• 1398/12/01 - 14:25
  • - تعداد بازدید: 8631
  • - تعداد بازدیدکننده: 107
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
مدیر طرح تحقیقاتی کشوری « تعیین جایگاه استفاده از آزمایش NIPT در غربالگری ناهنجاری‌های کروموزومی در سه ماهه اول بارداری» :

اجرای تکنیک های جدید علمی در ایران، نیاز به بررسی و مطالعه در میان جمعیت ایرانی دارند

مدیر طرح تحقیقاتی کشوری « تعیین جایگاه استفاده از آزمایش NIPT در غربالگری ناهنجاری‌های کروموزومی در سه ماهه اول بارداری» امروز (پنجشنبه) در همایش علمی مربوط به اجرای این طرح، گفت: تکنیک های جدید علمی دنیا پیش از اجرا در ایران، باید مورد بررسی و مطالعه در میان جمعیت ایرانی قرار بگیرند.


  مدیر طرح تحقیقاتی کشوری « تعیین جایگاه استفاده از آزمایش NIPT در غربالگری ناهنجاری‌های کروموزومی در سه ماهه اول بارداری» امروز (پنجشنبه) در همایش علمی مربوط به اجرای این طرح، گفت: تکنیک های جدید علمی دنیا پیش از اجرا در ایران، باید مورد بررسی و مطالعه در میان جمعیت ایرانی قرار بگیرند.


    به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر حمیدرضا خرم خورشید افزود: هدف اول کمپانی های غربی که معمولا ارائه دهنده تکنیک های جدید هستند، بیشتر مسایل اقتصادی است ، لذا برای جلوگیری از صرف هزینه های سنگین و درگیری بیهوده جامعه با این مسایل، باید پیش از اجرا، دقیقا مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرند.


    وی اظهارداشت: متخصصان کشورهای پیشرفته دنیا از سال 2010 میلادی، از تست NIPT برای تشخیص ناهنجاری های پیش از تولد استفاده می کنند و متخصصان ایرانی نیز طی سالهای اخیر این تست را برای تشخیص سلامتی جنین بکار می برند، درصورتی که انتخاب و انجام این تست باید اصولی و برای موارد خاص اجرا شود وگرنه مشکلاتی را بلحاظ هزینه زیاد آن برای مادران باردار و جامعه ایجاد می کند که لزومی به انجام آن نبوده است.


    این متخصص ژنتیک پزشکی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی که ریاست پانل " مروری بر طرح های غربالگری کشوری و بین المللی " را نیز بعهده داشت، افزود: در طرح تحقیقاتی « تعیین جایگاه استفاده از آزمایش NIPT در غربالگری ناهنجاری‌های کروموزومی در سه ماهه اول بارداری» ، ناهنجاری های کروموزوم های 21، 13 و 18 مورد بررسی قرار می گیرد، و این غربالگری با دریافت دو نمونه از خون مادر و سونوگرافی آغاز می شود.


    دکتر خرم خورشید در توضیح چگونگی اجرای طرح برای مجریان آن در مناطق تحت پوشش و متخصصان رشته های مرتبط، گفت:  در این طرح تحقیقاتی که یک سال بطول می انجامد، از چهار روش برای تعیین جایگاه استفاده از آزمایش NIPT در غربالگری ناهنجاری های ژنتیکی جنین در میان 10 هزار و 300 مادر باردار  استفاده می شود و براساس شرایط  مادر و نتیجه هر یک از آزمایش ها ، انجام آزمایش های تخصصی تر به مادر پیشنهاد می شود ، و در این طرح مطالعاتی، بررسی می شود که چه افرادی واقعا نیازمند به انجام تست NIPT هستند.


    وی با ارائه توضیحات کاملا تخصصی و دلیل اجرای هر یک از روش ها بلحاظ علمی، تصریح کرد: خط اول غربالگری باید آزمایش خون (روش بیوشیمیایی) و سونوگرافی باشد و در صورت احتمال خطر بیشتر بلحاظ بیماری در جنین، از تست NIPT  استفاده شود تا نتیجه نهایی و قطعی، بدست آید.


    وی در مورد چهار روش در انجام غربالگری، افزود: روش اول صرفا آزمایش خون مادر باردار (روش بیوشیمیایی) است ، روش دوم آزمایش خون مادر و سونوگرافی چین های پس سر جنین (NT)  می‌باشد، روش سوم شامل چهار تست بیوشیمیایی و بررسی سونوگرافی چین های پس سر جنین ، و در روش چهارم نیز از چهار تست بیوشیمیایی،  سونوگرافی چین های پس سر جنین (NT) و بررسی جریان خون ورید نافی (DV ) استفاده می شود تا احتمال بیماری را در جنین مورد بررسی قرار بدهد.


    وی تصریح کرد که با انجام این غربالگری ، پیش بینی می شود که شاید پنج درصد از مادران باردار به سمت انجام تست NIPT   و یا آمینوسنتز ، هدایت شوند.


    دکتر خرم خورشید همچنین به مزایای انجام " سونوگرافی جنین " اشاره کرد و از اهمیت انجام " سونوگرافی جنین " که سبب افزایش آگاهی متخصصان نسبت به وضعیت جنین خواهد شد، گفت.


    وی تاکید کرد که اجرای مرحله به مرحله چهار روش غربالگری ، علاوه بر اینکه بنفع مادران باردار و جنین آنان خواهد بود، متخصصان علوم آزمایشگاهی، متخصصان زنان ، وزارت بهداشت و موسسات بیمه گر نیز ذینفعان اجرای این طرح خواهند بود.


    مدیر طرح کشوری « تعیین جایگاه استفاده از آزمایش NIPT در غربالگری ناهنجاری‌های کروموزومی در سه ماهه اول بارداری»، با استفاده از پاورپوینت و نمودارهایی که در اختیار شرکت کنندگان قرار داد، گفت: پیش بینی می شود که در مجموع،  10/2 تا 10/5 درصد کل مادران باردار، تست NIPT  انجام دهند و 0/5 درصد از کل مادران باردار که وضعیت پرخطری داشته باشند، نیاز به تست آمینوسنتز پیدا کنند.


    دکتر خرم خورشید، افزود: این طرح برای مادران باردار  بصورت رایگان انجام می شود و در واقع بین 1020 تا 1050 مادر باردار ، مورد آزمایش NIPT  قرار می گیرند که نتایج آن به متخصصان پریناتولوژی ارائه می شود.


   وی همچنین ، شرایط عدم پذیرش برخی از گروه های مختلف مادران باردار  را برای متخصصان و کارشناسان شرکت کننده که اکثرا مجریان طرح کشوری در استان ها و شهرستان تحت پوشش طرح هستند، تشریح کرد.


   گفتنی است، اجرای طرح کشوری « تعیین جایگاه استفاده از آزمایش NIPT  در غربالگری ناهنجاری های کروموزومی در سه ماهه اول بارداری » از صبح امروز (پنجشنبه) همزمان با برگزاری همایش دو روزه  مربوط به آن، در 9 استان و شهرستان کشور آغاز شد.


    این طرح ملی تحقیقاتی ، با حمایت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، توسط دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و با همکاری موسسه پزشکی نسل امید و دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و اصفهان  در 9 استان و شهرستان (تهران، اصفهان، خراسان رضوی، چهارمحال بختیاری، همدان، قزوین، البرز و گیلان و همچنین شهر کاشان)  اجرا می شود.


    به منظور آشنایی افراد ذیربط  و مجریان این مطالعه کشوری و همچنین سایر متخصصان و کارشناسان فعال در این حوزه، همایش علمی و کارگاه‌های آموزشی مرتبط با طرح، طی امروز و فردا (روزهای اول و دوم اسفندماه جاری) با حضور معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با شرکت جمع کثیری از متخصصان و کارشناسان رشته های ذیربط در سالن اجتماعات شهید احمدی روشن دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار شده است.


    این همایش علمی که یک روز به مباحث علمی بصورت تئوری و روز دوم (جمعه ) به برگزاری کارگاه های تخصصی اختصاص دارد، برای شرکت کنندگان خود ( متخصصان و کارشناسان رشته های " زنان و زایمان، پریناتولوژی، ژنتیک پزشکی، رادیولوژی، اطفال و نوزادان، پاتولوژی، علوم آزمایشگاهی، پزشکی قانونی، روانپزشکی، پزشک عمومی، مامایی، پزشکی مولکولی، بیوشیمی بالینی، ژنتیک انسانی، اپیدمیولوژی، انفورماتیک پزشکی، فناوری اطلاعات سلامت و اقتصاد بهداشت " ) ، 9/5 امتیاز بازآموزی در نظر گرفته است.


   برگزاری چهار پانل تخصصی تحت عناوین « مروری بر طرح های غربالگری کشوری و بین المللی، پریناتولوژی – سونوگرافی و آزمایشگاه ، ژنتیک و پانل اتوپسی و متابولیک » و چهار کارگاه  آموزشی با عناوین « تفسیر نتایج غربالگری به روش Contingent NIPT ، نرم افزار طرح ، سونوگرافی و پریناتالوژی » ، برنامه های این همایش تخصصی را تشکیل می دهد، ضمن آنکه شرکت کنندگان از تجربیات  بنیان گذار  انجمن بین المللی پزشکی جنین که این مطالعه را در میان 300 هزار مادر باردار در انگلیس انجام داده است، استفاده می کنند.


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور


 

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 16250
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: