• 1398/04/02 - 18:04
  • - تعداد بازدید: 6944
  • - تعداد بازدیدکننده: 76
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
دبیر علمی نخستین کنگره ملی " چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی ":

برخی از چالش های حقوقی بیماران روانپزشکی در پیش نویس قانون " سلامت روان " پیش بینی شده است

دکتر "مهدی نصر اصفهانی" دبیر علمی نخستین کنگره ملی " چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی " امروز (یکشنبه) در نشست با خبرنگاران رسانه های همگانی گفت: برخی از چالش های حقوقی بیماران روانپزشکی در پیش نویس قانون " سلامت روان " که هم اکنون در دستور کار هیات دولت قرار دارد، پیش بینی شده است.


گالری تصاویر


    دکتر "مهدی نصر اصفهانی" دبیر علمی نخستین کنگره ملی " چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی " امروز (یکشنبه) در نشست با خبرنگاران رسانه های همگانی گفت: برخی از چالش های حقوقی بیماران روانپزشکی در پیش نویس قانون " سلامت روان " که هم اکنون در دستور کار هیات دولت قرار دارد، پیش بینی شده است.


    به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، نخستین کنگره ملی " چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی " از تاریخ پنجم تیرماه جاری بمدت سه روز به همت انجمن " حمایت از بیماران اسکیزوفرنیا (احبا) "، و  با حضور  متخصصان و کارشناسان حوزه سلامت روان و حوزه های توانبخشی و حقوقی و قضایی، در سالن اجتماعات شهید احمدی روشن دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار می شود.


    دکتر "نصر اصفهانی" دبیر علمی این کنگره افزود: چالش های جدی در خصوص مسایل حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی وجود دارد که امیدواریم با تسریع در روند بررسی پیش نویس قانون سلامت روان و تبدیل آن به لایحه و طرح در مجلس شورای اسلامی، شاهد تصویب این قانون و اجرای آن در جهت رفع بخشی از مشکلات حقوقی و خلاء های قانونی در ارتباط با بیماران روانپزشکی باشیم.


     وی با طرح این سئوال که آیا قوانین موجود، کرامت انسانی بیماران روانپزشکی را حفظ می کند؟، تصریح کرد: نخستین کنگره ملی " چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی "، این قوانین را به چالش می کشد و با توجه به اینکه جامعه روانشناسان و جامعه حقوقدانان، هر یک به تنهایی نمی توانند این چالش ها را حل کنند، باید همه با هم و در کنار یکدیگر، راهکارهای لازم برای حل این مشکلات را پیدا کنیم.


    وی ضمن بیان محورهای کار این کنگره ملی، بخشی از چالش های قانونی در ارتباط با بیماران روانپزشکی را نیز توضیح داد.


    وی به محور " تحولات بستری و درمان اجباری " اشاره کرد و گفت: بستری اجباری در کشور ما، قانون ندارد و تنها مرجعی که دستور بستری اجباری می دهد، قوه قضائیه و دادستان است اما در دیگر کشورهای دنیا، راهکارهایی برای آن اندیشیده شده است.


   وی همچنین با اشاره به موضوع " تحولات مسئولیت کیفری و غیرکیفری " بعنوان یکی از محورهای کار کنگره، اظهارداشت: بیماران کیفری، بیمارانی هستند که جرمی را مرتکب شدند و مراکز خاصی نیز برای نگهداری آنان وجود دارد که به آنجا منتقل می شوند، اما آیا وضعیت موجود در خصوص این بیماران مطلوب است یا نه ، و چه راهکارهایی برای بهبود وضعیت آنان می توان در نظر گرفت.


     دکتر نصر اصفهانی، " بررسی قوانین قیمومیت " را از دیگر محورهای این کنگره کشوری ذکر کرد و افزود: شاید 70 یا 80 سال است که قوانین مربوط به قیمومیت بصورت ثابت مانده است درصورتی که درباره صلاحیت قیم و مادام العمر بودن اجرای این قانون در مورد بیماران روانپزشکی، نقطه نظرهای بسیاری وجود دارد.


   دبیرعلمی کنگره ملی " چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی "، یکی دیگر از اهداف این کنگره را " بررسی واژگان مشترک میان کارشناسان علمی حوزه پزشکی با قوه قضائیه " (مانند " جنون ")، و مسایل پیرامون این واژگان ذکر کرد.


    وی خلاء های قانونی در ارتباط با کودکان و نوجوانان بیمار را از دیگر چالش ها و محورهای این کنگره عنوان کرد و افزود: مثلا طبق قوانین کشوری، حضانت کودک تا 7 سالگی با مادر است، اما در مورد کودکان و نوجوانان بیمار روانپزشکی، اجرای این قانون با وجود قیمی جدای از مادر بیمار، مشکلاتی را به همراه دارد.


    این استاد دانشگاه با ابراز خشنودی از اینکه گروه های مختلف متخصصان در حوزه های مرتبط با بیماران روانپزشکی برای نخستین کنگره " چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی " مقاله ارائه دادند، ادامه داد: این استقبال خوب متخصصان، نشان دهنده احساس نیاز همه گروه های مرتبط با این دسته از بیماران، به یک هم اندیشی و همکاری نزدیک جهت رفع مشکلات حقوقی و اجتماعی این بیماران است.


  ******


    دکتر " فرنگیس کاظمی " عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و نایب رئیس هیات مدیره انجمن احبا ، در بخش دیگری از این نشست خبری، نقش خانواده بیماران را مورد توجه قرار داد و گفت: یکی از محورهای کنگره به " نقش خانواده بیماران در فرآیند قضایی " اختصاص دارد چرا که این خانواده ها بطور ناگهانی با بیماری عزیزانشان مواجه می شوند که سبب فشار روانی و آسیب آنان نیز خواهد شد.


   وی با اشاره به بخشی از فعالیت انجمن احبا خاص خانواده بیماران روانپزشکی، افزود: با تمام تلاشی که برای بهبود وضعیت بیمار و حمایت های عاطفی، درمانی و مالی از خانواده ها از طریق انجمن احبا می شود، اما این خانواده ها نیاز دارند که مورد حمایت های حقوقی و قانونی قرار بگیرند تا بیماران نیز بواسطه فرصت هایی که در اختیار خانواده هایشان قرار می گیرد، بتوانند انگیزه پیدا کرده و در اجتماع حضور فعالی داشته باشند.


******


    دکتر " تهمورث بشیریه " عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، مدیرعامل انجمن حقوق شناسی و عضو کمیته علمی کنگره مذکور، نیز در این نشست، گفت: این کنگره در ارتباط با بیماران دچار انواع اختلالات اعصاب و روان است که طیف وسیعی را شامل می شود و با اضافه کردن آمار اعضای خانواده های آنان، مسایل قشر بزرگی از جمعیت کشور را مورد توجه قرار می دهد.


   وی به ابعاد حقوقی این رویداد ملی اشاره کرد و  افزود: کنگره درصدد است که مسایل حقوقی این بیماران بلحاظ کیفری و غیر کیفری مورد بررسی قرار بگیرد چرا که ابعاد مختلف در ارتکاب جرم مطرح است، اینکه فرد در زمان ارتکاب جرم، بیمار بوده ، یا پس از ارتکاب جرم، بیمار شده و ارزیابی هایی که برای تعیین وضعیت او لازم است، و اینکه آیا جامعه از مجازات او، منتفع می شود یا خیر ، آیا مجازات بر وخامت حال فرد تاثیرگذار است یا خیر ؟ ، همه این شرایط نیاز به بررسی و ارائه راهکار دارد.


    دکتر بشیریه اظهارداشت: در حوزه پیشگیری از جرم و آسیب های اجتماعی، "بستری اجباری" چگونه باید مورد توجه قرار بگیرد که شامل چالش های حقوق بشری نشود و یا در بحث " توانایی فرد و اهلیت او " ، از نظر حقوقی بیماران روانپزشکی برای انعقاد قراردادها و یا امور خود نیاز به قیم دارند، در صورتی که هم اکنون با موازین علمی در تناقض است  و باید راهکار آن مورد بررسی قرار بگیرد.


    وی تصریح کرد: تاکنون این مشکلات وجود داشته اما هیچگاه حقوقدانان و متخصصان سلامت روان، با هم و بطور هماهنگ به این موضوعات نپرداخته اند، بلکه هر کدام از زاویه تخصص خودشان، به این مسایل توجه کردند که البته  پیشرفت هایی هم صورت گرفته، اما کافی نیست.


    این حقوقدان، به حقوق بیمه و حقوق کار در مورد بیماران روانپزشکی اشاره کرد و افزود: انگی که به این افراد زده می شود، در اشتغال آنان تاثیر منفی دارد که باید از بعد حقوق کار ، به آن پرداخت.


    وی در نهایت، با اشاره به پیش نویس قانون " سلامت روان " که در  دستور کار هیات دولت قرار دارد و با اجرای آن ، بخشی از این مشکلات رفع خواهد شد، گفت: خوشبختانه رویکرد خوبی در دولت و کمیسیون لوایح نسبت به این قانون وجود دارد، وزیر دادگستری و معاون حقوقی رئیس جمهوری پیگیر این موضوع هستند و امیدواریم رویکرد این مقامات، به حل مشکلات حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی کمک کند.  


    وی در پایان سخنانش همچنین  افزود: با توجه به اهمیت کنگره در دستیابی به درک مشترک از شرایط بیماران روانپزشکی در حوزه های سلامت و قضایی، با مقامات قوه قضائیه مذاکره شده تا امتیاز بازآموزی برای قضات شرکت کننده در کنگره قائل شوند، علاوه بر اینکه دانشکده های حقوق دانشگاه های  علامه طباطبایی، شهید بهشتی و تهران، و نهاد هایی از حوزه قضایی همچون اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران، انجمن حقوق شناسی، سازمان پزشکی قانونی کشور، در برگزاری این کنگره مشارکت کرده اند.


    گفتنی است، شش سمپوزیوم تخصصی و سه کارگاه تخصصی با شرکت مددکاران اجتماعی، روانشناسان، روانپزشکان، پزشکان قانونی، پرستاران و متخصصان حوزه های توانبخشی و حقوقی، در این کنگره برگزار می شود و  23 مقاله بصورت سخنرانی و 16 مقاله بشکل پوستر، به شرکت کنندگان ارائه خواهد شد.


    این کنگره کشوری که با حضور قائم مقام وزارت بهداشت و یکی از اعضای کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی گشایش می یابد، برای شرکت کنندگان خود در تمامی گروه های تخصصی مرتبط با موضوع (روانپزشکان، پزشکان عمومی، پزشکان قانونی، روانشناسان، مددکاران اجتماعی، متخصصان حوزه توانبخشی، سالمندی، وکلا، قضات و...)، امتیاز بازآموزی از 4/5 تا 14 امتیاز را در نظر  می گیرد.


    نخستین کنگره ملی "چالش های حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی" ، علاوه بر داشتن حمایت دانشگاه ها، دانشکده ها، سازمان ها و مراکز تحقیقاتی مرتبط با حوزه های سلامت روان و  قضایی، از سوی نهادهای غیردولتی و مردم نهاد مانند " انجمن  روانشناسی ایران، انجمن علمی روانپزشکان ایران، انجمن حقوق شناسی، انجمن مددکاران اجتماعی ایران ، انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران، شبکه ملی پیشگیری از بیماری های غیرواگیر، موسسه پرتو آرامش زندگی و خانه اندیشمندان علوم انسانی "  نیز مورد حمایت قرار گرفته است.


انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور


 

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 14660
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: