معضلات و مشکلات سالمندان برنامه ریزی داشته باشند.
در این پروژه که در سه فاز طراحی شده است، با تکمیل اطلاعات شش هزار نمونه شرکت کننده در طرح، با رصد وضعیت افراد 50 ساله به بالا و بررسی تغییرات وضعیت آنان طی 15 سال بلحاظ بیماری ها و مشکلاتی که به سراغ آنان می آید، عوامل زمینه ای و خطر برای بروز بیماری ها و مشکلات روانی و اجتماعی آنان استخراج می شود و براساس آن، برنامه ریزی های پیشگیرانه و تمهیدات لازم جهت مقابله با بروز این مشکلات اندیشیده خواهد شد.
این مطالعه چون دارای حجم بالایی از نمونه (حدود شش هزار نفر) می باشد، قطعا می تواند در حوزه های مختلف جسمی، روانی، اجتماعی و محیطی به جامعه کمک کند تا نسبت به چگونگی مراقبت سالمندان از خود و گذراندن دوره سالمندی سالمتر، فعالتر و پویاتر آگاه شوند.
اجرای پروژه ملی « کوهورت سالمندی کشور » در شهرستان اردکان اجرا شده، اما با بهره گیری از همکاری معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، اداره سالمندان وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی در برخی از استان ها، در استان های گیلان، مازندران، بوشهر، خراسان های جنوبی و رضوی، نیز انجام شده که قطعا می تواند اطلاعات و نتایج پژوهش انجام شده در شهرستان اردکان را با نتایج تحقیقات در استان های دیگر مقایسه کند.
با ایجاد پایگاه (سایت) کوهورت سالمندی در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، محققان و متخصصان می توانند از داده ها و اطلاعات بدست آمده از اجرای مرحله اول پروژه کوهورت سالمندی، بنفع سالمندان استفاده کنند، ضمن آنکه این دانشگاه آمادگی دارد تا در کنار شورای ملی سالمندی و در کنار اداره سالمندی وزارت بهداشت، سازمان ها و صندوق های بازنشستگی که بنحوی درگیر موضوع سالمندی و بازنشستگی هستند، بتواند موج در راه و مشکلاتی را که در آینده می تواند دولت را زمین گیر کند، مدیریت کرده و با مطالعاتی همچون کوهورت سالمندی کمک کند تا برنامه ریزان و سیاستمداران بتوانند نیازهای سالمندان را مطابق با رشد جمعیت این قشر پیش بینی کرده و در واقع، تهدید عدم آمادگی کشور در مقابل رشد جمعیت سالمندان در کشور را تبدیل به فرصت کنند.
انتهای پیام/
تهیه و تنظیم خبر: گلرخ - نعیمی پور