• 1398/02/09 - 18:21
  • - تعداد بازدید: 6524
  • - تعداد بازدیدکننده: 77
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی روابط عمومی؛

معاون سازمان مدیریت بحران کشور: باید راهکاری جهت انعکاس صحیح اقدامات و مدیریت بر فضای مجازی داشته باشیم

معاون و سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور روز یکشنبه در سمینار " درس آموخته های مدیریت حوادث و بلایای طبیعی با تاکید بر سیل اخیر " که در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار شد، گفت: باید راهکاری جهت انعکاس صحیح اقدامات و مدیریت بر فضای مجازی داشته باشیم.


   معاون و سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور روز یکشنبه در سمینار " درس آموخته های مدیریت حوادث و بلایای طبیعی با تاکید بر سیل اخیر " که در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار شد، گفت: باید راهکاری جهت انعکاس صحیح اقدامات و مدیریت بر فضای مجازی داشته باشیم.


    به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر " بهنام سعیدی " با اشاره به اینکه بیش از 230 شهر و 4500 روستای کشور درگیر سیل اخیر بودند، افزود: در بروز خسارات جانی و مالی ناشی از سیل، سه عامل " عوامل اقلیمی، عوامل انسانی و عوامل زمین شناسی " تاثیرگذار بود.


    وی به عوامل اقلیمی همچون شدت بارش، میزان بارش، زمان و مدت آن اشاره کرد و اظهارداشت: بارندگی اول فروردین امسال، 19 برابر سال گذشته و سه برابر نرمال بود و به عنوان مثال، میزان ورودی آب در شهر معمولان استان لرستان که باید 1800 مترمکعب بر ثانیه باشد، به 3500 مترمکعب بر ثانیه رسید، و میزان ورودی آب به شهر پل دختر استان لرستان از 2400 مترمکعب به 5000 مترمکعب رسید و این میزان از آب، خسارت ها را افزایش داد.


    دکتر سعیدی افزود: عوامل انسانی نیز در میزان خسارات نقش داشتند بطوری که ذهنیت تمامی انسان ها از بارندگی، رحمت الهی است و با توجه به اینکه باران را رحمت می دانیم، در پیشگیری از مخاطرات آن بی توجه هستیم همانطور که بخشی از اهالی مناطق سیلزده اگر پیش از وقوع سیل نسبت به ساخت و سازهای غیرمجاز در بستر رودخانه اقدام نمی کردند، دچار خسارت نمی شدند.


    بگفته وی ، اگر عده ای از مردم به اطلاع رسانی و هشدارهای هواشناسی و مقامات محلی توجه می کردند، و یا برای گرفتن عکس سلفی، یا بازی و تفریح کنار رودخانه نمی رفتند، در معرض سیل قرار نمی گرفتند و خسارت نمی دیدند.


    وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش، به ابعاد حادثه سیل و چگونگی کمک رسانی به سیل زدگان اشاره کرد و گفت: 2500 روستا در سیل اخیر دچار قطعی برق شدند که هم اکنون دارای برق هستند، 3800 روستا مشکل قطعی آب پیدا کردند که الان بین 30 تا 40 روستا فقط مشکل دارند و آن هم در حال رفع است، قطعی گاز و راه های ارتباطی وجود داشت که به لطف خدا و کمک های محلی، این مشکلات مرتفع شد.


    وی همچنین به برخی از مشکلات در کمک رسانی به روستائیان اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال با توجه به اینکه معیشت روستائیان از دام  زنده ای است که نگهداری می کنند، تخلیه خانه های روستایی بدون انتقال دام های آنان امکانپذیر نبود بطوری که در مجموع، 500 هزار راس دام طی یک ماه اخیر به مناطق امن منتقل شد.


   معاون سازمان مدیریت بحران کشور در عین حال که ضرورت توجه به اقدامات پیشگیرانه را مورد تاکید قرار داد، افزود: ایران در برخورد با مخاطرات طبیعی صاحب تجربه است وگرنه نمی توانست حادثه ای با این ابعاد وسیع را به ثبات نسبی برساند و در واقع با کمک سپاه، ارتش، وزارت بهداشت و مردم ، یک ماه تلاش شد تا خسارات به حداقل برسد بطوری که در استان خوزستان، اصلا کشته ناشی از سیل نداشتیم و تعداد مصدومان نیز بسیار اندک بود.


******


    مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت نیز طی سخنانی به تحلیل روانشناختی و مداخلات لازم جهت تامین سلامت روانی و اجتماعی سیلزدگان پرداخت.


    دکتر " احمد حاجبی " در خصوص مداخلات روانشناختی گفت: مداخلات متخصصان این بخش، فعال و معمولا، غیردارویی است مگر در موارد خاص که نیاز به تجویز دارو باشد، بصورت کار گروهی انجام می شود و تکیه بر توانمندسازی افراد می کند.


    وی افزود: کشور ما تجربه زیادی در برخورد با تبعات زلزله دارد اما از سیل و آن هم با این وسعت، نداشتیم. در سیل، تلفات جانی کم است اما هیجانات بابت از دست دادن مال و اموال بسیار زیاد است و خشم ناشی از عدم کنترل بارندگی دیده می شود که باید مدیریت می شد.


   وی با اشاره به اینکه اقدامات روانشناختی پس از وقوع زلزله با سیل، تفاوت دارد، ادامه داد: وسعت زیاد حادثه، نامعلوم بودن آینده، و شرایط فرهنگی، بازسازی روانی و اجتماعی بازماندگان از سیل را با مشکل روبه رو می کرد اما با کمک مسئولان محلی و متخصصان این حوزه تلاش می شود تا آسیب ها به حداقل برسد.


******


    معاون دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز که با هماهنگی بسیج جامعه پزشکی دانشگاه به مناطق سیلزده عزیمت کرده بود، پیشنهادهای خود در ارتباط با تامین سلامت روانی سیلزدگان را ارائه داد.


    دکتر " آرش میراب زاده "، مهمترین مساله در این بخش را برنامه ریزی قبل از وقوع بحران ذکر کرد و با تاکید بر اقدامات پیشگیرانه، گفت: باید برنامه ریزی برای حوادث طبیعی بعدی داشته باشیم.


     وی افزود: باید مدل سازی بشود که چه نیازهایی را می توان برای آسیب دیدگان پیش بینی کرد، تیم بهداشت روان چه آموزش هایی را ببینند، نیازهای واقعی مردم چیست، چگونه از تجربیات محلی استفاده کنیم و هماهنگی های لازم بموقع و با توجه به شرایط انجام شود.


******


    سخنگوی سازمان اورژانس کشور نیز در این نشست با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور که حادثه خیز است، بر آموزش ها و اقدامات پیشگیرانه قبل از وقوع حوادث تاکید کرد.


    دکتر " خالدی " درباره سیل اخیر گفت که اخطاریه های هواشناسی نشان می داد که این بحران در راه است و تمام هشدارها به مناطق مختلف اعلام می شد اما تنها سازمانی که مدیریت یکپارچه داشت، وزارت بهداشت بود.


     وی افزود: وزارت بهداشت، اولویت را بر انتقال مصدومان و بیماران گذاشت و هرچند که به همکاری ارگان های دیگر برای بازسازی زیرساخت های لازم جهت آب آشامیدنی سالم و غذای سالم، سرویس های بهداشتی، حمام های بهداشتی و اسکان در جای مناسب، نیاز داشت، اما نسبت به این مسایل پیگیری و نظارت داشت ضمن آنکه بحث بهداشت روان نیز تا مدت ها در این مناطق پیگیری می شود.


    سخنگوی سازمان اورژانس کشور توصیه کرد که برای برخورد با حوادث بعدی، باید اطلاع رسانی ها تا شبکه بهداشت و بهورزان ادامه داشته باشد، همه ارگان های ذیربط تمرین و آموزش برخورد با سیل را دیده باشند، به مردم برای مقابله با سیل آموزش داده شود، به تصمیمات مقامات محلی توجه شود، افراد دارای پست مدیریتی حتما آموزش های مربوط به بحران را دیده باشند و هماهنگی های لازم برای تامین امکانات ارتباطی و زیرساخت ها جهت فعالیت های بهداشتی مشخص باشد.


******


    در ادامه این نشست، دکتر " حسین راغفر " اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا به تبعات اقتصادی ناشی از سیل پرداخت.


    وی هزینه سیل اخیر را 80 هزار میلیارد تومان تخمین زد.


    دکتر " سعید مدنی " پژوهشگر و جامعه شناس نیز در سخنانی تحت عنوان " درس آموخته ها از مدیریت بحران در سیل لرستان "، بر بازبینی جدی نگرش و سیاست مدیریت بحران در کشور تاکید کرد.


    وی مشارکت جامعه مدنی را در مدیریت بحران ضروری دانست و اظهارداشت: مدیریت بحران با رویکرد اجتماعی باید مردم محور باشد بطوری که اجتماع محور بودن (جماعت گرایی) و قابلیت محور بودن (توسعه انسانی) مدنظر قرار بگیرد.


   دکتر مدنی بر بهره گیری از دانش و تجربه در سطح محلی تاکید کرد و افزود: استفاده از منابع، توانایی ها و خصوصیات مردم محلی، حاکمیت اخلاق و فرهنگ و انجام کار تیمی، توانایی بالا در سنجش موثر نیازها، توزیع موثر و هدفمند مایحتاج در زمان بحران و حمایت های محلی، در افزایش تاب آوری موثراست.


   وی، قابلیت های انسانی را مورد توجه قرار داد و گفت: بررسی مستمر و تلاش برای افزایش این قابلیت ها، تغییر ساختاری جامعه برای افزایش قابلیت ها و درگیر کردن مردم بومی و محلی در سیاست گذاری ها، اجرا و ... با حمایت دولت، لازم است.


   وی با توجه به وجود تنوع زیستی و فرهنگی مناطق مختلف کشور، تنوع در خسارات و تنوع در نیازها، مجددا بر اصلاح نگرش و روش مدیریت بحران در کشور و افزایش مشارکت جامعه مدنی در مدیریت بحران، تاکید کرد.


******


   در ادامه، بخشی از این نشست به سخنان و اظهارنظر شرکت کنندگان اختصاص یافت که دکتر فرخی، دکتر علیپور، دکتر نصیری، دکتر وامقی و دکتر احمدی از جمله متخصصان حوزه های سلامت در حوادث و رفاه اجتماعی، نظرها و پیشنهادهایی در ارتباط با موضوع سمینار مطرح کردند.


   این متخصصان با توجه به حادثه خیز بودن کشورمان، بر ضرورت اقدامات پیشگیرانه قبل از وقوع حوادث بعدی تاکید کردند، ضمن آنکه عدم دخالت نگرش های سیاسی در مواقع بحران، توجه به فرهنگ های مختلف آسیب دیدگان، توجه به مسایل قانونی و حاکمیتی تامین سلامت در حوادث و بلایا، وجود نظام اطلاعاتی صحیح ، اطلاع رسانی و آموزشی در جامعه، ارائه مدل و راهکار برای مدیریت بهتر بحران و همچنین توجه به پدیده های اجتماعی، را ضروری دانستند.


   لازم به ذکر است، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تحت نظارت وزارت بهداشت، با ۲۲ گروه آموزشی تخصصی و هشت مرکز تحقیقات، به تعلیم و تربیت بیش از یک هزار و ۸۰۰ نیروی متخصص در حوزه های " رفاه و سلامت اجتماعی، سلامت روانی و توانبخشی"  می پردازد که گروه های آموزشی و مراکز تحقیقاتی " سلامت در حوادث و بلایا "  و  " عوامل اجتماعی موثر بر سلامت " از جمله گروه ها و مراکز تحقیقاتی تحت پوشش این دانشگاه هستند.



انتهای پیام /


تهیه و تنظیم خبر: نعیمی پور


 

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 14181
کلمات کلیدی
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: