• 1400/06/17 - 10:26
  • - تعداد بازدید: 1354
  • - تعداد بازدیدکننده: 124
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی:

مدیریت کرونا در یک کشور، منوط به مدیریت این بیماری در تمام دنیا است

رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: مدیریت کرونا در یک کشور، منوط به مدیریت این بیماری در تمام دنیا است و هیچ کشوری نمی‌تواند ادعا کند، به طور کامل کووید را مدیریت کرده است.

   رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: مدیریت کرونا در یک کشور، منوط به مدیریت این بیماری در تمام دنیا است و هیچ کشوری نمی‌تواند ادعا کند، به طور کامل کووید را مدیریت کرده است.


   به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، دکتر حمیدرضا خانکه در کارگاه " فرایند مدیریت بیماری کرونا " که روز سه شنبه به همت مرکز مشاوره دانشجویی این دانشگاه برگزار شد، افزود: بسیار ساده لوحانه است، اگر کشوری خود را برنده یا بازنده کووید فرض کند و چیزی که مسلم است و شواهد علمی نشان می‌دهد، « کووید، زمانی در یک کشور مدیریت می‌شود که در تمام دنیا مدیریت شده باشد». بنابراین همه کشورها باید تجارب موفق‌شان را با هم به اشتراک گذاشته و در تعامل سازنده با هم برای مدیریت و کنترل کرونا اقدام کنند.


   دکتر خانکه پیش از پرداختن به عوامل مهم در مدیریت کرونا، گفت: کرونا، یک پدیده اجتماعی است که در مطالعه آن باید همه ابعاد از جمله جامعه‌شناختی، روانشناختی، اقتصاد و مردم‌شناسی مورد توجه قرار گیرد.


   وی افزود: برای مثال، طبق شواهد موجود، عوامل اجتماعی در میزان ابتلا و مرگ اشخاص به کرونا تاثیرگذار بوده و افرادی که سواد کمتری دارند، افرادی که در محیط‌ های شلوغ زندگی می‌کنند و افرادی که فقیرتر هستند، بیشتر به کرونا مبتلا شده و مرگ آنها نیز بیشتر بوده است. به عبارت دیگر عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر سلامت، در ابتلا به بیماری و مرگ، ایجاد نابرابری کرده است و به نوعی نابرابری اجتماعی به واسطه کووید بیشتر خود را نشان داده است. از طرف دیگر کووید هم تاثیرات عمیقی بر نحوه و کیفیت روابط انسانی گذاشته است و بنابراین «پدیده کووید، یک پدیده اجتماعی، روانی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و سلامتی است» که همه ابعاد آن باید بررسی و مطالعه شود.


اگر قرار است محدودیت‌هایی ایجاد شود، برنامه‌های حمایتی هم در نظر گرفته شود


   خانکه حمایت‌های اجتماعی را عامل مهمی در مدیریت کرونا دانست و گفت: « اگر قرار است محدودیت‌هایی ایجاد شود، برنامه‌های حمایتی هم باید مد نظر قرار گیرد ». برای مثال نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد، کشورهای پیشرفته  76 درصد، کشورهای با درآمد متوسط، 37 درصد و کشورهایی با درآمد پایین حدود 16 درصد، حمایت‌های اجتماعی داشتند که حجم بیشتر آن پرداخت مستقیم پول بود. بنابراین دولت ما هم به عنوان یک کشور با درآمد متوسط بالا، باید هر چه سریع‌تر یک برنامه ملی حمایت اجتماعی تدوین کند تا در دراز مدت از مردم و مشاغل آسیب پذیر حمایت شود.


   وی عامل دیگر در مدیریت این بیماری را، فرسودگی شغلی و فشار شدید روی کادر نظام سلامت عنوان کرد و افزود: کادر سلامت در طول 20 ماه گذشته در خط مقدم مقابله با کرونا بودند و نیاز به یک حمایت روانی، اجتماعی، مالی و ... دارد. آنان باید حتما حمایت شده و مورد تقدیر قرار گیرند، چون «کادر سلامت قهرمانان ملی هستند».


   دکتر خانکه افزود: موضوع دیگر در مدیریت بیماری کرونا، رعایت فاصله گذاری‌های اجتماعی و توصیه های بهداشتی است. مردم باید حتما این موارد را رعایت کنند و بدانند با عدم رعایت آنها، علاوه بر ظلم به خود، به دیگران ظلم می‌کنند. به دلیل اجتماعی بودن پدیده کووید، ما علاوه بر اینکه وظیفه داریم از خودمان محافظت کنیم، وظیفه داریم از دیگران هم محافظت کنیم. به همین سبب باید «قرنطینه تماس‌ها و ایزوله بیماران» را مد نظر داشته باشیم، یعنی اگر فردی علامت‌دار شد، بلافاصله ایزوله شود و اگر با بیمار کرونایی، تماس داشت خود را  قرنطینه کرده و ارتباط با سایرین را محدود کند.


جریان واکسیناسیون، یک برنامه ماندگار و بلند مدت است


   خانکه، موضوع مهم دیگر در مدیریت کرونا را نامشخص بودن مسیر بالینی آن دانست و گفت: «مسیر بالینی این بیماری مشخص نیست، چون دائم در حال تغییر و ایجاد واریانت‌های جدید است». به همین دلیل باید جریان واکسیناسیون را یک برنامه ماندگار و بلند مدت بدانیم و برنامه شفافی برای آن در نظر بگیریم. مثلا طبق مطالعات بنده، برخی کشورها برنامه پنج ساله واکسیناسیون دارند. در ایران هم طبق گفته وزیر بهداشت، قرارگاه واکسیناسیون در این وزارتخانه شکل گرفته و فکر می‌کنم یکی از کارهای این قرارگاه، تدوین و اطلاع رسانی یک برنامه پنج ساله واکسیناسیون در کشور است.


   رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، توجه به ظرفیت‌های دانشگاه‌‌ها و ایجاد کمیته علمی مشورتی قوی متشکل از تیم چند تخصصی را از عوامل تاثیرگذار در مدیریت کرونا ذکر کرد و افزود: باید تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی توسط تیم‌های مشورتی دانشگاه ها صورت گیرد، دانشگاه‌ها شواهد علمی تولید کنند، مداخلات و سیاست‌ها را توصیه کنند و در کنار ستاد ملی کرونا قرار گیرند و ستاد ملی کرونا هم موظف شود فقط مصوبات مبتنی بر شواهد علمی که در دانشگاه‌ها تولید می‌شود، در تدوین برنامه‌های ملی کرونا مورد استفاده قرار دهد.


   وی همچنین عوامل دیگری از جمله توجه به مدیریت منابع، تدوین پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های قوی از سوی ستاد ملی کرونا، پاسخگویی شفاف در مورد برنامه ملی واکسیناسیون، داروهای کرونا و سایر اطلاعات مورد نیاز مردم را از موضوعات مهم در مدیریت بیماری کرونا دانست.


حداقل باید 2-3 سال آینده فاصله گذاری اجتماعی و توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنیم


   خانکه در ادامه به روند واکسیناسیون اشاره کرد و افزود: از نظر واکسناسیون در حال حاضر 33 درصد مردم دنیا حداقل یک دوز واکسن را دریافت کرده‌اند و روزانه هم حدود 33 میلیون واکسن تزریق می‌شود. در ایران نیز حدود 33 درصد مردم یک دوز واکسن را دریافت و حدود 12 درصد، دو  دوز واکسن را دریافت کرده‌اند.


   وی افزود: حتی اگر واکسیناسیون 100 درصدی در هر کشوری انجام شود، مطمئنا باید حداقل 2-3 سال آینده، فاصله‌گذاری اجتماعی و توصیه های بهداشتی را رعایت کنیم. چون با پوشش واکسناسیون مرگ و میر کاهش یافته، با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی میزان ابتلا کاهش یافته و در نهایت با تشخیص به موقع و قرنطینه کردن، بیماری به یک بیماری محلی تقلیل داده می‌شود. پس ما حداقل در یک دوره 2-3 ساله با این بیماری درگیر هستیم.


در ایران، حدود  25-30 درصد مردم تمایل به دریافت واکسن کرونا ندارند


   خانکه با اشاره به نهضت‌های ضد واکسن، ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی، گفت: این جریان‌ها در سراسر دنیا شکل گرفته و در حال اعتراض به رعایت توصیه های بهداشتی هستند. به طور مثال در کشورهای توسعه یافته تا 40 درصد مردم تمایلی به تزریق واکسن کرونا ندارند. در ایران هم طبق مطالعاتی که در رصدخانه اجتماعی کووید 19 انجام شد، 25-30 درصد مردم تمایلی به دریافت واکسن کرونا ندارند.


    خانکه در پایان ضمن بیان اینکه شایعات موجود درباره واکسن کرونا، بی‌اساس است، افزود: تمام شواهد نشان می‌دهد، واکسناسیون به شدت مرگ و میر را کاهش داده و از ابتلای شدید نیز جلوگیری می‌کند.


   کارگاه آموزشی " فرآیند مدیریت بیماری کرونا "، با هدف ارتقای سلامت روان و افزایش تعامل مرکز مشاوره دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با دانشجویان، برای دانشجویان این دانشگاه و سایر دانشگاه ها به صورت مجازی برگزار شد.



انتهای پیام/


تهیه و تنظیم خبر: شاهی

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 20257
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: