رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اعلام کرد:
مشارکت متخصصان دانشگاه علوم بهزیستی در زمینه بهبود عوارض ناشی از کرونا و تهیه پروتکل های کشوری
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی امروز در نشست خبری و در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران اعلام کرد: روانپزشکان و متخصصان سلامت روان و توانبخشی اعصاب این دانشگاه علاوه بر ارائه خدمات توانبخشی جهت بهبود عوارض ناشی از بیماری کرونا ، در تهیه پروتکل های کشوری مربوطه و همچنین دستورالعمل های مراقبت از سالمندان برای اجرا در مراکز درمانی سراسر کشور، مشارکت کرده اند.
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی امروز در نشست خبری و در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران اعلام کرد: روانپزشکان و متخصصان سلامت روان و توانبخشی اعصاب این دانشگاه علاوه بر ارائه خدمات توانبخشی جهت بهبود عوارض ناشی از بیماری کرونا ، در تهیه پروتکل های کشوری مربوطه و همچنین دستورالعمل های مراقبت از سالمندان برای اجرا در مراکز درمانی سراسر کشور، مشارکت کرده اند.
به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر حمیدرضا خانکه در این زمینه توضیح داد: همزمان با آغاز شیوع کرونا در کشور، این دانشگاه علاوه بر ارائه خدمات درمانی به بیماران روانی که دچار بیماری کرونا شدند و توانبخشی جسمی و روانی بیماران بهبود یافته، بخش های علمی و پژوهشی دانشگاه، مطالعات زیادی در حوزه اجتماعی انجام دادند، استخراج تجارب و درس آموخته های ناشی از کرونا در گروه های مختلف این دانشگاه انجام شد و نتایج آن، از طریق وزارت بهداشت به ستاد ملی مقابله با کرونا ارسال شد.
وی افزود: بررسی بخشی از تجارب بین المللی و درس آموخته های مربوط به کرونا هفته گذشته در فرهنگستان علوم پزشکی ارائه شد، مطالعات متعدد در حوزه سالمندی، و چند پروتکل و دستورالعمل ملی در حوزه توانبخشی روانی و توانبخشی جسمی، تهیه و به وزارت بهداشت ارائه شده است.
وی گفت: متخصصان حوزه سلامت روان این دانشگاه، علاوه بر تدوین بسته ای تحت عنوان " سلامت روان " جهت اجرا در قالب طرح شهید سلیمانی، و ارائه آن به دکتر کولیوند مسئول پشتیبانی این طرح و معاونان محترم وزارت بهداشت ، آمادگی خود را برای ارائه خدمت به گروه هایی که بیماری روانی داشتند و به کرونا مبتلا شدند، گروه هایی که پس از کرونا، دچار اختلالات اعصاب و روان شدند، گروه هایی که عزیزی را در اثر کرونا، از دست دادند و یا دچار مشکلات حاشیه ای این بیماری شدند، گروه های درمانگر یا کادر درمان و افرادی که مجبورند در درازمدت در قرنطینه باشند، اعلام کردند.
وی توضیح داد: این خدمات در بخش پست کرونای بیمارستان روانپزشکی رازی با 80 تخت بستری ارائه می شود و در بیمارستان توانبخشی رفیده نیز یک بخش برای ارائه خدمات توانبخشی اعصاب آماده خدمات دهی است و با ارائه این خدمات، عوارض جسمی و روانی ناشی از کرونا را بهبود می بخشد.
وی افزود: این دو بیمارستان درحوزه کرونا و در راستای خدمات طرح شهید سلیمانی، مداخلات درمانی و توانبخشی دارند و همچنین آمادگی داریم که خدمات « توانبخشی از راه دور » را برای افراد نیازمند ارائه بدهیم و برای همکاری با سامانه 4030 و ارائه خدمات حوزه روان نیز اعلام آمادگی کرده ایم.
دکتر خانکه در پاسخ به سئوال دیگری در خصوص خدمات این دانشگاه به افراد توانخواهی که برای پیشگیری از کرونا در خانه قرنطینه هستند و به دلیل بیماری و یا معلولیت نیازمند به تداوم در دریافت خدمات توانبخشی می باشند، گفت: متخصصان بیمارستان های روانپزشکی رازی و توانبخشی رفیده و همچنین کلینیک پزشکی و توانبخشی اسماء که ارائه دهنده خدمات توانبخشی به کودکان کم توان و ناتوان است، از طریق امکانات « توانبخشی از راه دور » و نرم افزار توان یاب ، خدمات توانبخشی مربوط به اختلال هر یک از مددجویان را از راه دور ارائه می دهند و در بسته ای که برای مجریان طرح شهید قاسم سلیمانی ارسال شده است ، آمادگی متخصصان این دانشگاه برای ارائه خدمات توانبخشی از راه دور را اعلام کرده ایم.
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، همچنین در پاسخ به سئوالی در ارتباط با بودجه سال آینده این دانشگاه نیز گفت: باید از وزیر محترم بهداشت و معاونت توسعه این وزارت و همچنین مسئولان سازمان مدیریت برنامه و بودجه تشکر کنم که بودجه این دانشگاه را با توجه به اهداف و برنامه های پیش بینی شده، ارتقای محسوسی داده اند و البته باید در مجلس شورای اسلامی نیز تایید و تصویب بشود، اما در وزارت بهداشت، این دانشگاه را خاص دیده و در این زمینه مورد حمایت قرار دادند.
دکتر خانکه در پاسخ به پرسشی در خصوص برنامه های دانشگاه در زمینه افزایش تخت های توانبخشی در کشور نیز اظهارداشت: ساخت بیمارستان توانبخشی اخوان در جنوب خیابان ولیعصر ، از برنامه های عمرانی و توسعه ای دانشگاه است که برای ساخت آن مورد حمایت مالی وزارت بهداشت قرار گرفتیم و با توجه به قراردادهای منعقده با پیمانکار و اسکلت سازی آن که در 9 طبقه انجام شده است، امیدواریم در سال آینده بتوانیم مرحله اول این پروژه را مورد بهره برداری قرار بدهیم.
وی در عین حال افزود: با ساخت این بیمارستان نیز نیاز به تخت توانبخشی در کشور رفع نمی شود، چرا که کمبود این بخش بسیار است، ضمن آنکه متولی مشخص برای این حوزه (توانبخشی) در ساختار وزارت بهداشت وجود ندارد که در قالب یک برنامه درازمدت ، به حد قابل قبولی از میزان تخت توانبخشی در کشور برسیم.
دکتر خانکه درباره میزان مورد نیاز تخت توانبخشی برای کل جمعیت توانخواه کشور نیز گفت: ارزیابی بین المللی از مطالعه انجام شده که در مجله لنست به چاپ رسیده نشان می دهد که در کشورهای با درآمد کم و متوسط ، تا 30 درصد جمعیتشان نیاز به خدمات توانبخشی دارند و براساس این ارزیابی، 30 درصد جمعیت کشور ما، یعنی 24 میلیون نفر در کشور ما نیاز به خدمات توانبخشی جسمی (با اولویت توانبخشی اسکلتی – عضلانی و کمردرد) ، توانبخشی روانی و اجتماعی خواهند داشت.
وی همچنین در پاسخ به سئوال دیگری در ارتباط با تاثیر ادغام خدمات توانبخشی در نظام شبکه خدمات بهداشتی کشور گفت: رویکرد بین المللی بر احداث بیمارستان های متعدد در هر شهر و روستا نیست، و توصیه ما، ادغام این خدمات در نظام شبکه سراسری بهداشتی کشور و ارائه خدمات از نظام شبکه تا درمان است .
وی افزود: باید در نظر داشت که خدمات توانبخشی، خدمات درازمدت است که نمی تواند با ده روز بستری در بیمارستان، به نتیجه مطلوب برسد، و این درحالی است که نظام بیمه ای کشور ، از مدت زمان کامل و مورد نیاز بیمار حمایت نمی کند و عملا خدمات توانبخشی تحت پوشش بیمه ها نیستند و یکی از مشکلات ما در بیمارستان توانبخشی رفیده همین است که درآمدی عاید بیمارستان و دانشگاه نمی شود و دانشگاه برای تداوم فعالیت این بیمارستان سوبسید می دهد و خودش حمایت می کند.
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تاکید کرد: لازم است خدمات توانبخشی تحت پوشش نظام بیمه ای قرار بگیرد و این نظام روی حمایت های لازم از خدمات توانبخشی کار کند. هم اکنون تعداد معدودی از انواع خدمات توانبخشی در کتاب ارزش های نسبی مشخص شده اند، ولی این کفایت نمی کند و دانشگاه هایی مانند ما که با بودجه دولتی فعالیت می کنند، ضرر ده هستند، مگر اینکه بیمه ها ما را حمایت کنند. و این، یکی از دلایل عدم تمایل به توسعه مراکز توانبخشی در کشور است و سرمایه گذاران با توجه به سنجه های ضعیف اعتباربخشی در این بخش ، تمایلی به سرمایه گذاری و توسعه مراکز خدمات توانبخشی در کشور ندارند.
دکتر خانکه ، در بخش دیگری از این نشست و در پاسخ به سئوالی، درباره نقش خیران سلامت در توسعه خدمات توانبخشی گفت: باید رویکرد خیران سلامت به این سمت تغییر کند، هرچند که هم اکنون در ساخت و تاسیس مراکز کودکان کم توان و یا خیریه ها نقش دارند، ولی کافی نیست ، باید خیران بصورت جدی و با توجه به محدودیت منابع دولتی، وارد این حوزه بشوند و ضمن توسعه مراکز توانبخشی ، در تهیه تجهیزات توانبخشی که وسایل گرانی محسوب می شوند ، کمک کنند. خیران می توانند در زمینه نگهداری بیماران روانی مزمن نیز که سالهاست در مرکز روانپزشکی رازی زندگی می کنند، حمایت و پشتیبانی داشته باشند.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی، به افتتاح خوابگاه جدید دانشجویی دانشگاه علوم بهزیستی اشاره کرد و اظهار داشت: این خوابگاه ، فردا توسط معاون فرهنگی – دانشجویی وزارت بهداشت افتتاح می شود تا ان شاالله با کنترل کرونا و بازگشایی خوابگاه ها، این خوابگاه نیز بتواند در خدمت دانشجویان عزیز دانشگاه که از اقصی نقاط کشور می آیند، باشد.
دکتر خانکه ، در مورد برنامه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در خصوص توسعه مرکز رشد دانشگاه نیز گفت: اولین مرکز رشد جامع خدمات توانبخشی کشور در این دانشگاه طراحی شده است و با همکاری و حمایت مالی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری (حدود 5 میلیارد تومان) ، مقدمات ساخت آن در شرف انجام است و امیدواریم بتوانیم تا سال آینده ، این مرکز را راه اندازی کنیم.
انتهای پیام/
تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور