• 1397/09/04 - 10:23
  • - تعداد بازدید: 5290
  • - تعداد بازدیدکننده: 68
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
در نشست نقد و بررسی عملیات امدادرسانی پس از زلزله کرمانشاه در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی مطرح شد؛

مسئولان حوزه امدادرسانی کشور: سطح فعالیت های امدادی پس از زلزله کرمانشاه، از شاخص های بین المللی نیز بالاتر بود

فعالیت های امدادی پس از زلزله استان کرمانشاه در نشستی بمناسبت اولین سالگرد این حادثه، با حضور دو تن از معاونان سازمان مدیریت بحران کشور، رئیس سازمان اورژانس کشور، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران، معاون جمعیت هلال احمر کشور و رئیس مرکز تحقیقات و گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، در این دانشگاه مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

گالری تصاویر


 



    فعالیت های امدادی پس از زلزله استان کرمانشاه در نشستی بمناسبت اولین سالگرد این حادثه، با حضور دو تن از معاونان سازمان مدیریت بحران کشور، رئیس سازمان اورژانس کشور، رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران، معاون جمعیت هلال احمر کشور و رئیس مرکز تحقیقات و گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، در این دانشگاه مورد نقد و بررسی قرار گرفت.


    به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر" حمیدرضا خانکه " رئیس مرکز تحقیقات و گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا این دانشگاه در ابتدای  نشست ، گفت: همانطور که دیگر مسئولان بخش های امدادرسان در جریان هستند، و گزارش مسئولان هلال احمر جهانی و امدادی کشورهای دیگر همچون آلمان نشان می دهد، سطح فعالیت های امدادی پس از زلزله کرمانشاه ، از شاخص های بین المللی نیز بالاتر بود.


******


    اعلام آمادگی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برای کمک به مدیریت بحران کشور


    دکتر " امیرمسعود عرب " رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ضمن خیرمقدم به مسئولان شرکت کننده ، آمادگی این دانشگاه برای کمک به مدیریت بحران کشور را اعلام کرد و گفت: با توجه به پتانسیل بالای این دانشگاه در بحث سلامت روانی ، توانبخشی و سلامت اجتماعی ، این آمادگی وجود دارد تا در همکاری با سازمان مدیریت بحران کشور، وزارت بهداشت و شهرداری ها ، آسیب های روانی ناشی از زلزله ، حوادث و دیگر بلایا را مدیریت کند و خدمات سه حوزه سلامت (سلامت روان، سلامت اجتماعی و توانبخشی) را به آسیب دیدگان ارائه بدهد.


    وی افزود: با توجه به شرایط کشور ما و زلزله خیز بودن بسیاری از مناطق کشور، مدیریت بحران نیازمند نگاه ویژه ، هماهنگی های بین بخشی و کارهای گروهی و تیمی است.


    دکتر عرب ضمن معرفی کوتاه از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، اظهارداشت: خدمات این دانشگاه ، منحصربفرد و مانند دیگر دانشگاه های علوم پزشکی ، اورژانسی نیست اما بعد از حوادث و کنترل شرایط بهداشتی و درمانی ، به بسیاری از افراد که در اثر حوادث یا بلایا دچار مشکلات روحی ، روانی و اجتماعی شدند ، خدمات لازم ارائه می دهد.


    رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: می طلبد که حوزه های سلامت اجتماعی و سلامت روانی ، نقشه راه داشته باشند تا در کنار حوزه توانبخشی ، تاثیرگذار باشند و اساتید و متخصصان این دانشگاه که از افراد خبره و سرآمدان حوزه تخصصی خود هستند، می توانند در این زمینه به حوزه اجرایی ، مسئولان و برنامه ریزان کشور کمک کنند.


******


امدادرسانی اولیه پس از زلزله کرمانشاه ، فوق العاده بود


    دکتر " کولیوند " رئیس سازمان اورژانس کشور سپس با تعریف اتفاقات و چگونگی امدادرسانی پس از زلزله کرمانشاه ، حاضران این نشست را که اکثرا دانشجویان مقطع دکتری و فارغ التحصیلان حوزه امدادرسانی و سلامت در حوادث و بلایا از دانشگاه های مختلف بودند، در جریان وضعیت منطقه در ساعت های پس از زلزله قرار داد.


    وی گفت که ظرف یک ساعت تا یک ساعت و 20 دقیقه پس از وقوع زلزله ، نیروهای امدادگر به منطقه ازگله و سرپل ذهاب که بیشترین تخریب را داشتند، رسیدند و جابجایی مصدومان در همان ساعت اولیه آغاز شد که به سمت شهرهای اطراف و تهران منتقل می شدند.


    بگفته دکتر کولیوند، با توجه به تخریب بیمارستان سرپل ذهاب ، در ابتدا ، درمانگاه سپاه در اختیار نیروهای امدادگر قرار گرفت و سپس ، شش بیمارستان سیار کمتر از 15 ساعت در مرز کرمانشاه برپا شد و حدود یکصد عمل جراحی پیوند عضو انجام شد که همه موفقیت آمیز بود و برای اولین بار، حتی یک قلم دارو ، خون و فرآورده های خونی کم نیامد .


    وی افزود: امداد رسانی با همکاری سپاه و ارتش برای مصدومان از همان ساعات اولیه آغاز شد، و خدمت بزرگ پایگاه هوانیروز کرمانشاه سبب شد که هر پنج دقیقه ، یک بالگرد پرواز کند و 25 تا 26 بالگرد به انتقال مصدومان کمک کرد که از هفت هزار و 360 مصدوم ، تعداد دو هزار و 60 مصدوم بوسیله بالگردها منتقل شدند، و درکمتر از 20 ساعت ، تقریبا همه مصدومان منتقل شده بودند و عملا تا ساعت چهار بعد ازظهر اولین روز بعد از حادثه، هیچ مصدومی  زیرآوار نمانده بود.


    رئیس سازمان اورژانس کشور با اشاره به اینکه بسیج منابع انسانی و امکانات  در وضعیت بحران بسیار حائز اهمیت است، افزود: تربیت نیروی واکنش سریع نقش بسیار خوبی در امدادرسانی با کیفیت و سریع داشت و گزارش های مربوط به نیازهای انسانی و امکانات  از کرمانشاه و منطقه  توسط مسئولان به پایگاه مرکزی امدادرسانی (EOC) می رسید و نیازها در EOC  بخوبی مدیریت می شد.


    دکتر کولیوند همچنین عملکرد وزارت بهداشت  در امدادرسانی به مصدومان و آسیب دیدگان از زلزله کرمانشاه را فوق العاده دانست و گفت: یکی از ویژگی های مدیریت بحران در زلزله کرمانشاه ، رها نشدن آسیب دیدگان پس از امدادرسانی اولیه  بود، چون با دستور وزیر بهداشت ، دانشگاه های علوم پزشکی استان های همجوار با هماهنگی  پایگاه اصلی ، نسبت به اعزام متخصصان و ارائه خدمات درمانی و توانبخشی مشغول بودند بطوری که نماینده سازمان بهداشت جهانی نیز از پشتیبانی خوب بخش بهداشت و درمان ایران و ارائه خدمات مورد نیاز به ساکنان مناطق زلزله زده، گزارش داد.


    وی در عین حال ، ضعف در پشتیبانی و ارائه امکانات  به نیروهای دولتی در منطقه را مطرح کرد و افزود: با توجه به دستوری که داده شده بود، نیروهای دولتی ساکن در مناطق زلزله زده نمی توانستند از امکانات توزیع شده دراین مناطق استفاده کنند و این سیاست شاید به ظاهر خوب بود تا صددرصد امکانات به مردم و افراد غیردولتی برسد اما کارمندان دولت که مانند دیگرهمشهریان خود دچار آسیب شده بودند، از امکانات توزیعی بی بهره بودند.


   ******


اجرای برنامه های پیشگیرانه پیش از وقوع حوادث و بلایا ، مورد تاکید قرار گرفت


   دکتر" سعیدی " معاون پیش بینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور نیز در این نشست ، گفت: امدادرسانی پس از زلزله کرمانشاه ، رکورد شکست بطوری که متوسط 250 کیلومتر اعزام را در کمتر از 16 ساعت داشتیم اما آنچه که باید در سیاست ها و برنامه ها مدنظر قرار بگیرد، دو اقدام اساسی " پیش بینی خوب و جلوگیری از رخداد طبیعی و اجرای برنامه های پیشگیرانه ، برای کاهش آثار زلزله و تخریب ها " است.


    وی ، " عدم ارائه خدمات به افراد دولتی ساکن منطقه ، ضعف در اطلاع رسانی و نداشتن خبرنگاران آموزش دیده و هماهنگ  با مدیریت بحران " را از دیگر ضعف های عملیات امدادرسانی و مدیریت بحران پس از زلزله کرمانشاه دانست.


   وی افزود: لازم است که آنچه را مسئولان بخش های مختلف امدادرسانی بعنوان راهکار پیدا می کنند، قابلیت اجرا و عملیاتی شدن داشته باشد و برای اینکار اگر لازم باشد ، به قانون تبدیل شود.


******


سازمان های بین المللی، امدادرسانی بسیار خوب و موثر امدادگران پس از زلزله کرمانشاه را تایید کردند


   در ادامه ، دکتر " احمد صادقی " رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران نیز در سخنانی ، گفت: امدادرسانی و عملیات انتقال و تخلیه مجروحان در زلزله کرمانشاه ، رکورد این عملیات را در جهان شکست و سازمان های بین المللی ، امدادرسانی بسیار خوب و موثر امدادگران را تایید کردند.


    وی تلفات زلزله کرمانشاه را حدود 600 نفر ذکر کرد و افزود: البته چند عامل به این شرایط کمک کرد، که " خواب نبودن مردم بهنگام وقوع زلزله که سبب گریختن آنان از منزل و به بیرون از ساختمان شد، نبود کانون زلزله در منطقه پرجمعیت ، وجود پیش لرزه قبل از زلزله اصلی و آمادگی مردم برای مقابله با زلزله اصلی " از جمله عواملی بود که به کاهش تلفات در منطقه کمک کرد.


    وی در عین حال با اشاره به حادثه خیز بودن کشورمان ، گفت: باید در سیاست ها و برنامه ها به پیشگیری از حوادث توجه کنیم چرا که اگر به این موضوع توجه می شد ، باید به کیفیت سازه در ساختمان سازی ها در مناطق مسکونی و بویژه در اماکن اداری و خدماتی توجه می شد، نه آنکه 30 درصد بافت نوسازی شده در کل کشور فرسوده باشد.


   دکتر صادقی به تخریب مجتمع های مسکن مهر در مناطق زلزله زده و بیمارستان سرپل ذهاب اشاره کرد و افزود: شنیده می شود که "مردم چرا خانه های مقاوم نمی سازند "، اما کسی توجه نمی کند که براساس قانون ، ارگان های نظارتی باید بر ساخت و سازها نظارت داشته باشند.


   وی همچنین آموزش بحران را برای تمامی سطوح لازم دانست و گفت: مدیران ارشد سازمان ها و نهادها ، متاسفانه خود را بی نیاز از این آموزش ها می بینند و کارشناس یا متخصص این حوزه را که ابعاد تخصصی و فنی این شرایط را بداند نیز در کنار خود ندارند .


    رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران تصریح کرد: متاسفانه هیچ یک از دولت ها به موضوع " مدیریت بحران " بصورت جدی ، نپرداخته و هنوز قانون مدیریت بحران مشخص نشده و برنامه جامعی برای بازسازی نداریم .


   دکتر صادقی افزود: هم اکنون ، مرکز ثقل مدیریت بحران روی افراد است و میزان تاثیرگذاری هر سازمان بستگی به شخص مدیر آن سازمان دارد، درصورتی که ساختار سازمان های مدیریت بحران نیازمند دگردیسی است و باید بسمت مدیریت بحران کارآمد برود و از الان ، تربیت نیروی کارآمد و ماندگار را شروع کنیم.


******


لزوم مشاوره های تخصصی حوزه سلامت در حوادث به مسئولان اجرایی مورد تاکید قرار گرفت


     دکتر " مرتضی اکبرپور " معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در این نشست ، از دانشگاهیان حوزه سلامت در حوادث خواست تا در مواقع بحران ، در کنار مسئولان اجرایی قرار بگیرند و در اجرای برنامه ها، مشاوره های علمی و تخصصی بدهند.


    وی گفت که بعد از زلزله کرمانشاه، شورای هماهنگی و کارگروه ها به همراه کمیته اطلاع رسانی تشکیل شده و بصورت 24 ساعته در وزارت کشور مستقر و آنلاین با منطقه در ارتباط بود.


   دکتر اکبرپور افزود: موضوع " امنیت " در شرایط بحرانی ، حرف اول را می زند و این ، مرهون تلاش نیروهای امنیتی است .


   وی با اشاره به اینکه براساس طبقه بندی ها، زلزله کرمانشاه ، بحران استانی تلقی می شد و لذا همه باید از استاندار کرمانشاه، پشتیبانی داشته باشیم، تاکید کرد: با توجه به لزوم هماهنگی با مسئولان محلی در اجرای آئین نامه توزیع اقلام مورد نیاز و ارائه خدمات، توانمندسازی مسئولان محلی، ضروری است.


******


 زلزله کرمانشاه نشان داد که سرمایه اجتماعی و مدیریت رسانه ای باید تقویت شود


    دکتر " احمد سلطانی " معاون برنامه ریزی و آموزش های تخصصی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر کشور نیز طی سخنان کوتاهی در زمینه عملیات امدادرسانی پس از زلزله کرمانشاه، گفت: این زلزله ، نشان داد که سرمایه اجتماعی و مدیریت رسانه ای نیاز به تقویت دارد.


    وی با تاکید بر اینکه امدادرسانی در زلزله کرمانشاه ، شیب توسعه مدیریت بحران در کشور را نشان داد ، افزود: در عین حال که امدادرسانی بویژه در ساعات اولیه  پس از زلزله فوق العاده بود، اما ضعف هایی در مدیریت سرمایه اجتماعی و رسانه ای مشاهده می شد که بر روی کل عملیات امداد و نجات ، تاثیر بسزایی داشت و لذا ، نیاز به تقویت در این حوزه داریم.


    در ادامه ، دکتر " حمیدرضا خانکه "  رئیس مرکز تحقیقات و گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و قائم مقام سازمان اورژانس در بحران کشور با ارائه گزارش مطالعاتی تحت عنوان " تجارب و درس آموخته های زلزله کرمانشاه " ، شرایط زلزله کرمانشاه ، چگونگی امدادرسانی ، و نقاط قوت و ضعف را برای شرکت کنندگان این نشست ، ترسیم کرد که متعاقبا اطلاع رسانی می شود.


انتهای پیام /


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 13079
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: