به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی روابط عمومی ؛
سیستم تولید بازخورد همسان برای پروتز مایوالکتریک در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی طراحی و ساخته شد
سیستم تولید بازخورد همسان برای پروتز مایوالکتریک، با اجرای پایان نامه دکتر « نادر فلاحیان » و با راهنمایی استاد « فرهاد طباطبایی » عضو هیأت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، با همکاری گروه ارتوپدی فنی و گروه ارگونومی این دانشگاه، طراحی و ساخته شد.
سیستم تولید بازخورد همسان برای پروتز مایوالکتریک، با اجرای پایان نامه دکتر « نادر فلاحیان » و با راهنمایی استاد « فرهاد طباطبایی » عضو هیأت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، با همکاری گروه ارتوپدی فنی و گروه ارگونومی این دانشگاه، طراحی و ساخته شد.
دکتر « نادر فلاحیان » در باره این پروتز به خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: علاوه بر جانبازانی که در جنگ تحمیلی هشت ساله دچار قطع عضو شدهاند، متأسفانه ایران دارای آمار بالای سوانح و تصادفات جادهای است که در بسیاری از موارد، منجر به قطع عضو فرد و در نهایت نیاز به استفاده از اندام مصنوعی یا پروتز میشود.
وی افزود: در گذشته، پروتزهای اندام فوقانی مکانیکی بودند و از نیروی بدن، برای کنترل دست پروتزی و گرفتن اجسام در آنها استفاده میشد. امروزه، پروتزها نیز الکتریکی شده و بسیار پیشرفت داشتهاند. در پروتزهای نسل جدید که به « مایوالکتریک » معروف هستند، برای گرفتن اجسام، از موتور الکتریکی و نیروی محرکه باطری استفاده می شود.
وی ادامه داد: مشکلی که در پروتزهای رایج امروزی وجود دارد، این است که با جایگزین شدن موتور بجای اندامهای حرکتی فرد، کاربر پروتز عملاً بازخوردی از نیرویی که توسط پروتز دست به اجسام وارد میکند، ندارد. فقدان بازخورد، استفاده از پروتز مایوالکتریک را برای افراد قطع عضو نابینا و یا دو طرفه ، ناکارآمد میسازد تا آنجا که بسیاری از افراد حتی پروتز خود را کنار گذاشته یا مجبور به استفاده از سیستم قدیمی کنترل مکانیکی پروتز میشوند.
دکتر فلاحیان اظهار داشت: با انجام این پایاننامه، نمونه اولیه « سیستم تولید بازخورد همسان » ساخته شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. در این پروتوتایپ، برای تولید بازخورد همسان، نیروی وارد بر جسم در پنجه پروتز دست، توسط سنسور اندازهگیری شده و نیروی مکانیکی متناسب با آن به قسمت باقیمانده از اندام فرد اعمال میشود. بدین ترتیب این سیستم با تولید بازخورد همسان (از جنس نیرو و مدالیته حسشده در پنجه پروتز) موجب آگاهی از مقدار نیروی اعمال شده به اجسام برای فرد میشود.
وی افزود: در سیستم ابداع شده، با توجه به همسان بودن بازخورد تولیدشده با نیروی وارد شده در پروتز دست، درک بازخورد بسیار سریع و طبیعی است و نیازی به آموزش برای استفاده ندارد. سیستم با ایجاد درکی از مقدار نیروی اعمال شده توسط پنجه پروتز، کارآیی پروتز مایوالکتریک را افزایش میدهد. بدین ترتیب با استفاده از سیستم تولید بازخورد، پروتز مایوالکتریک برای افراد دارای قطع عضو دو طرفه یا نابینا نیز قابل استفاده خواهد بود.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا تاکنون در کشورهای دیگر این ابداع انجام شده است؟، گفت: اگر چه در سراسر دنیا تلاش و تحقیقات بسیار برای تولید سیستمهای تولید بازخورد صورت گرفته، ولی تا به امروز هیچ سیستم تولید بازخورد همسانی به مرحله تولید و تجاریشدن نرسیده است.
وی افزود: نمونه ساخته شده، تا به امروز، اولین و تنها سیستم تولید بازخوردی است که قابلیت اضافه شدن به پروتز فعلی فرد را دارا است و بدون نیاز به تغییر در سیستم کنترل و قطعات پروتز، میتواند به پروتز فعلی فرد اضافه شود.
انتهای پیام /