• 1400/01/11 - 23:15
  • - تعداد بازدید: 1546
  • - تعداد بازدیدکننده: 66
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی؛

دبیرخانه " رصدخانه اجتماعی کووید 19 "، با مسئولیت دکتر مهرداد فرخی تشکیل می شود

دکتر حمیدرضا خانکه رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19 روز سه شنبه ضمن تشکیل اولین جلسه رصدخانه با حضور مدیران و اعضای هیات علمی گروه های آموزشی و مراکز تحقیقاتی حوزه سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، اعلام کرد که دبیرخانه این رصدخانه، با مسئولیت دکتر مهرداد فرخی معاون توسعه مدیریت دانشگاه، تشکیل می شود.

   دکتر حمیدرضا خانکه رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19 روز سه شنبه ضمن تشکیل اولین جلسه رصدخانه با حضور مدیران و اعضای هیات علمی گروه های آموزشی و مراکز تحقیقاتی حوزه سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، اعلام کرد که دبیرخانه این رصدخانه، با مسئولیت دکتر مهرداد فرخی معاون توسعه مدیریت دانشگاه، تشکیل می شود.


   به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دکتر خانکه با مروری بر آخرین وضعیت شیوع کووید 19 در کشور، به ابلاغ مقام عالی وزارت بهداشت و واگذاری مسئولیت " رصدخانه اجتماعی کووید 19 " به دانشگاه اشاره کرد و افزود: تاثیرات ابعاد اجتماعی و روانی این موضوع بر مدیریت و کنترل بیماری کرونا در ایران و دیگر کشورهای جهان، بسیار حائز اهمیت است.


    وی اظهار داشت: اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی همه گروه های آموزشی و مراکز تحقیقاتی حوزه های رفاه و سلامت اجتماعی دانشگاه در فعالیت های دبیرخانه رصدخانه و  ماموریت های آن مشارکت خواهند کرد و چهار محور ماموریتی قید شده در ابلاغ مقام عالی وزارت مورد توجه قرار می گیرد.


    دکتر خانکه، درباره محور اول این ابلاغ، که بررسی ابعاد اجتماعی کووید 19 را مورد توجه قرار داده، گفت: تاکنون ابعاد اجتماعی کووید 19 ، کمتر مورد توجه سیاست گذاران در سطح ملی و بین المللی قرار گرفته  و لازمست شواهد علمی معتبر و قابل اعتمادی توسط نخبگان این حوزه تولید و در اختیار ستاد ملی کرونا قرار گیرد. چرا که نتایج این مطالعات می تواند، بر مداخلات و تصمیم سازی دولتمردان تاثیر داشته باشد.


    رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، درباره محور دوم این ابلاغ، که نظرسنجی از جامعه نسبت به واکسیناسیون کووید است، اظهار داشت: این پروژه توسط کارشناسان و اعضای هیات علمی این دانشگاه، از اواخر اسفندماه سال گذشته آغاز شده و نتایج اولیه آن تا آخر فروردین ماه جاری برای وزارت بهداشت ارسال می شود و دائما این نظرسنجی در ابعاد بزرگتر انجام و مورد بررسی قرار می گیرد.


   وی، افزود: ضمن آنکه کتاب " مدیریت جامع خطر رخدادهای بیولوژیک در نظام سلامت، با تاکید بر کووید 19 " توسط متخصصان و اعضای هیات علمی این دانشگاه  و سایر مراکز علمی تدوین شده و با تایید مقام عالی وزارت، چاپ و منتشر خواهد شد.


   دکتر خانکه، برگزاری دو کهورت " گذشته نگر و آینده نگر" را برای اجرای محور سوم این ابلاغ (بررسی تاثیرات مداخلات ملی و مصوبات ستاد ملی کرونا در ابعاد اجتماعی) پیشنهاد داد و گفت: در نهایت، تبدیل نتایج مطالعات به شواهد علمی که در چهارمین مورد از این ابلاغ مورد توجه قرار گرفته است، اجرا خواهد شد تا سیاستگذاران، برنامه ریزان و مجریان برنامه ها بتوانند با استفاده از این شواهد علمی، مداخلات بهتر و تاثیرگذارتری را داشته باشند.


   وی افزود: کمیته کشوری رصدخانه اجتماعی کووید 19 نیز با ابلاغ مقام عالی وزارت بهداشت و با مشارکت  نمایندگان دانشگاه های مرتبط به حوزه سلامت اجتماعی در وزارت علوم و بهداشت، مراکز علمی و تحقیقاتی، سازمان ها و نهادهای ذیربط با موضوع سلامت اجتماعی و کووید 19، تشکیل می شود.


   رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19، ترسیم نقشه راه برای مشخص کردن مسیر فعالیت ها و بررسی همه ابعاد اجتماعی کووید در جامعه را ضروری دانست و به این منظور، از همه گروه های آموزشی و مراکز تحقیقاتی این حوزه خواست تا پروپوزال اولیه را تهیه کنند، ضمن آنکه فرآیندهای پژوهشی در دانشگاه تسریع و کوتاه خواهد شد تا سریعتر بتوان به نتایج لازم دست یافت.


   دکتر خانکه همچنین دریافت منابع اعتباری برای پشتیبانی از این فعالیت ها را از طریق معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، امکانپذیر دانست.


*****


   دکتر مهرداد فرخی معاون توسعه مدیریت دانشگاه و مسئول دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید 19، طی سخنانی تاکید کرد که موضوع بررسی ابعاد اجتماعی کووید 19، یک موضوع ملی است و انتخاب دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برای این مسئولیت، به دلیل مرجعیت این دانشگاه در حوزه سلامت اجتماعی بوده، چرا که در دیگر دانشگاه های تحت پوشش نظام سلامت، کمتر به سلامت اجتماعی پرداخته شده است و یا اصلا این حوزه را در مجموعه خود ندارند.


   وی افزود: با توجه به اینکه در ساختار وزارت بهداشت، معاونت اجتماعی وجود ندارد، رصدخانه اجتماعی کووید 19 باید نقش خود را در نظام سلامت بخوبی ایفاء کند و نمایندگان دانشگاه های دیگر، ده منطقه آمایشی، سازمان های فعال در حوزه سلامت اجتماعی برای مشارکت در این مهم، در دبیرخانه رصدخانه فعالیت خواهند کرد.


   مسئول دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید 19، با قرائت فهرست تهیه شده از نمایندگان دانشگاه های دیگر، مراکز علمی و تحقیقاتی، و سازمان ها و نهادهای ذیربط با سلامت اجتماعی و روانی، نظر مدیران گروه ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه که در این نشست حضور داشتند را جویا شد.


   دکتر فرخی در پایان سخنانش تاکید کرد که فرصت مغتنمی است که دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی به وظیفه خود عمل کرده و مردم نیز از منافع این فعالیت، بهره مند شوند.


*****


   دکتر پورشهباز عضو هیات علمی گروه آموزشی روانشناسی بالینی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، از دو منظر به این فعالیت توجه کرده و گفت: 1- وظایف مندرج در ابلاغ مقام عالی وزارت و 2- چگونگی بررسی وضعیت سلامت اجتماعی جامعه ، باید مورد توجه قرار بگیرد.


   وی افزود: ذینفعان در این پروژه، به سه گروه " مردم که از مداخلات تاثیر می پذیرند "، " افرادی که مجری و درگیر واکسیناسیون و یا خدمات دیگر هستند " و " مدیران مربوط به این بخش " تقسیم می شوند.


*****


    دکتر خانجانی عضو هیات علمی گروه آموزشی مشاوره دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، مشارکت نمایندگان و صاحبنظران در دانشگاهها، مراکز علمی و سازمان های مختلف مرتبط با حوزه سلامت اجتماعی را لازم دانست و گفت: این دبیرخانه فعلا موضوع کووید را پیگیری می کند و بعد از آن، می تواند موضوع های دیگر را مورد توجه و بررسی قرار بدهد.


   وی تصریح کرد که نتایج مطالعات باید به ارائه راهکارهای لازم به سیاستگذاران و برنامه ریزان منتهی شود تا با مداخلات مناسب براساس بررسی های انجام شده، حال اجتماعی جامعه بهبود یابد.


*****


   دکتر سجادی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت (SDH) دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، طراحی پازل بزرگی برای اجرای این پروژه را لازم دانست و در عین حال، با طرح این سئوال که کدام رویکرد سلامت اجتماعی در مورد کووید 19 باید بررسی شود؟ ، گفت که من این پازل را با رویکرد SDH آماده خواهم کرد.


*****


   دکتر شیرازی خواه عضو هیات علمی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، از پروژه های اجرا شده در ارتباط با مسایل اجتماعی کووید 19 در دانشگاه گفت که داده های آنها و نتایج بدست آمده می تواند مورد استفاده رصدخانه اجتماعی کووید 19 قرار بگیرد.


   وی همچنین پیشنهاد کرد که برای عضویت در دبیرخانه رصدخانه اجتماعی کووید 19، از اعضای مراکز تحقیقاتی سیاستگذاری سلامت استفاده شود.


*****


   دکتر حسن رفیعی مدیر گروه آموزشی مدیریت رفاه اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، ابلاغ این مسئولیت به دانشگاه را اتفاق خوبی دانست و پیشنهاد کرد که شورای پژوهش بین دانشگاهی شکل بگیرد و پس از تشکیل تیم های پژوهشی، تقسیم کار در میان آنها انجام شود.


   وی، تخصیص منابع اعتباری برای حمایت مالی از فعالیت ها در این بخش را لازم دانست.


*****


   دکتر مروئه وامقی رئیس مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، وجوه مختلف این مطالعات را برشمرد و پیشنهاد داد که دبیرخانه بستر مناسبی برای عضویت سازمان های ذیربط با موضوع داشته باشد و در صورت لزوم ، کارگروه هایی با رویکردهای مختلف برای کار اعضای دبیرخانه، تشکیل شود.


   وی افزود: سازمان های مختلف، مانند دفتر پژوهش های مجلس شورای اسلامی و یا آموزش و پرورش، فعالیت های پژوهشی را در این ارتباط انجام دادند که می توان از اطلاعات و نتایج آن استفاده کرد، ضمن آنکه با مشارکت آنها، بدنه پژوهشی رصدخانه را تقویت کرد.


*****


   دکتر مسعود فلاحی مدیر گروه آموزشی پرستاری دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، نیز در این ارتباط گفت: این ماموریت باید در سطح ملی و حتی بین المللی اجرا شود و لذا می توان از همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی مربوطه مانند مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی و شبکه تحقیقات سلامت اجتماعی که ظرفیت خوبی برای این منظور دارند، استفاده کرد.


   وی با تاکید بر اینکه چهار محور ماموریتی در ابلاغ، از جنس تحقیقات است، پیشنهاد توجه به پنج موضوع را ارائه داد که 1- ساختار دبیرخانه از افرادی باشد که اطلاعات در اختیار دارند. 2- با ایجاد بانک اطلاعات، تمامی اطلاعات مربوط به تحقیقات و مطالعات سلامت اجتماعی، ثبت و ضبط شوند. 3- همه جوانب عملکرد سیستم و چگونگی کارکرد آن تحت کنترل باشد (ریجستری) 4- یکی دو رشته بین رشته ای برای اینگونه موضوعات پیگیری و تصویب شود  5- کمیته ای منطقه ای و ملی با عضویت افراد شاخص و معتبر علمی و کشوری تشکیل شود.


*****


   دکتر ساعتچی عضو هیات علمی گروه سلامت در حوادث و بلایا دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، بر داشتن تعریف مشخص و استانداردی از سلامت اجتماعی، استفاده از رشته های بین رشته ای و تشکیل کمیته ای از نمایندگان ده منطقه آمایشی، دانشگاه های دیگر و وزارت بهداشت تاکید کرد.


*****


    دکتر کشاورز از متخصصان بیمارستان توانبخشی رفیده نیز در این ارتباط گفت: نیازهای ذینفعان و جامعه مشخص شود، چرا که لازم است، توصیه ها و اطلاعات و نتایج پژوهش ها به ذینفعان منتقل شود. ضمن آنکه داشتن بانک اطلاعاتی برای ثبت و ضبط اطلاعات لازم است.


*****


   دکتر دلبری رئیس مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، صدور ابلاغ مسئولیت رصدخانه برای ریاست دانشگاه، بعد از تغییر نام این دانشگاه، بسیار مبارک است و مشارکت بخش ها و سازمان های مختلف در این فعالیت لازم است.


   وی، استفاده از ظرفیت شبکه های سیما و بخش سیاستگذاری صدا و سیما را پیشنهاد کرد، ضمن آنکه از اجرای طرح تحقیقاتی پیرامون مسایل اجتماعی و روانی کووید 19 در مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه گفت که اطلاعات آن می تواند مورد استفاده رصدخانه قرار بگیرد.


*****


   دکتر راهب مدیر گروه آموزشی مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی بر انجام مطالعات تاثیرگذار بر مداخلات تاکید کرد و افزود: نتایج مطالعات می تواند در مداخلات و تصمیم سازی اجتماعی خیلی موثر باشد.


   وی پیشنهاد داد که از ظرفیت و توانمندی سازمان ها و نهادهایی مانند شورای شهر، آموزش و پرورش و تشکل های مردم نهاد (NGO ها) در جهت پیشبرد اهداف رصدخانه استفاده شود.


*****


   دکتر مهدی خانکه نیز در این ارتباط گفت: همه پدیده هایی که از کووید منتج می شود، جزو ابعاد اجتماعی این موضوع است.


   وی افزود: کووید، موج های بزرگ و کوچکی ایجاد کرده که در مطالعه ابعاد اجتماعی کووید، باید موج های بلند مورد توجه قرار بگیرد، چون باعث تاثیرات بیشتر بر روی ساختارهای جامعه می شود.


*****


   رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس رصدخانه اجتماعی کووید 19، در پایان این نشست، بر ترسیم نقشه راه و تهیه پروپوزال اولیه جهت انجام فعالیت های پژوهشی توسط  همه گروه ها و مراکز تحقیقاتی ذیربط تاکید کرد.



انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 18795
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: