• 1400/03/22 - 18:55
  • - تعداد بازدید: 1493
  • - تعداد بازدیدکننده: 87
  • زمان مطالعه : 13 دقیقه
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی؛

نقطه نظرهای رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری

در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، با دکتر"حمیدرضا خانکه " رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19 به گفت وگو نشستیم تا علاوه بر کسب نقطه نظرهای ایشان در این خصوص، هر چه بیشتر به اهمیت انتخابات ریاست جمهوری پی ببریم، که حاصل این گفت وگو از نظر می گذرد.

   در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، با دکتر"حمیدرضا خانکه " رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19 به گفت وگو نشستیم تا علاوه بر کسب نقطه نظرهای ایشان در این خصوص، هر چه بیشتر به اهمیت انتخابات ریاست جمهوری پی ببریم، که حاصل این گفت وگو از نظر می گذرد.


   خبرنگار وبدای دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در ابتدای این گفت وگو و به عنوان اولین سئوال از دکتر خانکه پرسید: از نظر جنابعالی، شرکت در انتخابات با چه هدفی انجام می شود؟


   دکتر خانکه رئیس دانشگاه در پاسخ به این سئوال، گفت: کشور ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران، دارای یک بعد جمهوریت و یک بعد، اسلامی است. ما با توصیه های اسلامی و مذهبی، تمایل داریم با مردم سالاری دینی، الگوی موفقی از تلفیق دین در زندگی و در سیاست داشته باشیم. مشارکت مردم در انتخابات، یعنی سهم داشتن در سرنوشت خودشان، انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات دیگر، بنوعی فرصت ایجاد می کند که ما مشارکت کنیم، سهم داشته و نقش خود را در سرنوشت خودمان، ایفاء کنیم. نمایندگان و نخبگان خودمان را حمایت کنیم تا مسیر اجرایی کشور و سکان اجرایی کشور را به دست بگیرند.


   وی افزود: بنابراین، هر ایرانی وظیفه دارد با هر دینی، آئینی، باوری و تمایلات سیاسی خودش در انتخابات مشارکت کند و هر کسی حق دارد که در چارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تمایلات متفاوتی داشته باشد. و با مشارکت همه در انتخابات، می توانیم نشان بدهیم که این کشور چقدر بالنده و قدرتمند است و نشان بدهیم که این کشور دارای فرهنگ غنی است و تاثیرگذار برای خود و دیگر کشورهای دنیا است.


   رئیس دانشگاه تصریح کرد: اگربه وضعیت کشورهای منطقه دقت کنیم، در میان این کشورها، بندرت مردم سالاری مشابه ایران را می بینیم و توسعه یافتگی مشابه ایران را نمی بینیم، و این خصوصیت را باید در انتخابات نیز نشان بدهیم که کشوری پیشرفته، برجسته و توسعه یافته ای هستیم.


*****


   سئوال دومی که مطرح شد: از نظر جنابعالی، چه ویژگی هایی را می توان برای رئیس جمهوری آینده در نظر گرفت؟


   دکتر خانکه در پاسخ گفت:  وقتی ما می خواهیم رئیس قوه مجریه و عالی ترین مقام بخش اجرایی کشور را انتخاب کنیم، باید فردی باشد که در وهله اول، از جنس مردم باشد، این فرد باید مسیر اجرایی را طی کرده باشد و در پست های مختلف تجربه کسب کرده باشد، علاوه بر اینکه دانش و تخصص کافی، و تحصیلات مناسب را دارد، مسیر کسب تجربه ، مسیر انجام فعالیت های اجرایی در سطوح مختلف را طی کرده باشد، دارای کارنامه ای موفق باشد، درد آشنا و صادق باشد، پایبند اصول باشد، ولایی باشد و حاکمیت نظام مقدس جمهوری اسلامی را بپذیرد.


   وی افزود: این فرد باید تعهد داشته باشد که به مشکلات مردم رسیدگی کند. بهرحال بواسطه شرایط تحریم و در برخی اوقات به دلیل سوء مدیریت هایی که اتفاق افتاده، عدم توجه به منابع داخلی و عدم استفاده از ظرفیت های داخلی، مردم  شرایط اقتصادی خوبی را طی نمی کنند، تورم افسار گسیخته ای داریم، وجود بیماری کووید در کنار تحریم ها و فشار قدرت های بزرگ دنیا، عرصه زندگی را برای مردم تنگ کرده و لذا فردی که مسئولیت ریاست جمهوری را می پذیرد،  باید تعهد داشته باشد که در وهله اول، نیازهای مردم را در اولویت بگذارد، و به اجرای برنامه هایی که در فعالیت تبلیغاتی اش اعلام می کند، متعهد باشد، اولویتش، زندگی و معیشت مردم باشد، اولویتش تسهیل زندگی بهتر برای مردم باشد، چرا که این مردم، لایق زندگی بهتر هستند و در کنار آن، ارتباطات بین المللی را با عزت توسعه بدهد، در جهت توسعه علمی و توسعه پایدار کشور تلاش کند، از خام فروشی پرهیز کرده و از منابع ملی صیانت کند و از فرهنگ کشور حمایت و دفاع کند.


*****


   از رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی سئوال شد که آیا رئیس جمهوری می تواند در به حداقل رساندن تاثیرات تحریم ها، سیاست های پولی و ارزی بر سیاست های بهداشت و درمان نقش داشته باشد؟


   دکتر خانکه در پاسخ به این سئوال، اظهار داشت:  به نظر من هر ایرانی می تواند نقش داشته باشد، رئیس جمهوری در عالی ترین جایگاه خود بیشترین اختیارات را دارد، قاعدتا رئیس جمهوری می تواند اینکار را انجام بدهد، نظام سلامت ایران، نظام بسیار پیشرفته و تاثیرگذاری است، حجم بسیاری از رضایتمندی مردم از مدیریت اجرایی کشور وابسته به نظام سلامت است.


  وی افزود: یکی از مهمترین مطالبات مردم در تمام دنیا و در ایران، مطالبات مربوط به سلامتشان است، بنابر این وقتی نظام سلامت با مدیریت اجرایی رئیس جمهوری که عالی ترین مقام اجرایی کشور است، بسمتی حرکت کند که نیازهای مردم را تامین کند، خدمات سلامتی در دسترس باشد، نابرابری در دسترسی به خدمات را کاهش بدهد، عدالت در سلامت را توسعه بدهد، از منابع و ظرفیت های داخلی استفاده کند، به جای تاکید بر درمان، بر پیشگیری تاکید کند، و اگر رفتار و شیوه زندگی مردم را، تغذیه سالم، هوای سالم، فعالیت بدنی مناسب و... را براساس الگوی زندگی ایرانی – اسلامی اصلاح کند، قاعدتا می تواند نیاز ما را به استفاده از منابع بیرونی، کاهش بدهد.


   وی تصریح کرد: هیچ کشوری نمی تواند بگوید که منحصرا و مستقلا قادر به اداره خود است، ما در یک جامعه جهانی زندگی می کنیم و باید ارتباطات همراه با عزت داشته باشیم. نظام سلامت هم در حوزه هایی وابسته به خارج از کشور است و ایرادی هم ندارد، تجهیزاتی وجود دارد که ما فعلا قادر به ساخت آنها نیستیم، ولی منابع و استعداد زیادی در داخل کشور وجود دارد که می توان از آنها بهره گرفت و وابستگی را به حداقل رساند. و حتی این امکان در کشور وجود دارد که در حوزه سلامت، صادرکننده خدمت باشیم و می توانیم تاثیرگذار برای کشورهای منطقه باشیم.


*****


   پرسش دیگری مبنی بر اینکه " به نظر جنابعالی، رئیس جمهوری چه حمایت مادی و معنوی می تواند از کادر درمانی کشور داشته باشد؟ ، در این گفت وگو مطرح شد.


   دکتر خانکه در پاسخ گفت: ما در کشور خودمان چالش های بزرگی را تجربه کردیم، چه دوران دفاع مقدس که مردم هشت سال برای حفاظت و صیانت از کشورشان سربازی کردند، و بعد وارد جنگ های اقتصادی و تحریم های مختلف شدیم، همه مردم درگیر شدند و در جنگ اخیر که در مقابله با کووید بود، نظام سلامت در صف اول بود و کارکنان نظام سلامت، از مقام عالی وزارت، معاونان، روسای دانشگاه ها و کارکنان نظام سلامت در کلیه سطوح، پرستاران و پزشکان سربازی کردند و با حداقل امکانات، ایثارگری کردند، و در شرایطی که دارو، واکسن و امکانات حفاظتی نبود، جنگیدند و عرصه را خالی نکردند.


   وی افزود: این درحالی است که در خیلی از کشورهای مترقی جهان دیده شد که کارکنان نظام سلامت، تحصن و اعتصاب کردند، و محیط کارشان را خالی گذاشتند، برای اینکه از منابع بیشتر منتفع بشوند، ولی همکاران ما با شجاعت و ایثار ایستادند، جنگیدند و صحنه را خالی نکردند و همچنان هم در این عرصه هستند.


   رئیس دانشگاه تاکید کرد که نقطه قوت کشور ما، داشتن یک نظام قوی سلامت و افرادی با باورهای قوی، میهن دوست، کشور دوست، و وابسته به عقاید و باورهای مذهبی است، و در عین حال که از این سرمایه انسانی حفاظت و صیانت می شود، باید حقوقشان تامین بشود، نیازهای اولیه شان تامین بشود، باید از آنان تقدیر مناسبی صورت بگیرد و اگر کسی آسیب دیده و یا شهادتی در خانواده اش پیش آمده، باید جبران مادی و معنوی بشود و حقوق این قشر باید تامین شود تا به بالندگی بیشتری برسیم.


   وی ادامه داد: نظام سلامت ایران، این توان را دارد که خدمات خودش را در کشورهای دیگر و با قیمت مناسب عرضه کند و یا حتی توریست سلامت داشته باشد و شاید درآمد از این بخش، کمتر از درآمد فروش نفت نباشد و عزت بیشتری هم برای ما ایجاد می کند، چرا که ما مجبور به خام فروشی نفت بوده و وابسته هستیم، ولی تخصص پزشکی را می توانیم در بالاترین شرایط ارائه بدهیم، مشارکت کنیم و گزارش خوبی را از فرهنگ غنی و فرهنگ پزشکی خودمان ارائه بدهیم.


*****


    خبرنگار وبدای دانشگاه همچنین از دکتر خانکه پرسید: با توجه به مسئولیت جنابعالی به عنوان رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19،  نظرتان در مورد نقش دولت آینده در تقویت شبکه بهداشتی کشور، ادغام خدمات توانبخشی در این شبکه، و ارتقای سلامت روانی و اجتماعی جامعه چیست ؟


   وی در پاسخ به این سئوال گفت:  30 درصد از مردم دنیا نیازمند خدمات توانبخشی هستند، 10 درصد مردم دنیا معلولند و ایران هم مستثنی نیست، از طرفی ما رشد سریع جمعیت سالمندی و متاسفانه کاهش جمعیت را در کشور داریم، یعنی ما افرادی داریم که نیاز به خدمات توانبخشی دارند و این نیازها، روز به روز در حال افزایش است.


   دکتر خانکه افزود: خدمات سطح اول که پیشگیری و بهداشت است، خدمات سطح دوم که درمان است، و حمایت از این بخش بخوبی در وزارت بهداشت نهادینه شده، ولی خدمات توانبخشی به درستی در دسترس مردم نیست، حمایت سیستم های بیمه ای از این خدمات کم است، تجهیزات و دستگاه ها تحت پوشش نظام سلامت قرار ندارد، بنابر این هزینه ها روز به روز افزایش پیدا می کند، پس دسترسی اقشار متوسط رو به پائین، به این خدمات کاهش پیدا می کند.


   وی تصریح کرد: توقع ما این است که دولت جدید، خدمات توانبخشی را در شبکه بهداشتی کشور ادغام کند، پوشش بیمه ای مناسب ایجاد کند، عدالت در تامین خدمات توانبخشی ایجاد شود، گسترش خدمات توانبخشی در کشور اتفاق بیافتد و مردم به همان راحتی که به خانه های بهداشت دسترسی دارند، باید بتوانند به خدمات توانبخشی و تشخیص اولیه مربوط به مشکلات و بیماری های معلول کننده و ناتوان کننده نیز دسترسی داشته باشند.


   رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19 درباره حوزه بعدی، یعنی "سلامت اجتماعی" اظهار داشت: بیش از 75 تا 80 درصد عوامل تاثیرگذار بر سلامت، در خارج از نظام سلامت است، مثل " سواد سلامت، فقر، تغذیه، هوای سالم، اقتصاد مناسب، اشتغال "، اینها فاکتورهایی هستند که بر سلامت مردم تاثیرگذار هستند. و اگر قرار باشد که ما یک جامعه سالم و پویا داشته باشیم، ابعاد سلامت نباید نادیده گرفته شوند، پیشنهاد ما این است که دولت جدید کمک کند و رصدخانه اجتماعی سلامت با محوریت دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی راه اندازی شود، ما دیده بانی در استان های مختلف داشته باشیم، شاخص ها و عوامل تاثیرگذار بر سلامت را شناسایی کنیم، رصد کرده و دیده بانی کنیم، و بتوانیم بموقع در قالب سیاست های ملی، امکان سیاستگذاری و مداخله را فراهم کنیم تا ان شاالله جامعه سالم تری داشته باشیم.


*****


   در ادامه، نظر دکتر خانکه درباره " نقش رئیس جمهوری و دولت آینده در تقویت بخش های آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها و بخصوص تقویت شرکت های دانش بنیان درجهت رفع نیازهای جامعه " را جویا شدیم.


   وی در این خصوص اظهار داشت:  ما متاسفانه سالانه شاهد خروج حجم زیادی از نخبگان از کشور هستیم، که تحت عنوان خروج نخبگان، مهاجرت نخبگان و یا فرار مغزها، از آن نام برده می شود. و براساس برآورد بانک جهانی، سالانه حدود 50 میلیارد دلار میزان خسارت ما ناشی از مهاجرت نخبگان به سایر کشورهاست، و این نخبگان در کشورهای دیگر، شکوفا می شوند، تولید ثروت و سرمایه می کنند، و در همان سیستم ها جذب می شوند، و تاسف بار است که هزینه آموزش و پرورش این افراد در ایران داده شده و باروری آنان در کشور دیگری اتفاق می افتد.


   رئیس دانشگاه افزود: دولت آینده باید به مهاجرت نخبگان فکر بکند، نه با بستن مرزها، بلکه با ایجاد جاذبه، با تامین نیازهای اولیه، با تامین اشتغال، با حمایت از تولید داخلی موثر، کارا و با کیفیت، مهاجرت نخبگان را کاهش بدهد و ما باید این نهال را حمایت کنیم. باید از شرکت های دانش بنیان حمایت واقعی بشود. دانشگاه ها می توانند نقش انکواتور را برای شرکت های دانش بنیان بازی کنند، که بیایند در دانشگاه ها حمایت بشوند و بعد از اینکه به رشد و بلوغ کافی رسیدند، وارد بازار کار بشوند، در بازار از آنها حمایت بشود، خرید از آنها، در اولویت قرار بگیرد، و شرکت هایی باشند که بتوانند در نهایت، ارتباطات بین المللی برقرار بکنند، هم انتقال تکنولوژی داشته و هم فروش محصولات و بازاریابی داشته باشند.


   وی تاکید کرد: این ظرفیت کاملا در کشور وجود دارد و همانطور که همیشه عرض کردم، کشور ایران، کشوری با ظرفیت و منابع بسیار است و مانند منبعی از انرژی و حرکت است. و دولت جدید، نه تنها که نباید مانع این حرکت و جوشش بشود، بلکه تسهیل کننده باشد تا منابع داخلی بتوانند خود را نشان بدهند.


   دکتر خانکه با اشاره به اینکه درصد تحصیلکرده و درصد نخبگان کشورمان نه تنها نسبت به کشورهای منطقه، بلکه در سطح بین الملل نیز بالاست، گفت: چرا ما توان استفاده از این ظرفیت را نداریم ؟ چرا از ظرفیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی در داخل کشورمان نمی توانیم برای حل مشکلاتمان استفاده کنیم ؟ چرا پژوهش در کشور ما، یک پدیده لوکس است ؟ و چرا پژوهش در خدمت صنعت و حل مشکلات جامعه نیست ؟ چرا دانشگاه ها گاها منفک از نیازهای اجتماعی هستند ؟


   وی افزود: بلکه باید یک دوستی بین مراکز آموزشی و پژوهشی، نیازهای جامعه و نیازهای بین المللی برقرار بشود، آموزش ما باید مبتنی بر نیاز جامعه باشد، مدرک گرایی باید کاهش پیدا کند، نظام ارتقاء باید مبتنی بر تاثیر و حل مشکلات ملی باشد، نباید فقط در پی تولید مقاله باشیم و یا مسیری درست کنیم که فقط افرادی وارد شده و فارغ التحصیل بشوند. چرا که هم فسادآور بوده و هم تولید سرمایه نخواهد داشت.


    به عقیده وی، باید دانشگاه ها جدی گرفته شوند، مراکز آموزشی و پژوهشی حمایت بشوند، و در عین حال که انتظار داریم تا مسایل ما را حل کنند، مورد حمایت نیز قرار بگیرند و " پژوهش " را به عنوان یکی از ضروریات در سطح تصمیم گیری و مدیریت کوچک و کلان در نظر بگیریم.


   در نهایت، رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در پایان این گفت وگو تاکید کرد که شرکت در انتخابات، هم حق و هم وظیفه همه ایرانیان است، آزادی و امکاناتی که در کشورمان داریم، به راحتی بدست نیامده، ما از کشوری که سالها تحت سیطره حکومت ستم شاهی بوده شروع کردیم، تصمیم گرفتیم تا سرنوشتمان را عوض کنیم، آمدیم با محوریت امام (ره) و بعد، با رهبر معظم انقلاب اسلامی مداخله کردیم، سعی کردیم و در این مسیر خطاهایی هم حتما داشتیم. هیچکس با کشورش قهر نمی کند، ما کشورمان را دوست داریم، پای کشورمان ایستادیم، همه باید در انتخابات مشارکت کنیم و همه در ساخت و توسعه کشورمان نقش داشته باشیم.


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور


  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 19358
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: