• 1404/10/02 - 10:43
  • - تعداد بازدید: 46
  • - تعداد بازدیدکننده: 44
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ناکـارآمدی مدیریت بحران، زمینه‌ساز بروز بحران‌های اجتماعی است

عضو پژوهشکده مجازی سلامت در حوادث و بلایا با اشاره به قرارگیری ایران در میان ۱۰ کشور نخست جهان از نظر وقوع بلایای طبیعی، تأکید کرد: ناکارآمدی در مدیریت بحران می‌تواند به شکل‌گیری بحران‌های اجتماعی منجر شود و مدیریت بحران نیازمند نگاهی همسو، جامع و یکپارچه است.

به گزارش خبرنگار وبدای دانشگاه، سمینار یک‌روزه «رویکردهای نوین مدیریت خطر در حوادث و بلایا» و مراسم رونمایی از «سند جامع مدیریت خطر حوادث و سوانح در نظام سلامت»، هم‌زمان با گرامیداشت سالگرد تأسیس مرکز تحقیقات و گروه آموزشی سلامت در حوادث و بلایا، در دانشگاه برگزار شد.

این مراسم با حضور دکتر جلیل عرب خردمند، عضو پژوهشکده مجازی سلامت در حوادث و بلایا، مشاور وزیر و رئیس دبیرخانه شورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس دانشگاه، رئیس مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا و نمایندگان سازمان‌های اورژانس کشور، جمعیت هلال احمر، پلیس راهور فراجا و سایر نهادهای مرتبط برگزار شد.

 

بحران‌های طبیعی و ضرورت آمادگی

دکتر جلیل عرب خردمند در سخنرانی خود به ویژگی حادثه‌خیز بودن ایران اشاره کرد و اظهار داشت که کشورمان جزو ۱۰ کشور اول دنیا از نظر وقوع بلایای طبیعی است. وی بر لزوم آمادگی کامل کشور برای مقابله با این حوادث تأکید کرد و افزود که این آمار، ضرورت آمادگی بیشتر مسئولان را برای مواجهه با بلایای اجتناب‌ناپذیر روشن می‌کند.

وی روند تدوین سند مدیریت خطر حوادث را از سال ۱۳۸۱ تشریح کرد و گفت: «پس از بحران‌های متعدد، نیاز به اشراف عمیق مسئولان بر ابعاد مختلف حوادث بیش از پیش آشکار شده است.»

 

خلاء قانونی و هزینه‌های سنگین حوادث

دکتر عرب خردمند همچنین خواستار حمایت جدی مجلس شورای اسلامی از حوزه مدیریت بحران شد و گفت: «ما در قانون‌گذاری در حوزه بحران خلاء داریم، با اینکه سازمان مدیریت بحران کشور وجود دارد.» وی با استناد به پژوهش‌ها اعلام کرد که بین ۶ تا ۸ درصد از درآمد ناخالص ملی صرف حوادث رانندگی می‌شود و افزود که این آمار باید سیاستگذاران را وادار به تأمل کند.

وی تأکید کرد: «در بحران‌ها نباید بی‌مسئولیتی باعث ایجاد بحران‌های اجتماعی جدید شود.»

به گفته وی، تشکیل کمیسیون مدیریت خطر حوادث و بلایا در مجلس می‌تواند راهکاری مؤثر برای مدیریت بحران‌ها باشد.

 

پیشگیری و دانش مبتنی بر شواهد

در ادامه، دکتر عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت، بر اهمیت استفاده از دانش نظری و شواهد علمی در مدیریت بحران‌ها تأکید کرد و گفت: «اگر مدیران و سیاستگذاران از شواهد علمی استفاده کنند، نتایج بهتری حاصل خواهد شد.» وی خاطرنشان کرد که علی‌رغم برخی چالش‌ها و عدم اعتماد به این شواهد، استفاده از دانش مستند و تبدیل تجربیات به ساختارهای قانونی می‌تواند به افزایش تاب‌آوری و کاهش صدمات کمک کند.

 

گذار از پاسخ‌محوری به پیشگیری‌محوری

دکتر علی نصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، نیز در سخنرانی خود به اهمیت پیشگیری در برابر بحران‌ها اشاره کرد و گفت: «مسئله پیشگیری باید جایگزین پاسخ‌محوری شود.» وی افزود: «مشارکت مردم در آموزش‌ها و ارتقاء ایمنی باید در اولویت قرار گیرد.» دکتر نصیری همچنین بر لزوم هماهنگی بین‌بخشی و استفاده از دانش بومی در کاهش آسیب‌ها تأکید کرد و گفت: «مواجهه با بحران‌ها امری طبیعی است، اما آمادگی نداشتن در برابر آن غیرطبیعی است.»

پایان پیام/

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 33874
خبرنگار

فاطمه گلرخ

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: