توسط محققان مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ؛
تکنولوژی بسیار پیشرفته توالی یابی نسل جدید ژنوم (NGS) به کشور منتقل شد
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی امروز (دوشنبه) اعلام کرد: محققان این مرکز تحقیقاتی پیشرو با اجرای پروژه علمی- فناوری " ایرانوم " در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، موفق به انتقال تکنولوژی بسیار پیشرفته توالی یابی نسل جدید ژنوم (NGS ) به کشور شدند.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی امروز (دوشنبه) اعلام کرد: محققان این مرکز تحقیقاتی پیشرو با اجرای پروژه علمی- فناوری " ایرانوم " در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، موفق به انتقال تکنولوژی بسیار پیشرفته توالی یابی نسل جدید ژنوم (NGS ) به کشور شدند.
به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، پرفسور" حسین نجم آبادی " در جمع خبرنگاران رسانه های همگانی درباره این تکنولوژی گفت: هم اکنون کشور ما به عنوان اولین کشور منطقه، این تکنولوژی را در اختیار دارد و بصورت online در دسترس محققان کشورمان قرار داده است.
وی افزود: این تکنولوژی از سال 2009 میلادی (1388) در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا مورد استفاده محققان بود و دستاوردهای آن را مشاهده می کردیم و با استفاده از این تکنولوژی ، موفق به شناسایی علل ژنتیکی کم توانی های ذهنی، ناشنوایی ، بیماریهای عضلانی و سایر بیماریهای ارثی تک ژنی شدیم که نتایج آن در ژورنال معتبر Nature برای اولین بار به چاپ رسید.
پرفسور نجم آبادی اظهارداشت: در ادامه این فعالیت ، در سال 1394 با توجیه مسئولان نسبت به اهمیت اجرای این پروژه که مورد حمایت معاونت تحقیقات وزارت بهداشت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفت، انتقال آن در قالب پروژه تحقیقاتی آغاز شد و توسط محققان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اجرا شد که هفته آینده نیز فاز اول آن با حضور مقام وزارت بهداشت و معاون علمی – فناوری ریاست جمهوری افتتاح می شود.
بگفته وی ، فاز اول این پروژه بعنوان یک پایگاه جمعیتی از تغییرات ژنوم جمعیتی در کشور به نام " ایرانوم " است که با آدرس www.iranome.ir در دسترس تمامی محققان ، محققان و پزشکان قرار دارد.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی توضیح داد: این پایگاه ، هم اکنون شامل داده های مربوط به ژنوم 800 فرد سالم با ویژگی های مشخص از هشت قوم ایرانی (فارس ، آذری ، لر، کرد، عرب ، بلوچ ، ترکمن و جزایر خلیج فارس ) می شود که از هر کدام یک صد نفر مورد مطالعه قرار گرفته و اطلاعات آنان بدون نام و مشخصات شخصی ، بلکه بصورت کدگذاری شده در این پایگاه ثبت شده است.
دکتر نجم آبادی افزود: این اطلاعات در واقع ملاک مقایسه تغییرات ژنتیکی افراد در جمعیت های مختلف کشورمان است تا با مطالعه و مقایسه آنها ، بسرعت به راه های پیشگیری ، تشخیص و درمان بیماری های ژنتیکی پی ببریم.
وی اظهارداشت: سابق بر این ، امکانات محدود مراکز تحقیقاتی و پیشرفته ترین آزمایشگاه ها در کشور، اجازه تشخیص سریع بیماری های ژنتیکی را نمی داد اما هم اکنون با استفاده از داده های جمعیتی ، می توان تغییر ژنتیکی که باعث بیماری در افراد شده است را تشخیص بدهیم.
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تصریح کرد: با اجرای پروژه ملی ایرانوم که از صفر تا صد آن توسط محققان توانمند این مرکز انجام شده است ، چند هدف پیگیری شده است.
پرفسور نجم آبادی که دارای کرسی پژوهشی کشوری است ، افزود: برای دستیابی به یک تغییر بیماری زا در یک ژن از میان 24 هزار ژن ، نیاز به اطلاعات ژنوم جمعیتی داریم تا از بین تغییرات ، تغییری را کشف کنیم که سبب بیماری در فرد شده است.
وی همچنین ادامه داد: بنابر این ، اطلاعات و داده های ژنوم جمعیتی در این پایگاه ، زیرساخت های مطالعاتی را فراهم کرده است که به تشخیص ، پیشگیری و یا درمان بیماری ها کمک شایانی می کند و سرعت را در روند تشخیص بیماری ها بخصوص بیماری های نادر و بیماری هایی که عارضه های آنها شدید هستند، بالا می برد که با تشخیص درست و درمان بموقع ، از درد و رنج بیماران کاسته شود.
وی با تاکید بر اینکه مردم ما لایق بهترین ها هستند ، گفت: در انتقال این تکنولوژی ، برغم همه محدودیت ها و موانع بین المللی در اثر تحریم ها، بهترین تکنولوژی به روز دنیا بلحاظ تجهیزات پیشرفته و مورد نیاز با کمترین هزینه (حدود پنج میلیارد و 600 میلیون تومان)، وارد کشور شده است.
وی ، تربیت نیروی متخصص و کارآمد را بخش دیگر اجرای این پروژه عنوان کرد و افزود: پس از سپردن این مسئولیت به مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، طی هشت سال گذشته با دعوت از اساتید برجسته این رشته به کشور، برگزاری کارگاه های متعدد و نیز بازدید از مراکز علمی شناخته شده در کشورهای مختلف نسبت به تجهیز این مرکز مطابق با استانداردهای به روز بین المللی بلحاظ تجهیزات و نیروی انسانی متخصص اقدام شده است.
وی ، توانمندسازی دیگر مراکز تحقیقاتی کشور در این زمینه را نیز از جمله اهداف اجرای این پروژه ملی ذکر کرد و ادامه داد: مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی می تواند نسبت به آموزش محققان دیگر مراکز تحقیقاتی تمامی دانشگاه های کشور اقدام کند تا با افزایش اطلاعات و داده های بیشتر جمعیتی در مطالعات ژنتیکی ، تشخیص ، پیشگیری و درمان بیماری ها بویژه بیماری های نادر موفق عمل کنیم و از کشورهای پیشرفته دنیا در زمینه پزشکی و سلامت جامعه خود عقب نمانیم.
******
" ایرانوم " بعنوان افتخار ملی، کشور را درعدم وابستگی به اطلاعات محققان دیگر کشورها و تسریع در تشخیص بیماری ها و درمان آنها در جامعه کمک می کند
پرفسور" کیمیا کهریزی " عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و معاون مرکز تحقیقات ژنتیک این دانشگاه نیز در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: " ایرانوم " یکی از افتخارات ملی است که در فاز اول نیز عدم وابستگی به اطلاعات محققان دیگر کشورها را سبب شده و از همه مهمتر، تشخیص بیماری های ژنتیکی بخصوص بیماری های نادر و درمان آنها در کشور را سرعت می بخشد.
وی افزود: نتایج اجرای این پروژه کاملا به خانواده های ایرانی برمی گردد و با دستیابی به تغییرات ژنتیکی بیماری زا، از بروز بیماری ها و معلولیت های مختلف بویژه در ازدواج های فامیلی جلوگیری کرده، ودر نهایت ، در ارتقای سلامتی نسل آینده کشور ، کاهش آلام جسمی و روانی خانواده ها و همچنین کاهش هزینه های کشور در قبال درمان و توانبخشی بیماران، موثر است.
دکتر کهریزی ادامه داد: 800 فرد انتخاب شده از هشت قوم و نژاد ایرانی در کشوربه عنوان افراد سالم و نمونه در این پایگاه، دارای 35 سال سن به بالا و همچنین دارای دو نسل از همان قوم هستند ، ضمن آنکه دارای ویژگی های جسمی (براساس آزمایش های انجام شده) و ژنتیکی می باشند که هیچکدام از آنان با نام و مشخصات شخصی ، در پایگاه ایرانوم ثبت نشده اند بلکه اطلاعات و داده های ثبت شده در ایرانوم ، کدگذاری شده و در خدمت علم پزشکی ، پیشگیری ودرمان بیماری ها هستند.
لازم به ذکر است ، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی از جمله دانشگاه های علوم پزشکی کشور و تحت نظارت وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی می باشد.
انتهای پیام /
تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور